Skocz do zawartości
Faszysta Rasista Homofob

Barley Wine

Rekomendowane odpowiedzi

Co sądzicie o takiej recepturze?

Znalazłem ją kiedyś gdzieś na forum, a chciałem zrobić mocne piwo tak, żeby było gotowe akurat na zimę.

 

5,0 kg pale ale

1,2 kg monachijski

0,4 kg wiedeński

0,4 kg caramunich II

0,2 kg carahell

0,2 kg pszeniczny

0,25kg pszeniczny czekoladowy

 

Eeast kent goldings 100g

Tettnanger 70g

Lubelski 49g

Zacieranie 90 min. w 67 C

 

Jakich suchych drożdży użyć? Myślałem o Safbrew T58.

Czy takie chmielenie będzie OK:

Kent Goldings 60 - minut

Tettnager 30 minut

Lubelski 5 minut

 

Ewentualnie myślę o zastąpieniu tych chmieli amerykańskimi, tak żeby były posmaki cytrusowe.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie ryzykowałbym z tymi T58 - belgijskie drożdże kłócą się z tym stylem, produkują zbyt wiele fenoli, aromatów przyprawowych, co nie jest pożądane w barleyu. Sięgnąłbym po jakieś angliki lub szkoty, danstary, london ale itp.

 

Użycie amerykańskich chmieli (zwłaszcza na zimno) zbliży to piwko do american barleywine, w którym rzecz jasna jest wszystkiego więcej.

Zacieranie: 66°C przez godzinę (starczy) i wygrzew.

Długie gotowanie, co najmniej 2 godziny.

Chmielenie na goryczkę i aromat (odpowiednio 60' i 5').

 

Nie wiem na ile litrów ta Twoja warka, ale coś cienki ten barley będzie ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z taką ilością słodu barwiącego to będzie chyba bardzo ciemny, prawie czarny pewnie. Ja dodałem 0,8kg Caraamber i 0,7kg Carapils na 6kg Pale Ale i wyszedł mocno brązowy, głównie pewnie przez długie gotowanie i wysoki ekstrakt.

Co do drożdży, nigdy nic nie robiłem na T-58 ale podobno jest to szczep ala belgijski i przyprawowość może zdominować inne cechy. Ja robiłem na S-04 i po 6 miesiącach zaczyna być naprawdę dobry, pewnie US-05 byłyby jeszcze lepsze.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

Nie wiem na ile litrów ta Twoja warka, ale coś cienki ten barley będzie ;)

Standardowe 20 l. Brewtarget wyliczył 22 Blg, a więc w granicach stylu, ale chyba dam trochę mniej wody, tylko nie wiem czy drożdże dadzą rade.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ciężko będzie 20l :) Na na sam chmiel przy 220g trzeba pewnie będzie jakieś 2-3 l odliczyć. Ja przy zasypie 7 kg miałem 11l 24°Blg.

Drożdże dadzą radę, gorzej z nagazowaniem, lepiej dodać świeżej gęstwy przy rozlewie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zdecydowałem się na 15 litrów. Na amerykańskich forach piszą, że drożdże US-05 dają radę do 11-12%.

Jaką strategię lepiej przyjąć? Więcej wody podczas zacierania, czy więcej dać do wysładzania, a co za tym idzie bardziej gęsty zacier?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zdecydowałem się na 15 litrów. Na amerykańskich forach piszą, że drożdże US-05 dają radę do 11-12%.

Jaką strategię lepiej przyjąć? Więcej wody podczas zacierania, czy więcej dać do wysładzania, a co za tym idzie bardziej gęsty zacier?

 

Najlepiej to parti gyle. Czyli duzo wiekszy zasyp, z pierwszej parti robisz barley wine, a z cienkusza drugie piwo, na przyklad milda.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

...albo podbicie ekstraktu ekstraktem niechmielonym z puszki.

Ewentualnie jeszcze długie gotowanie w celu redukcji objętości.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Właśnie w tym problem, że do dyspozycji mam 23 litry w kociołku z Lidla. Duży zasyp się nie zmieści przy normalnej gęstości.

 

A czemu ma sie duzy zasyp nie zmiescic w koncu stosunek slodu do wody powinien byc cos okolo 1:2,5? Pozatym zacierac mozna na przyklad w fermentorze opatulonym w spiwory, albo lodowce turystycznej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak ktoś pisał, to nie apteka. Przyjmij 30l, średnie Blg 16,5 i wprowadź do kalkulatora. Jeżeli nie jest to Twoje pierwsze zacieranie, to ze średniej wydajności browaru też możesz policzyć ilość słodu potrzebnego do takiej warki. Pamiętaj tylko, że łatwiej rozrzedzić brzeczkę niż ją zagęszczać.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Niby jak? Chcę wyliczyć, żeby z JEDNEGO zacierania uzyskać 15 litrów brzeczki 24Blg, a z reszty 15 litrów 9 Blg.

Oblicz 15l warkę na 33BLG dodaj coś na wszelaki wypadek i gotowe.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak też robiłem na początku, ale jako umysł ścisły lubię jak mi się zgadza co mililitra.

Wyszedłem z założenia, że jeżeli robimy normalną pojedynczą warkę o X Blg, to zawsze coś tam i tak zostanie i gdyby jeszcze raz to wysładzać to pewnie z kilka Blg by było (Y), więc taki zasyp zawiera naprawdę X+Y Blg, z tym, że Y przy jednej warce się marnuje. A więc druga warka (Z) z tego zasypu zawiera już tę resztę, a wiec brakuje jej Z-Y. Czyli moim zdaniem nie można sumować Blg obydwu warek.

Ale w końcu browar to nie apteka i zrobię tak jak radzisz.:)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dlatego dodaj z 5-10% słodu więcej. Najwyżej będziesz miał kilka butelek piwa ponad plan a gotowanie 15 czy 16 litrów nie stanowi istotnej różncy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chcę wyliczyć, żeby z JEDNEGO zacierania uzyskać 15 litrów brzeczki 24Blg, a z reszty 15 litrów 9 Blg.

Zrobiłem kiedyś arkusz na takie właśnie wyliczenie. :) Oczywiście wszystko zależy jaką masz standardowo wydajność...

Przy założeniu np 67% - potrzebujesz ok 8kg słodów, żeby uzyskać po 15l brzeczki 24°Blg i 9°Blg.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A jak najlepiej wysładzać? Spuścić najpierw cała brzeczkę przednią i przeznaczyć na Barleywine, dolać wody do wysładzania i to przeznaczyć na Milda, czy normalnie wysładzać. Dotąd zawsze robiłem wysładzanie ciągłe, ale nie robiłem jeszcze dwóch warek z jednego zasypu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A jak najlepiej wysładzać? Spuścić najpierw cała brzeczkę przednią i przeznaczyć na Barleywine, dolać wody do wysładzania i to przeznaczyć na Milda, czy normalnie wysładzać. Dotąd zawsze robiłem wysładzanie ciągłe, ale nie robiłem jeszcze dwóch warek z jednego zasypu.

To zależy... :) Głównie od gęstości zacieru.

Pamiętam że przy barleywine na pewno raz wysładzałem, a dwa kolejne wysładzania poszły już do cienkusza.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Gęstość będzie taka, że brzeczki przedniej wystarczy na Barleywine. Bardziej chodzi mi o to, czy przy takim podejściu pierwsza brzeczka nie będzie za gęsta, a druga za cienka.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No niestety nie jest to takie proste. Na to ile wysładzać do którego garnka już nie mam arkusza. :)

Możesz sobie założyć ile chcesz mieć barleywine i wysładzać (albo i bez wysładzania) do uzyskania konkretnej objętości, a resztę dać do cienkusza.

Albo też wysładzać do uzyskania określonego blg w barleywine a resztę wysładzać do drugiego garnka...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×