Jump to content

BroWarmiacy do wspólnego kufla!


prodakt
 Share

Recommended Posts

Żeby nie było, że się nic nie dzieje :)

 

Zapraszam do przeczytania relacji ze spotkania z piwem marchewkowym

http://wm.pspd.org.pl/piwo-marchewkowe-relacja-ze-spotkania/

 

A tak dla tych, co nie mają Facebooka - to wiecie, że mamy swoją stronę internetową ;)

http://wm.pspd.org.pl

Edited by Kamot1
Link to comment
Share on other sites

Krzysztof:

- Jeśli robisz na s-04 to nie jest pils:)

- Trochę mało goryczki, ale to kwestia smaku.

- Gotowanie to powinno być min 60min. No i chmielenie na goryczkę powinno być od początku(60min).

 

Bogdan:

Powiedz "nie" wykluczeniu społecznemu, załóż konto na Facebooku:)

Wiele rozmów prowadzimy w naszej grupie na FB i nie ma sensu prowadzić ich w kilku miejscach jednocześnie (np. na piwo.org).

Link to comment
Share on other sites

 

 

NaOH można kupić w LabChem na Jagiellończyka 45 w Olsztynie niecałe chyba 10 zł za 1 kg minus taki że na firmę trzeba kupować

 

 

W hurtowni Jasam także kupisz NaOh.

Dzięki Panowie za podpowieź.

NaOH - wodorotlenek sodu - nie jest przypadkiem w środkach typu "Kret "?

Mam w domu środek "Mysz" i jego składnikiem jest 100% wodorotlenek sodowy.

 

 

 

Krzysztof: - Jeśli robisz na s-04 to nie jest pils:) - Trochę mało goryczki, ale to kwestia smaku. - Gotowanie to powinno być min 60min. No i chmielenie na goryczkę powinno być od początku(60min).

Dino to nie jest mój przepis.

Znalazłem ten przepis na forum ( w sumie było ich 29).

Jak zdecyduje się na ten przepis to posłucham się Twoich rad. :okey:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Mimo moich obaw 1 warka z "puchy"post-11219-0-19562000-1426018615_thumb.jpg zapowiada się smacznie... :) ...jutro w buteleczki.

Następnym krokiem który chciałbym zrobić jest warzenie z ekstraktów z chmieleniem.

Posiadam w "magazynie" 2 puchy (każda po 1.7kg) niechmielonego jasnego ekstraktu + po 100g lubelskiego i marynki + drożdżaki S-04.

Na forum znalazłem przepis:

"Warka 6

 

Ekstrakt słodowy WES jasny                                               1,7kg
Ekstrakt słodowy WES jasny                                               1,2kg
Chmiel goryczkowy Marynka                                   20g
Chmiel aromatyczny Lubelski                                   60g
Drożdże górnej fermentacji Safale S-04

 

Zagotować wodę z ekstraktem i chmielić w woreczkach: 20g goryczkowego + 40g aromatycznego gotować 30-45min, 5 min. przed końcem dodać chmiel aromatyczny 20g. Do rozlewania przystępujemy przy 3°Blg. Dodajemy 120g glukozy na 20 litrów piwa.

Brzeczka 11°Blg (ok. 20l.)"

 

Z podpowiedzi kolegi Dino przydałoby się troszkę więcej na goryczkę (nie mam nic przeciwko bo np. "Atak chmielu" z Pinty smakował mi bardzo ) no i czas gotowania to ok 60 min.

 

A może koledzy mają inne pomysły ?

 

P.S.

       Dziś po badaniu BLG swojego piwka z "puchy" zdegustowałem próbkę i mimo braku gazu smakowała wyśmienicie.

   Teraz popijam "piwko" z koncernowej butelki i d...py nie urywa...

NIE MA TO JAK SWOJE !!!

     

Link to comment
Share on other sites

 

 

Ej, no wujek.... załóż sobie temat w zapiskach, albo w odpowiednich forach. Wiesz jaki tu by był bajzel jakbyśmy wszyscy tu sobie wszystkie problemy rozwiązywali?

Sorki za śmiecenie.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Trochę późno informacja ale...

UWAGA! Nasze comiesięczne spotkanie piwowarów w marcu wyjątkowo w czwartą sobotę, czyli 28 marca. Godzina i miejsce standardowo, czyli 18:00, Browarnia Stara Warszawska.

Link to comment
Share on other sites

Ujmijmy to tak: pod kątem "wykładowym" nie ma sensu rozdzielać stoutów i porterów bo... to w sumie to samo ;) Natomiast patrząc z punktu widzenia BJCP (i konsumpcji) można jak najbardziej rozdzielić: teraz zgodnie z kalendarium mamy stouty, a w kwietniu portery.

Link to comment
Share on other sites

Tak jest teraz degustujemy stouty, a w kwietniu portery (będę miał do porównania dwa szczepy drożdży - suche s04 i płynne fm13 na tym samym piwie). A premierę zrobimy w browarze na miejscu Jasiu :D

Edited by Kamot1
Link to comment
Share on other sites

Witam. Obecnie studjuję w Olsztynie i zabieram się do pisania pracy inżynierskiej. Na temat wybrałem "Porównanie jakości piw koncernowych i rzemieślniczych dostępnych na polskim rynku". Chciałem to zrobić na zasadzie biorę 3 piwa w różnych stylach np. lager, pszeniczne, koźlak z dużego browaru np. Żywiec i do tego w tych samych stylach piwa z browarów rzemieślniczych. I tu pojawia się moje pytanie, czy znacie może browary rzemieślnicze których piwa można kupić w Olsztynie lub przez internet które warzą bardziej popularne style (sprawdzałem Pinte, Alebrowar ale mają dość rzadkie style i cieżko dobrać do nich koncerniaka)? I kolejne pytanie, czy ktoś z was byłby zaiteresowany oceną sensoryczną piw przy uproszczonym arkuszu (nie jak podczas zawodów), ocena odbyłaby się na UWM termin do dogadania?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.