Skocz do zawartości

Pytanie o drożdże ?


Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanie odnośnie drożdży mianowicie :

co lepsze i dlaczego , na co wpływa, bo spotkałem się z takimi metodami zadawania drożdży:

- drożdże rozsypane na powierzchni brzeczki

- drożdże rozsypane i wymieszane

- drożdże rozwodnione, wlane i wymieszane w brzeczce ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam mam pytanie odnośnie drożdży mianowicie :

co lepsze i dlaczego , na co wpływa, bo spotkałem się z takimi metodami zadawania drożdży:

- drożdże rozsypane na powierzchni brzeczki

- drożdże rozsypane i wymieszane

- drożdże rozwodnione, wlane i wymieszane w brzeczce ?

 

Co prawda temat jest cyklicznie wałkowany na forum, ale odpowiem na pytanie:

 

Pierwsze dwie metody:

Mimo, że producent czasami sugeruje rozsypanie drożdży na powierzchni brzeczki, nie jest to optymalny sposób. Dlatego, że błona komórkowa drożdży suchych nie jest w naturalny sposób kontrolować tego co dostaje się do wnętrza komórki. Przez co wiele z komórek drożdżowych nie przeżywa tego typu uwodnienia. Szacuje się, że przy tej metodzie tracimy połowę komórek drożdżowych.

 

Metoda trzecia

Uwodnienie drożdży w 10 krotności wagi czystej wody w stosunku do drożdży, w temperaturze 27°C +- 3°C powoduje, że powoli komórki drożdżowe dochodzą do siebie. I po uwodnieniu z powrotem są w stanie kontrolować co się do środka dostaje. W tym momencie gdy dodamy tak przygotowane drożdże będą one gotowe do odpowiedniej pracy. W te metodzie największa ilość drożdży przeżywa proces.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.