Jump to content
antonio

którego ejla polecacie?

Recommended Posts

którego ejla z brewkitu byscie mogli polecic? ma ktos jakies doswiadczenia? sparking ale? india pale ale? jakie drozdze wybrac do tego? bo nie chce robic na drozdzach z puchy. najlepszy bedzie ekstrat suchy czy plynny? zafascynowalem sie po piwie lwowek belg i bardzo mi zasmakowalo. czy ktorys brewkit bedzie chociaz troche podobny smakowo?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oj dano już zapomniałem jak smakują brewkity :) tak więc w tej sprawie może ktoś inny pomoże, gdzieś był temat oceniający różne puchy. Jeżeli chcesz robić Ale'a, to wcale nie musisz zmieniać drożdży, spokojnie możesz zrobić na tych z puszki, drożdże trzeba wymienić w przypadku lagerów, bo zwykle do puszek dodają drożdże Ale'owe. Jeżeli chciałbyś zrobić coś belgijskiego, to musiał byś użyć drożdży płynnych.

Co do użycia ekstraktów, to najlepiej użyć tego tańszego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie chcialbym zeby byly w tym piwie posmaki drozdzowe tak jak w moim pierwszym. Ale byc moze popelnilem jakis blad ze teraz czuc drozdze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie chcialbym zeby byly w tym piwie posmaki drozdzowe tak jak w moim pierwszym. Ale byc moze popelnilem jakis blad ze teraz czuc drozdze.

 

Na poczatku inne smaki moga kojarzyc sie wlasnie z drozdzami. Dla przykladu uzycie cukru daje wrazenie bibrowatych/drozdzowych smakow. A tak naprawde z samymi drozdzami ma to niewiele wspolnego.

 

Aby piwo wyszlo w miare dobre z kitow dobrym pomyslem jest uzycie brewkitow z serii Delux (nie wiem czy dostepne w Polsce), albo uzycie tylko ekstraktow slodowych. Do tego dodac drozdze (w ostatecznosci moga byc nawet te z zestwau, ale czesto dodaja male paczuszki 6g, ktore sa za male na prawidlowa , zdrowa fermentacje, w tym wyopadku nalezy zrobic starter istne minimum to 1L, albo wymienic drozdze na duza paczka 11,5g) zgodnie z zaleceniami z wiki. Czyli uwodnic je jak nalezy w odpowiedniej ilosci wody o odpowiedniej temperaturze!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym zrobił np. tak: 2 x WES jasny, jakiś dobry chmiel np. styrian goldings, saaz, drożdże T-58. Myślę, że będzie bardziej belgijskie od lwówka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli kupisz ekstrakt słodowy to tak, wes ma również nachmielone puchy, ale polecam ci zrobić tak jak wyżej piszą. Nachmielić samemu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Share this post


Link to post
Share on other sites

IPA to India Pale Ale. Czyli ale, ale wersji chmielowej i historycznie mocnej.

Zestaw dobry, ale chmielenie samemu ekatraktow slodowych bylo by jeszcze lepszym pomyslem..... nie mowiac o zacieraniu chociazby BIAB ;)

 

Wysyłane z mojego GT-I5700 za pomocą Tapatalk 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

szukam czegos bursztynowego i chmielowego smacznego

Wes ma również w ofercie ekstrakty bursztynowe, a te jasne WES-y wcale nie są takie jasne - myślę, że są nawet ciemniejsze od tego lwówka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

chetnie bym kupil tego wesa i sam nachmielil ale nie mam takiego duzego gara jak na razie. samemu zacierac tez bym wolal. chyba jestem sklonny zakupic ten zestaw z linka ktory podalem

Share this post


Link to post
Share on other sites

To do tego kita dorzuć drożdże np te http://browamator.pl...2&grupa_p=6[6]=%2F163929%2F164395%2F1594572&sortuj=kod i będziesz miał dosyć chmielowe piwo na drożdżach dedykowanych do Belgijskich piw :)

Edited by Lusterko87

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dokładnie każde drożdże piwowarskie nadają się do kitów choć płynnych szkoda ;) - jak je zadać ? na kilka sposobów. Najprostszy pewnie cie interesuje ?

więc tak :

Ostudzona brzeczkę maks 25°C napowietrzasz - intensywnie mieszasz mieszadłem piwowarskim ( o ile go posiadasz , lub dużą chochla lub czymś podobnym - wysterylizowanym w odpowiednim środku) mieszasz tak aby zrobiło się trochę piany, następnie dodajesz drożdże z saszetki - rozsypujesz po powierzchni brzeczki, zamykasz fermentator na 3/4 dociśnięcia i zapominasz na tydzień lub dwa :)

 

Na zdjęciu masz graficzny opis piw typu ALE ;)

Edited by Lusterko87

Share this post


Link to post
Share on other sites

w tym zestawie masz już wszystko. niczego nie musisz dodawać. Masz tam dodatkowy extrat chmielowy. Na stronie Browamatora masz duże opracowanie nt brewkitów. Przeczytaj i zastosuj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

chetnie bym kupil tego wesa i sam nachmielil ale nie mam takiego duzego gara jak na razie. samemu zacierac tez bym wolal. chyba jestem sklonny zakupic ten zestaw z linka ktory podalem

 

Garnek do chmielenia ekstraktów aż taki duży nie musi być. Ale faktycznie te kilkanaście litrów lepiej by miał.

 

 

Dokładnie każde drożdże piwowarskie nadają się do kitów choć płynnych szkoda ;) - jak je zadać ? na kilka sposobów. Najprostszy pewnie cie interesuje ?

więc tak :

Ostudzona brzeczkę maks 25°C napowietrzasz - intensywnie mieszasz mieszadłem piwowarskim ( o ile go posiadasz , lub dużą chochla lub czymś podobnym - wysterylizowanym w odpowiednim środku) mieszasz tak aby zrobiło się trochę piany, następnie dodajesz drożdże z saszetki - rozsypujesz po powierzchni brzeczki, zamykasz fermentator na 3/4 dociśnięcia i zapominasz na tydzień lub dwa :)

 

Na zdjęciu masz graficzny opis piw typu ALE ;)

 

Jednak radziłbym jednak uwodnić drożdże. Jeśli rozsypuje się suche drożdże na powierzchni brzeczki to niestety, ale spora ilość drożdży zdechnie, bo błona komórkowa suchych drożdży pozwala na to by przeniknęły wszystkie składniki brzeczki do środka w nie kontrolowany sposób. Niestety nie wszystkie dają radę to przeżyć. Dlatego lepiej uwodnić zgodnie z zaleceniami producenta. Przez co fermentacja będzie zdrowsza i czystsze w smaku piwo wyjdzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja jak robiłem "konserwy" lub z suchych ekstraktów, a w przypadku zacierania podobnie : W przypadku kita/suchy ekstrakt bierzesz trochę brzeczki - pół szklanki szybko chłodzisz, jak spadnie temperatura wsypujesz drożdże i dajesz w ciepłe miejsce. szklankę zamykasz folią aluminiową. Jak drożdże zaczną ewidentnie pracować - propagować się wlewasz to do fermentatora.

W przypadku zacierania wykorzystujesz rezerwę otrzymana przy wysładzaniu lub tak jak pisałem wcześniej.

W tym linku sa zdjęcia takiego startera https://picasaweb.google.com/ajerkuchy/PrawdziweCiemneZestawBA

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja jak robiłem "konserwy" lub z suchych ekstraktów, a w przypadku zacierania podobnie : W przypadku kita/suchy ekstrakt bierzesz trochę brzeczki - pół szklanki szybko chłodzisz, jak spadnie temperatura wsypujesz drożdże i dajesz w ciepłe miejsce. szklankę zamykasz folią aluminiową. Jak drożdże zaczną ewidentnie pracować - propagować się wlewasz to do fermentatora.

W przypadku zacierania wykorzystujesz rezerwę otrzymana przy wysładzaniu lub tak jak pisałem wcześniej.

W tym linku sa zdjęcia takiego startera https://picasaweb.go...eCiemneZestawBA

 

Jak już pisałem nie jest to optymalny sposób. Połowa komórek drożdżowych nie przeżywa takiego uwodnienia. W porównaniu z około 80% udownionymi w wodzie. Oczywiście można, jest to sposób najłatwiejszy i prosty, ale nie najlepszy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...