Skocz do zawartości
Pierre Celis

[piwolog] Ichtegem’s Oud Bruin, Brouwerij Strubbe, Belgia

Rekomendowane odpowiedzi

dsc_8704.jpg?w=693&h=1024

Oud Bruin to stosunkowo rzadki styl wywodzący się z belgijskiej części Flandrii. Piwo kwaśne (sour ale), winne, przypominające nieco lambika, choć znawcy zauważą wiele różnic. Jest łagodniejsze, mniej octowe/kwaśne i bardziej złożone w aromacie. Nie ma tutaj też miejsca dla typowego dla lambików aromatu końskiej derki. Charakter jest głównie owocowy, ale też słodowy. Kwaśność wzrasta w miarę dojrzewania.

Ichtegem’s Oud Bruin – Flandryjskie Brązowe Ale / Oud Bruin
Ekstrakt nieznany, alkohol 5,5%

Wygląd: Ciemno brązowe, lekko opalizujące. Piana beżowa, nietrwała.
Aromat: kwaśny, winny, ale też nieco słodowy. Sumarycznie owocowy, przypominający czarne i czerwone porzeczki z odrobiną śliwek.
Wysycenie: wysokie, szampańskie, orzeźwiające. Przyjemne, chociaż nieco za wysokie dla stylu.
Smak: harmonijny słodko-kwaśny, jak wino półwytrawne. Goryczka nietypowa, cierpka, przypominająca tą z soku z czarnej porzeczki.
Odczucie w ustach: szampańskie, orzeźwiające, lekko cierpkie.
Wrażenie ogólne: Świetne, aromatyczne, orzeźwiające. Jak wino z czarnej i czerwonej porzeczki. Niektórzy powiedzą, że to już wino, inni że belgijskie piwa są po prostu nieszablonowe. Ja życzyłbym sobie więcej takiego piwa na letnie upały, zamiast tych wszystkich polskich sztucznie aromatyzowanych ulepków. Jedyne, do czego mógłbym się doczepić, to że jest dosładzane. Tylko pytanie czy aby na pewno bez dodatku cukru byłoby lepsze?
Ocena: 7.5/10


1042 b.gif?host=bimbelt.wordpress.com&blog=17

Wyświetl pełny artykuł

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×