Skocz do zawartości
zgoda

Warsztaty piwowarskie w skansenie w Kuligowie, 25.08.2012

Rekomendowane odpowiedzi

Dyrekcja skansenu w Kuligowie k. Radzymina zaproponowała mi przeprowadzenie warsztatów piwowarskich w sobotę 25 sierpnia. Wstępnie się zgodziłem, choć na dzisiejszy dzień nie wiem, czy będę wtedy w kraju (liczę jednak na to, że do 25 już wrócę z Moskwy). W planach jest uwarzenie milda 9.5°Blg, surowce są, jednak potrzebowałbym pożyczyć taboret gazowy i butlę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warzę piwo na działce 7km od Kuligowa. Chętnie użyczę taboretu i butli (są na miejscu) i jako, że jestem początkujący z przyjemnością odwiedzę warsztaty :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A nie mają tam jakiejś chaty, w której można rozpalić w piecu? Byłoby bardziej magicznie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jednak warsztaty się odbędą, choć jeszcze nie wiadomo dokładnie kiedy, pod uwagę brany jest początek października. Tematem zainteresował się pewien rzutki młody człowiek i ponownie jest nadzieja.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pokaz warzenia piwa sposobem domowym odbędzie się w niedzielę 30 września. W garze będzie mild ~9°Blg.

 

Piwo uwarzone podczas pokazu będzie następnie przeznaczone do degustacji podczas kolejnych warsztatów, które są planowane na połowę listopada, w miejscu jeszcze nie ustalonym.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pokaz warzenia piwa sposobem domowym odbędzie się w niedzielę 30 września. W garze będzie mild ~9°Blg.

 

Piwo uwarzone podczas pokazu będzie następnie przeznaczone do degustacji podczas kolejnych warsztatów, które są planowane na połowę listopada, w miejscu jeszcze nie ustalonym.

 

Nadal potrzebujesz pożyczyć taboret i butlę?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Piwo uwarzone, fermentuje grzecznie u mnie w piwnicy.

 

Kto nie był niech żałuje. Piwo jak piwo, ale panie na stoisku obok miały przepyszną zupę rybną. I różne chleby.

 

Jakieś zdjęcia będą.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam

Rzeczywiście na razie zrobiłem kilka piw z puszek. Jednak po rozmowie z właścicielem Browaru Clair de Lune nabrałem ochoty na zrobienie własnoręcznie zacieranego piwa ze słodu. Muszę się tylko doposażyć w odpowiedni sprzęt i będę próbował. To jeszcze nieśmiałe pytanie jaki rodzaj najlepszy na pierwszy raz, żeby było najłatwiej i nie popsuć przez brak doświadczenia.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×