Jump to content

13E. American Stout


Makaron
 Share

Recommended Posts

13E. American Stout

 

Aroma: Moderate to strong aroma of roasted malts, often having a roasted coffee or dark chocolate quality. Burnt or charcoal aromas are low to none. Medium to very low hop aroma, often with a citrusy or resiny American hop character. Esters are optional, but can be present up to medium intensity. Light alcohol-derived aromatics are also optional. No diacetyl.

 

Appearance: Generally a jet black color, although some may appear very dark brown. Large, persistent head of light tan to light brown in color. Usually opaque.

 

Flavor: Moderate to very high roasted malt flavors, often tasting of coffee, roasted coffee beans, dark or bittersweet chocolate. May have a slightly burnt coffee ground flavor, but this character should not be prominent if present. Low to medium malt sweetness, often with rich chocolate or caramel flavors. Medium to high bitterness. Hop flavor can be low to high, and generally reflects citrusy or resiny American varieties. Light esters may be present but are not required. Medium to dry finish, occasionally with a light burnt quality. Alcohol flavors can be present up to medium levels, but smooth. No diacetyl.

 

Mouthfeel: Medium to full body. Can be somewhat creamy, particularly if a small amount of oats have been used to enhance mouthfeel. Can have a bit of roast-derived astringency, but this character should not be excessive. Medium-high to high carbonation. Light to moderately strong alcohol warmth, but smooth and not excessively hot.

 

Overall Impression: A hoppy, bitter, strongly roasted Foreign-style Stout (of the export variety).

 

Comments: Breweries express individuality through varying the roasted malt profile, malt sweetness and flavor, and the amount of finishing hops used. Generally has bolder roasted malt flavors and hopping than other traditional stouts (except Imperial Stouts).

 

Ingredients: Common American base malts and yeast. Varied use of dark and roasted malts, as well as caramel-type malts. Adjuncts such as oatmeal may be present in low quantities. American hop varieties.

 

Vital Statistics:

OG: 1.050 ? 1.075

IBUs: 35 ? 75

FG: 1.010 ? 1.022

SRM: 30 ? 40

ABV: 5 ? 7%

 

Commercial Examples: Rogue Shakespeare Stout, Deschutes Obsidian Stout, Sierra Nevada Stout, North Coast Old No. 38, Bar Harbor Cadillac Mountain Stout, Avery Out of Bounds Stout, Lost Coast 8 Ball Stout, Mad River Steelhead Extra Stout

 

 

 

13E. American Stout

Aromat: Umiarkowane do mocnych aromaty słodów palonych, często

posiadają aromaty palonej kawy albo gorzkiej czekolady. Aromaty spalenizny

albo węgla drzewnego są niskie albo niewyczuwalne. Średni do niskiego

aromat chmielowy, często z cytrusowym albo żywicznym aromatem chmieli

amerykańskich. Estry są opcjonalne, ale mogą być do średniej

intensywności. Lekkie aromaty alkoholowe są również opcjonalne. Brak

diacetylu.

Wygląd: Generalnie ciemno czarny kolor, aczkolwiek niektóre

przykłady mogą wydawać się bardzo ciemno brązowe. Wysoka, długo

utrzymująca się piana koloru od żółto brązowego do jasnobrązowego.

Przeważnie nieprzejrzyste.

Smak: Umiarkowane do bardzo mocnych smaki palonych słodów, często

smakujące kawą, palonymi ziarnami gorzkiej kawy, albo gorzko-słodkiej

czekolady. Może mieć delikatny smak przypalonej kawy, ale jeśli ten smak

jest obecny, nie powinien być uwydatniony. Niska do średniej słodkość

słodowa, często z bogatymi smakami czekolady albo karmelu. Średnia do

mocnej goryczka. Smak chmielowy może być od słabego do mocnego i

generalnie odzwierciedla cytrusowy albo żywiczny charakter chmieli

amerykańskich. Lekkie smaki estrowe mogą być obecne, ale nie są

obowiązkowe. Średni do wytrawny finisz, okazjonalnie wraz z lekką nutką

spalenizny. Smaki alkoholowe mogą być obecne nawet na średnim poziomie,

ale muszą być gładkie. Brak diacetylu.

Tekstura: Średnia do pełna treściwość. Może być raczej kremowe,

w szczególności gdy w celu wzmocnienia treściwości były użyte małe

ilości owsa. Może zawierać troszeczkę palonej ostrości, ale ten

charakter nie powinien być zbytnio uwydatniony. Średnio wysokie do

wysokie nagazowanie. Lekka do umiarkowanie mocnej ciepłość alkoholowa,

ale gładka i niezbyt gorąca.

Ogólne wrażenie: Mocno chmielone, gorzkie, mocno palone piwo w stylu

Foreign Stout (odmiana eksportowa)

Komentarz: Browary prześcigają się w zróżnicowaniu w profilu

palonego słodu, słodkości słodowej, smaku i zapachu słodowego oraz

ilości chmieli użytych do nadania smaku i zapachu chmielowego. Generalnie

ma mocniejsze smaki palonego słodu i chmielu jak inne tradycyjne stoutu

(oprócz Imperial Stout).

Surowce: Powszechne amerykańskie słody bazowe i drożdże. Używa

się różnych ciemnych i palonych słodów, jak również słodów

karmelowych. Dodatki niesłodowane takie jak owies mogą być użyte w

małych ilościach. Amerykańskie odmiany chmielu.

 

Podstawowe informache

OG: 1.050 ? 1.075

IBUs: 35 ? 75

FG: 1.010 ? 1.022

SRM: 30 ? 40

ABV: 5 ? 7%

 

Komercyjne przyklady: Rogue Shakespeare Stout, Deschutes Obsidian Stout, Sierra Nevada Stout, North Coast Old No. 38, Bar Harbor Cadillac Mountain Stout, Avery Out of Bounds Stout, Lost Coast 8 Ball Stout, Mad River Steelhead Extra Stout

 

 

Praca wspólna Makaron i Stasiek

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.