Jump to content
Sign in to follow this  
gik

Zostawić? Przenieść? Przelać?

Recommended Posts

Witam ekspertów :)

Dzięki waszej pomocy już pierwsze piwko mam za sobą. Tym razem postanowiłem zrobić kolejne dwa piwka: Sweet Stout (milk) i Belgian Pale Ale. Wszystkie są gotowymi zestawami surowców do zacierania ze strony homebrewing). Na pierwszy ogień poleciał Stout i jest na etapie fermentacji dopiero kilka dni ale myślę że niedługo będzie można przelać na cichą.

 

Mieszkam w bloku na 2 piętrze, warka jest w piwnicy i jak wspominałem chciałbym przelać tym razem na cichą ponieważ ostatnio wydaje mi się że było troszkę za dużo osadu drożdżowego. Być może wynika to z tego, że gdy rozlewałem piwko to musiałem wnieść fermentator ręcznie na górę i zapewne pomimo powolnego, spokojnego wnoszenia wzburzyły się osady.

 

Tak więc jak byście mi doradzili? Przelać na cichą w piwnicy? Trochę się boje że jakiś syf się przypałęta a i tak potem będę musiał to wnieść bo rozlew w piwnicy to chyba szaleństwo. Może dzień przed przelaniem na cichą wnieść potem przelać i zostawić już w domu do końca fermentacji? Dodam jeszcze że temperatura w domu jak i w piwnicy to 24-25 tylko wiadomo jak są upały itd to w domu bardziej się waha a w piwnicy jest powiedzmy zawsze stała.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mieszkam na 3 piętrze ! :) jeśli trzymam fermentor w piwnicy to na cichą przelewam również tam. Tylko raz zdarzyła mi się infekcja poważna lactobacillusem ale to już było na burzliwej. Musisz jedynie zrobić kilka rzeczy : po pierwsze fermentor na cichą myjesz i dezynfekujesz w domu, przykrywasz i schodzisz dopiero do piwnicy, po drugie rozpylasz w piwnicy jakiś środek dezynfekujący - ja używłem despreju z BA a potem załatwiłem sobie środek, którym dezynfekują szpitale - maseczka się przydaje. Następnie otwierasz fermentor z burzliwej i przykrywasz tak, żeby się ino rurka do przelewania zmieściła, i podobnie robisz z pustym fermentorem na cichą, przelewasz i zamykasz od razu. A rozlew do butelek musisz wykonać w domu - przenieś fermentor dzień przed zaplanowanym rozlewem - ewentualny osad znów opadnie.

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Popytaj w szpitalach - czasem mają za dużo i muszą się pozbyć ;) albo kup desprej w BA albo ClO2. Ostatecznie nawet weź spryskiwacz do kwiatków i wlej spirytus i rozpyl go - większość syfu zabijesz, najwyżej się oparami ubzdryngolisz :D

 

Edytka: Droższym rozwiązaniem ale najlepszym byłoby zamontowanie lampy UV w piwniczce :)

Edited by shayboos

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...