Jump to content

Recommended Posts

dziś chcialem rozlewać do butelek moje Irish red ale... i po otwarciu taki widok jak na zdjęciu ;o

i co to jest ? przelać do butelek czy do ścieków ? :D

post-3023-0-52554600-1342632970_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zakażenie na bank.

Co do zlewania... to zależy czy 'smaczne' czy mocny kwach.

Jak daje się wypić to daj mu szanse i w butelki... Jedno z moich 'zakał' dało sie wypić.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

przerobić na bimber.Ja tak robię i ciekawe rzeczy wychodzą.Szkoda lać w kanał.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do szybkiego wypicia , miałem ostatnio to samo (nie było kwasne ) ale i tak lepsze od sklepowego :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Było na wykładach WWP przy FDP :) Mason przedstawiał bardzo ciekawie. Miałem ostatnio bittera zakażonego ale z innym kożuchem był pijalny, zlałem szybko w butelki i piłem z lekkim kwasem. Po miesiącu pojawił się rozpuszczalnik, ale też dało radę wypić (przynajmniej odnowie sobie florę bakteryjną w żołądku) Zostawiłem sobie 2 butelki żeby zobaczyć efekt po 2 i 3 miesiącach co z takim piwem się dzieje :P zobaczymy czy będzie pijalne czy sam rozpuch w nim będzie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miałem też takie zakażenie w jednej warce, zabutelkowałem i teraz, po roku jest jak najbardziej pijalne :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uff..to musi być nieszczelność fermentora już w takim razie. Mój niepokój wzbudziła właśnie ta wysoka piana, która widziałem tylko od zewnątrz i żadnego wybrzuszenia pokrywy czy też wahań wody w rurce. Do tego po uchyleniu taki "inny" zapach ale to chyba spowodowane tym chmieleniem na zimno. Tak sobie pomyślałem że to może piłki golfowe które dałem jako obciążniki do woreczków coś miały na sobie co narobiło bałaganu że fermentacja przebiega i pachnie dziwnie. Poza tym znalazłem jedno zdjęcie które było super podobne do mojego i opisy były że kwas..no nic..uspokoiliście początkującego..dzięki!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobra rada: wyrzuć rurkę, a fermentor przykrywaj deklem bez szczelnego dociskania. Nie będziesz miał stresów pod tytułem "nie wiem co robić, bo rurka nie bulka" ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

łatwo sprawdzić szczelność zestawu ,stawiasz coś na deklu tak że by woda w rurce się podniosła w wyraźny sposób i sprawdzasz po jakimś czasie czy tak jest czy się wyrównał i sprawa jasna

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.