Jump to content
Sign in to follow this  
Faszysta Rasista Homofob

Barley Wine

Recommended Posts

Co sądzicie o takiej recepturze?

Znalazłem ją kiedyś gdzieś na forum, a chciałem zrobić mocne piwo tak, żeby było gotowe akurat na zimę.

 

5,0 kg pale ale

1,2 kg monachijski

0,4 kg wiedeński

0,4 kg caramunich II

0,2 kg carahell

0,2 kg pszeniczny

0,25kg pszeniczny czekoladowy

 

Eeast kent goldings 100g

Tettnanger 70g

Lubelski 49g

Zacieranie 90 min. w 67 C

 

Jakich suchych drożdży użyć? Myślałem o Safbrew T58.

Czy takie chmielenie będzie OK:

Kent Goldings 60 - minut

Tettnager 30 minut

Lubelski 5 minut

 

Ewentualnie myślę o zastąpieniu tych chmieli amerykańskimi, tak żeby były posmaki cytrusowe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie ryzykowałbym z tymi T58 - belgijskie drożdże kłócą się z tym stylem, produkują zbyt wiele fenoli, aromatów przyprawowych, co nie jest pożądane w barleyu. Sięgnąłbym po jakieś angliki lub szkoty, danstary, london ale itp.

 

Użycie amerykańskich chmieli (zwłaszcza na zimno) zbliży to piwko do american barleywine, w którym rzecz jasna jest wszystkiego więcej.

Zacieranie: 66°C przez godzinę (starczy) i wygrzew.

Długie gotowanie, co najmniej 2 godziny.

Chmielenie na goryczkę i aromat (odpowiednio 60' i 5').

 

Nie wiem na ile litrów ta Twoja warka, ale coś cienki ten barley będzie ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z taką ilością słodu barwiącego to będzie chyba bardzo ciemny, prawie czarny pewnie. Ja dodałem 0,8kg Caraamber i 0,7kg Carapils na 6kg Pale Ale i wyszedł mocno brązowy, głównie pewnie przez długie gotowanie i wysoki ekstrakt.

Co do drożdży, nigdy nic nie robiłem na T-58 ale podobno jest to szczep ala belgijski i przyprawowość może zdominować inne cechy. Ja robiłem na S-04 i po 6 miesiącach zaczyna być naprawdę dobry, pewnie US-05 byłyby jeszcze lepsze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Nie wiem na ile litrów ta Twoja warka, ale coś cienki ten barley będzie ;)

Standardowe 20 l. Brewtarget wyliczył 22 Blg, a więc w granicach stylu, ale chyba dam trochę mniej wody, tylko nie wiem czy drożdże dadzą rade.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ciężko będzie 20l :) Na na sam chmiel przy 220g trzeba pewnie będzie jakieś 2-3 l odliczyć. Ja przy zasypie 7 kg miałem 11l 24°Blg.

Drożdże dadzą radę, gorzej z nagazowaniem, lepiej dodać świeżej gęstwy przy rozlewie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdecydowałem się na 15 litrów. Na amerykańskich forach piszą, że drożdże US-05 dają radę do 11-12%.

Jaką strategię lepiej przyjąć? Więcej wody podczas zacierania, czy więcej dać do wysładzania, a co za tym idzie bardziej gęsty zacier?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdecydowałem się na 15 litrów. Na amerykańskich forach piszą, że drożdże US-05 dają radę do 11-12%.

Jaką strategię lepiej przyjąć? Więcej wody podczas zacierania, czy więcej dać do wysładzania, a co za tym idzie bardziej gęsty zacier?

 

Najlepiej to parti gyle. Czyli duzo wiekszy zasyp, z pierwszej parti robisz barley wine, a z cienkusza drugie piwo, na przyklad milda.

Share this post


Link to post
Share on other sites

...albo podbicie ekstraktu ekstraktem niechmielonym z puszki.

Ewentualnie jeszcze długie gotowanie w celu redukcji objętości.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie w tym problem, że do dyspozycji mam 23 litry w kociołku z Lidla. Duży zasyp się nie zmieści przy normalnej gęstości.

 

A czemu ma sie duzy zasyp nie zmiescic w koncu stosunek slodu do wody powinien byc cos okolo 1:2,5? Pozatym zacierac mozna na przyklad w fermentorze opatulonym w spiwory, albo lodowce turystycznej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak ktoś pisał, to nie apteka. Przyjmij 30l, średnie Blg 16,5 i wprowadź do kalkulatora. Jeżeli nie jest to Twoje pierwsze zacieranie, to ze średniej wydajności browaru też możesz policzyć ilość słodu potrzebnego do takiej warki. Pamiętaj tylko, że łatwiej rozrzedzić brzeczkę niż ją zagęszczać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niby jak? Chcę wyliczyć, żeby z JEDNEGO zacierania uzyskać 15 litrów brzeczki 24Blg, a z reszty 15 litrów 9 Blg.

Oblicz 15l warkę na 33BLG dodaj coś na wszelaki wypadek i gotowe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak też robiłem na początku, ale jako umysł ścisły lubię jak mi się zgadza co mililitra.

Wyszedłem z założenia, że jeżeli robimy normalną pojedynczą warkę o X Blg, to zawsze coś tam i tak zostanie i gdyby jeszcze raz to wysładzać to pewnie z kilka Blg by było (Y), więc taki zasyp zawiera naprawdę X+Y Blg, z tym, że Y przy jednej warce się marnuje. A więc druga warka (Z) z tego zasypu zawiera już tę resztę, a wiec brakuje jej Z-Y. Czyli moim zdaniem nie można sumować Blg obydwu warek.

Ale w końcu browar to nie apteka i zrobię tak jak radzisz.:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chcę wyliczyć, żeby z JEDNEGO zacierania uzyskać 15 litrów brzeczki 24Blg, a z reszty 15 litrów 9 Blg.

Zrobiłem kiedyś arkusz na takie właśnie wyliczenie. :) Oczywiście wszystko zależy jaką masz standardowo wydajność...

Przy założeniu np 67% - potrzebujesz ok 8kg słodów, żeby uzyskać po 15l brzeczki 24°Blg i 9°Blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jak najlepiej wysładzać? Spuścić najpierw cała brzeczkę przednią i przeznaczyć na Barleywine, dolać wody do wysładzania i to przeznaczyć na Milda, czy normalnie wysładzać. Dotąd zawsze robiłem wysładzanie ciągłe, ale nie robiłem jeszcze dwóch warek z jednego zasypu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jak najlepiej wysładzać? Spuścić najpierw cała brzeczkę przednią i przeznaczyć na Barleywine, dolać wody do wysładzania i to przeznaczyć na Milda, czy normalnie wysładzać. Dotąd zawsze robiłem wysładzanie ciągłe, ale nie robiłem jeszcze dwóch warek z jednego zasypu.

To zależy... :) Głównie od gęstości zacieru.

Pamiętam że przy barleywine na pewno raz wysładzałem, a dwa kolejne wysładzania poszły już do cienkusza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No niestety nie jest to takie proste. Na to ile wysładzać do którego garnka już nie mam arkusza. :)

Możesz sobie założyć ile chcesz mieć barleywine i wysładzać (albo i bez wysładzania) do uzyskania konkretnej objętości, a resztę dać do cienkusza.

Albo też wysładzać do uzyskania określonego blg w barleywine a resztę wysładzać do drugiego garnka...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...