Skocz do zawartości
tomek9507

fermentacja, starter do piwa POMOCY!

Rekomendowane odpowiedzi

mam problem ponieważ zagotowalem 1,3l ekstratu ostygło to w garku. wlałem do tego drożdże i zamieszałem, wlałem do butelki 4l, i zamątowałem rurke fermentacyjną na winklu butelki, szczelnie zeby powietrzeprzechodziło tylko przez rurke,

 

i teraz niewiem czy to zacznie fermentować proszę o odpowiedz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Powinno zacząć.

Zamiast rurki fermentacyjnej lepiej przykryć wylot butelki sterylną folią aluminiową, i mieszać zawartość kołysząc butelką od czasu do czasu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

thx, ale na zdjęciach widze to z tymi rurkami, i jak zobacze w tej rurce wode to będe miał pewność.

 

a da się jakoś przyspieszyc ten proces? i po ilu dniach będzie to gotowe

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wydaje mi się, że coder wykazuje bardzo dużo cierpliwości... Myślę że rozsądnym posunięciem przed zadawaniem pytań typu czy drożdże babuni z biedronki się nadają będzie poczytać Wiki oraz forum. Ja zanim zadałem swoje pierwsze pytanie przeczytałem chyba 80% napisanych tu tematów. Po takiej lekturze nie wiele zostaje niejasnych zagadnień.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Rozumiem, ze OP nadaje z Norwegi badz innego kraju skandynawskiego? :)

PS Lubie takie watki do zamkniecia.

Edytowane przez mirogster

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście. Choć lepsze by były np drożdże Turbo - tyle że to po 24h musiał byś już pić, bo inaczej zeżarły by wiadro.

 

No i smaku to nie będzie miało za wiele, ale przecież alkohol przykryje :|

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Coder jest dla mnie mistrzem delikatności ;)

W iście angielskim stylu :)

z drożdży piekarniczych nawet bimber będzie kiepski. Są do wypieków jak sama nazwa wskazuje.

Piwowarskie do piwa (odpowiedni szczep do danego typu piwa)

winiarskie do wina (j/w)

gorzelnicze do bimbru

piekarnicze do wypieków...

Edytowane przez mimazy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A ja się zastanawiam po co robić starter z drożdży piekarniczych? Przecież w paczce, niekiedy po niecałej złotówce, jest 100 g robaczków.

Baaaaaa, przy pierwszych podejściach kostka taka będzie najpewniej czystsza mikrobiologicznie niż starter.

 

Chyba, że szczepimy tanka 10000 l :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×