Jump to content
Afghan

Starter - co zrobić z resztą brzeczki?

Recommended Posts

Witam. Za około tydzień będę robił starter na piwo z brzeczki którą specjalnie zrobiłem na startery. Niestety nie miałem mniejszych słoików i około 2 litrów brzeczki zlałem do 3-litrowego słoika. Na starter dam na początek jakieś 0,5 L brzeczki i pewnie na drugi dzień dodam jeszcze 0,5 L brzeczki i zostanie jeszcze pewnie z 1 litr brzeczki. Powiedzcie mi co zrobić z resztą brzeczki? Będzie ok jak ją zagotuję i znów zleje do słoików i za wekuje?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja wekuję resztę i używam na następny starter. A czemu robisz takie małe startery, na jaką objętość docelową ma być ten starter? U mnie z napowietrzany starter jest standardowo objętości 1l, a nie napowietrzany 2l.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Będę chciał tylko trochę rozruszać gęstwę żeby sprawdzić czy jest zdatna do użycia, której będę miał prawidłową ilość.

Edited by Afghan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jednak będę robił dwu litrowy starter. Czy jak dzisiaj wezmę z tego słoja 0,5 litra brzeczki, a jutro rano do leje 1,5 litra pozostałe to będzie OK? Nic się nie stanie reszcie brzeczki jeśli jej na tą dobę nie za wekuję i do jutra będę przechowywał w lodówce?Czy lepiej te 1,5 litra które mi dzisiaj zostanie lepiej za wekować?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym zawekował, lepiej nie ryzykować, a mieć spokój :) Ostatnio jak robiłem starter do wita to dodałem na początek 0,5l rano potem wieczorem jak zauważyłem że fermentuje już 1l i następnego dnia zawekowany 1l i pod wieczór je zadałem. Dzisiaj jak otworzyłem wiadro to jeszcze ładna pianka się utrzymuje, po 17 dniach bez infekcji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym zawekował, lepiej nie ryzykować, a mieć spokój :) Ostatnio jak robiłem starter do wita to dodałem na początek 0,5l rano potem wieczorem jak zauważyłem że fermentuje już 1l i następnego dnia zawekowany 1l i pod wieczór je zadałem. Dzisiaj jak otworzyłem wiadro to jeszcze ładna pianka się utrzymuje, po 17 dniach bez infekcji.

Czyli ten pierwszy litr dałeś po ok 12 h nie wekowany?

 

EDIT: Dla świętego spokoju zawekowałem :)

Edited by Afghan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...