Jump to content
Sign in to follow this  
Mariusz_74

Pytanie o drożdże ?

Recommended Posts

Witam mam pytanie odnośnie drożdży mianowicie :

co lepsze i dlaczego , na co wpływa, bo spotkałem się z takimi metodami zadawania drożdży:

- drożdże rozsypane na powierzchni brzeczki

- drożdże rozsypane i wymieszane

- drożdże rozwodnione, wlane i wymieszane w brzeczce ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam mam pytanie odnośnie drożdży mianowicie :

co lepsze i dlaczego , na co wpływa, bo spotkałem się z takimi metodami zadawania drożdży:

- drożdże rozsypane na powierzchni brzeczki

- drożdże rozsypane i wymieszane

- drożdże rozwodnione, wlane i wymieszane w brzeczce ?

 

Co prawda temat jest cyklicznie wałkowany na forum, ale odpowiem na pytanie:

 

Pierwsze dwie metody:

Mimo, że producent czasami sugeruje rozsypanie drożdży na powierzchni brzeczki, nie jest to optymalny sposób. Dlatego, że błona komórkowa drożdży suchych nie jest w naturalny sposób kontrolować tego co dostaje się do wnętrza komórki. Przez co wiele z komórek drożdżowych nie przeżywa tego typu uwodnienia. Szacuje się, że przy tej metodzie tracimy połowę komórek drożdżowych.

 

Metoda trzecia

Uwodnienie drożdży w 10 krotności wagi czystej wody w stosunku do drożdży, w temperaturze 27°C +- 3°C powoduje, że powoli komórki drożdżowe dochodzą do siebie. I po uwodnieniu z powrotem są w stanie kontrolować co się do środka dostaje. W tym momencie gdy dodamy tak przygotowane drożdże będą one gotowe do odpowiedniej pracy. W te metodzie największa ilość drożdży przeżywa proces.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...