Skocz do zawartości
Lukaszpe

Jaki garnek i filtrator do większego zasypu?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Od nowego sezonu chciałbym podwoić moce produkcyjne, w związku z tym chcę zakupić nowy gar, tym razem z nierdzewki.

Na allegro są u dwóch sprzedawców takie 70-litrowe http://allegro.pl/ga...2468230396.html, http://allegro.pl/ga...2480481629.html . Mam pytanie czy się nadadzą, czy w tej cenie to tylko strata pieniędzy i lepiej od razu kupić coś droższego/lepszego jakościowo?

 

Drugie pytanie: czy zwykły filtrator z oplotu sobie poradzi z zasypem ok. 10kg, czy też trzeba go wymienić na jakiś inny?

Edytowane przez Lukaszpe

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Oba garnki są dobre, ale zastanów się czy nie będziesz chciał ponownie powiększać warzelni - może od razu 100l. U mnie tak było teraz mam garnki 30l, 50l i 100l :D

Jeżeli chodzi o filtrację, to oplot daje radę, ja mam zamontowany w garnku oplot 1,2m i radzi sobie z zasypem 14-16kg bez problemu. Jeżeli chcesz filtrować w wiadrze, to już się zacier do niego nie zmieści.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wizualnie to te same garnki. Z opinii wyczytałem że mają cienką blachę....Warto pomyśleć o czymś takim http://baskhurt.pl/pl/p/Garnek-71-LITROW-Stal-nierdzewna/390 . Mam garnek tej firmy (33l) i jestem bardzo zadowolony. Jakość moim zdaniem bardzo dobra nic się nie przypala, nie wygina.

Filtrowałem raz portera bałtyckiego ponad 10kg zasypu na oplocie i nie miałem żadnych problemów.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

za małe pieniądze psy mięso jedzą ;)

Cena jest atrakcyjna (acz nie okazyjna) nie widać jednak dokładnie- garnki chyba nie mają wzmocnionego dna, o grubości ścianek o których pisał kolega andy też trudno mówić, a to rzecz istotna (odporność mechaniczna, możliwość wspawania zaworu etc).

Edytowane przez mimazy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@Leszcz007 - 100L to chyba jednak dla mnie za dużo; jeśli chodzi o filtrowanie to wcześniej filtrowałem w wiadrze, a teraz musiałbym znaleźć kogoś kto mi wspawa zawór i kran do gara zaciernego tak? Zaciera się wtedy od razu z oplotem w garze? Nie przeszkadza on przy mieszaniu zacieru?

 

@Andy - dzięki za linka

 

@Mimazy - tak właśnie myślałem, że niska cena tych garów = ich niska/zła jakość dla zastosowań piwowarskich

 

@Wiktor - to raczej mało/niewystarczająco do wspawania zaworu?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

teraz musiałbym znaleźć kogoś kto mi wspawa zawór i kran do gara zaciernego tak? Zaciera się wtedy od razu z oplotem w garze? Nie przeszkadza on przy mieszaniu zacieru?

 

 

 

kliknij na napis Bromania w stopce Wiktora :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@Wiktor - to raczej mało/niewystarczająco do wspawania zaworu?

 

spróbować można, ale to naprawdę niedużo i po spawaniu może się pofalować cały garnek.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chodzi o te garnki to bierz 100L bez wachania. Spokojnie mozna do nichn wspawać nypel. Ścianki maja dokładnie 0.75mm grubości tak samo jak dno. Jak dobrze mieszasz nic sie nie przypala.

 

- tu masz garnek w akcji.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@Leszcz007 - 100L to chyba jednak dla mnie za dużo; jeśli chodzi o filtrowanie to wcześniej filtrowałem w wiadrze, a teraz musiałbym znaleźć kogoś kto mi wspawa zawór i kran do gara zaciernego tak? Zaciera się wtedy od razu z oplotem w garze? Nie przeszkadza on przy mieszaniu zacieru?

Ja mam oplot wmontowany na stałe - nic nie spawałem, tylko wywierciłem dziurę i kranik skontrowałem od środka. W trakcie zacierania oplot mam przyczepiony do brzegu garnka, a jak trzeba filtrować, to wrzucam go do środka. Oplot na początku mi przeszkadzał, ale przy trzeciej warce się przyzwyczaiłem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chodzi o te garnki to bierz 100L bez wachania. Spokojnie mozna do nichn wspawać nypel. Ścianki maja dokładnie 0.75mm grubości tak samo jak dno. Jak dobrze mieszasz nic sie nie przypala.

 

[media=]

[/media] - tu masz garnek w akcji.

 

fajna nuta w tle :)

pytanko, gdzie kupiłeś taki silniczek? Bo właśnie jestem na etapie poszukiwania czegoś podobnego.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

fajna nuta w tle

pytanko, gdzie kupiłeś taki silniczek? Bo właśnie jestem na etapie poszukiwania czegoś podobnego.

 

Jest to silnik od pieca co - podajnik popychający węgiel. Nie kupowałem go - załatwił mi za free ojciec - robi takie piece, więc nie powiem Ci ile kosztuje. Obroty nie są małe, ale dobrze idzie jak mieszadło nie jest duże. Teraz robiłem zasyp 20kg i wszytko szło świetnie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@Wiktor - to raczej mało/niewystarczająco do wspawania zaworu?

 

spróbować można, ale to naprawdę niedużo i po spawaniu może się pofalować cały garnek.

 

Co wy z tą cienką blachą?

Normalnie się to spawa TIGiem, nie ma z tym problemów, mam całą warzelnie na tym zrobioną.

Edytowane przez josefik

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za podpowiedzi :)

Chyba w takim razie zdecyduję się na 100L z tej cienkiej blachy. Pewnie też trzeba będzie zmienić chłodnicę na większą i kupić duże drewniane mieszadło z HB... ciągle wydatki, a niby zeszłoroczny gar emaliowany 30L miał w zupełności wystarczyć na dłużej :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

fajna nuta w tle

pytanko, gdzie kupiłeś taki silniczek? Bo właśnie jestem na etapie poszukiwania czegoś podobnego.

 

Jest to silnik od pieca co - podajnik popychający węgiel. Nie kupowałem go - załatwił mi za free ojciec - robi takie piece, więc nie powiem Ci ile kosztuje. Obroty nie są małe, ale dobrze idzie jak mieszadło nie jest duże. Teraz robiłem zasyp 20kg i wszytko szło świetnie.

 

Trochę drogie te silniki, na alledrogo zaczynają się od 600pln. Musze poszukać czegoś tańszego :(

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Te z cienkiej blachy są ok. Mam taki 70l i nie narzekam, na pewno będę robił podmianę na 100l i taki sam typ.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Silniczek od wycieraczek przednich nie wystarczy?.

 

przy garze 100l i zasypie 14-22kg raczej będzie ciężko. W prawdzie nie sprawdzałem, ale koledze przy kegu 50l i gęstym zacieraniu czasami nie daje rady.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Silniczek od wycieraczek przednich nie wystarczy?.

 

przy garze 100l i zasypie 14-22kg raczej będzie ciężko. W prawdzie nie sprawdzałem, ale koledze przy kegu 50l i gęstym zacieraniu czasami nie daje rady.

Nie masz racji :) wystarczy zwykły silniczek od osobówki, ja mam chyba od corolli, nie zbyt duży, nie taki mocny jak ... ale przetrwał "belgijski" sezon z zasypami po 26kg.

Edytowane przez josefik

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czołem!

@Qxa jaką średnicę ma ten garnek 100 l ? Przymierzam się do modernizacji browaru i zastanawiam się nad garnkiem 70 - 100 litrów i odpowiednim palnikiem do niego. Jaki palnik Ty masz ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja mam palnik za 100zł z alledrogo bodajże 8KW, ale "przerobiłem go" o ile da się to tak nazwać. Podpiąłem do butli reduktor od palników do grzania papy i mam sterowanie palnikiem wedle uznania, bo na reduktorze od pieca szło jak krew z nosa. Zagrzanie 100L wody do wrzenia zajmuje mi parę chwil, ale gazu też idzie :D.

Garnek ma średnicę 50cm, i w planach mam pod koniec wakacji kupić dwa palniki o średnicy 40 cm pod kadź zacierną i warzelną a ten który mam będzie do ogrzewania filtratora żeby nie tracić czasu na spadek temperatury - ale to wszystko zobaczy się w praniu, bo jak wiadomo teoria teorią, a praktyka po swojemu. Jak znajdę chwilkę to nagram filmik o tym moim palniku.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No ja myślę o mocniejszym palniku i zastanawiam się dodatkowo nad jakimś "ekranem" wokół garnka, coby ciepło nie uciekało od razu tylko dodatkowo kumulowało się wokół gara. A filtrator rozumiem specjalnie w osobnym garze? Ja się zastanawiam nad fałszywym dnem w garze z nacięciami jakie widziałem już u wielu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×