Skocz do zawartości
Afghan

Starter - co zrobić z resztą brzeczki?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Za około tydzień będę robił starter na piwo z brzeczki którą specjalnie zrobiłem na startery. Niestety nie miałem mniejszych słoików i około 2 litrów brzeczki zlałem do 3-litrowego słoika. Na starter dam na początek jakieś 0,5 L brzeczki i pewnie na drugi dzień dodam jeszcze 0,5 L brzeczki i zostanie jeszcze pewnie z 1 litr brzeczki. Powiedzcie mi co zrobić z resztą brzeczki? Będzie ok jak ją zagotuję i znów zleje do słoików i za wekuje?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja wekuję resztę i używam na następny starter. A czemu robisz takie małe startery, na jaką objętość docelową ma być ten starter? U mnie z napowietrzany starter jest standardowo objętości 1l, a nie napowietrzany 2l.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie. Zasada jest prosta. Czym wiekszy starter lepiej dla piwa. (w domu nie jestesmy tak łatwo w stanie dodac za duzo drozdzy)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Będę chciał tylko trochę rozruszać gęstwę żeby sprawdzić czy jest zdatna do użycia, której będę miał prawidłową ilość.

Edytowane przez Afghan

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jednak będę robił dwu litrowy starter. Czy jak dzisiaj wezmę z tego słoja 0,5 litra brzeczki, a jutro rano do leje 1,5 litra pozostałe to będzie OK? Nic się nie stanie reszcie brzeczki jeśli jej na tą dobę nie za wekuję i do jutra będę przechowywał w lodówce?Czy lepiej te 1,5 litra które mi dzisiaj zostanie lepiej za wekować?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja bym zawekował, lepiej nie ryzykować, a mieć spokój :) Ostatnio jak robiłem starter do wita to dodałem na początek 0,5l rano potem wieczorem jak zauważyłem że fermentuje już 1l i następnego dnia zawekowany 1l i pod wieczór je zadałem. Dzisiaj jak otworzyłem wiadro to jeszcze ładna pianka się utrzymuje, po 17 dniach bez infekcji.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja bym zawekował, lepiej nie ryzykować, a mieć spokój :) Ostatnio jak robiłem starter do wita to dodałem na początek 0,5l rano potem wieczorem jak zauważyłem że fermentuje już 1l i następnego dnia zawekowany 1l i pod wieczór je zadałem. Dzisiaj jak otworzyłem wiadro to jeszcze ładna pianka się utrzymuje, po 17 dniach bez infekcji.

Czyli ten pierwszy litr dałeś po ok 12 h nie wekowany?

 

EDIT: Dla świętego spokoju zawekowałem :)

Edytowane przez Afghan

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak, tylko nie do końca, został przegotowany około 3 h przed dodaniem, i wtedy też zlałem weka na następny dzień!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×