Jump to content
Qxa

Żywiecki Browar Domowy

Recommended Posts

Witam.

 

Zakładam nowy temat gdyż stara nazwa mojego browaru domowego, a mianowicie "GWP" nie spodobała się domownikom, więc postanowiłem zmienić ją na "Żywiecki Browar Domowy". Teraz powinienem zostać już przy tej nazwie. (prośba do moderatorów o usunięcie starego tematu lub połączenie go z tym).

 

Jak że powoli rzucam inne zajęcie i staram się jak najwięcej wolnego czasu poświęcać piwowarstwu, będę częściej odwiedzał swój temat i starał się zdawać relacje z moich piwnych bojów, a także modernizacji browarku, co idzie ostatnio pełną parą.

 

Na początek chciałem pochwalić się ostatnio zrealizowanym zakupem - kegatorem (dzięki Wesoły za krany i kolumne - są spoko). Niestety jeszcze nie testowany - nie mam ani jednego keaga - w trakcie załatwiania.

 

w zaszłą sobotę uwarzyłem #32 Dunkel weizena:

 

 

 

 

 

Surowce

 

 

 

Słody

 

 

pilzneński weyerman - 6,5 Kg

pszeniczny jasny weyerman - 9 Kg

monachijski typ II weyerman - 3 Kg

caravheat - 1 Kg

pszeniczny czekoladowy - 0,25 Kg

 

Chmiele

 

Chmiel Lubelski 200g

Drożdże

 

safale wb-06

Zacieranie

 

- do 60L wody o temp 51°C wrzucam wszystkie słody oprócz czekoladowego

- 49°C - 15 min

- 53°C - 15 min

- 63°C - 30 min

- 72°C - do negatywnej próby jodowej jakieś 7 min, następnie dorzucam słód czekoladowy

- 78°C - filtracja

Czas gotowania

 

80 minut

Chmielenie

 

100g - Lubelski - 70 min

50g - Lubelski - 30 min

50g - Lubelski - 5 min

Fermentacja

 

Wyszło około 90L brzeczki 12,5 BLG

Fermentacja burzliwa - 7 dni w temp. ok. 24°C

Dziś przeleję wieczorem na cichą na 14 dni.

 

Zakupiłem także dwa dodatkowe garnki 100L z nierdzewki, czekam na zawory które mają przyjść w tym tyg. i będę montował 3 kadziowy systemik w piwnicy.

post-3812-0-31593100-1341748628_thumb.jpg

post-3812-0-86695400-1341748695_thumb.jpg

post-3812-0-81337800-1341748727_thumb.jpg

post-3812-0-08979200-1341748772_thumb.jpg

post-3812-0-61843500-1341748831_thumb.jpg

post-3812-0-72307200-1341748866_thumb.jpg

post-3812-0-39348800-1341749374_thumb.jpg

post-3812-0-08821800-1341749989_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wieści na dziś:

 

Kagator: Drzwi obcierają u dołu - trzeba skrócić o jakieś 3-4mm. Jeśli chodzi o chłodzenie to sprawuję się znakomicie - opłacało się dać 250zł za używkę z alledrogo.

 

#32 - po pomiarze dwa dni temu i przelewaniu na cichą zeszło na 2oblg z 12,5oblg.

 

Oddałem dziś 3 garnki 100L do wspawania nypla - ja nie mam tig'a w domu. (niedługo odsłona warzelni i sita filtracyjnego w akcji)

 

Planowany zakup: dwa palniki 15Kw o średnicy 40cm; pompa nierdzewna grundfos do przelewania brzeczki; refraktometr.

 

 

PS. Miałby ktoś pożyczyć keg na próbę do kegatora, (może być pełny :D oddam w naturze)? Ja na swoje chyba się nie doczekam...

Edited by Qxa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziś degustacja Dunkelweizena, tydzień przed terminem. Jest Super. Chyba najlepszy z dotychczasowych. Dam mu jeszcze kilka tygodni - będzie lepszy. Dodatkowo 5h przy spawarce i kątówce. Juto stelaż pod kadzie powinien być zespawany i oszlifowany. Z malowaniem chyba zaczekam do montażu trzech palników - na razie mam tylko jeden. Jutro wrzucę fotki jak to wyszło.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

Smaruje sie spawane miejsca i po kilku minutach spłukuje woda z detergentem.

 

Wysłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stelaż wy spawany i w części oszlifowany. Jutro postaram się go doszlifować do końca i pomalować srebrzanką ognioodporną.

Mam nadzieję, że w końcu uda się zrobić jakieś zdjęcia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pierwsza warka na nowej instalacji za mną. Szału nie było - niska wydajność słaba filtracja. Siadł mi silnik i nie chciało mi się dodatkowo łazić po ciepłą wodę. Fotki można zobaczyć w galerii.

Następna warka za 2 tyg. do tego czasu muszę kupić i zainstalować pompę oraz dwa dodatkowe palniki. Zrobić im osłonę i odprowadzacz spalin. Oraz naprawić silnik. Pewnie dlatego że wysładzałem nie do końca ciepłą wodą i mieszałem tylko podczas podnoszenia temperatury wyszła mi wydajność ledwo 50%. Trzeba będzie nad tym popracować. Jutro jak znajdę chwilkę naskrobię coś więcej. Muszę odpoczać. Acha - warka zajeła mi od 10 rano do 2 w nocy. Oczywiście kadzie myłem dopiero dziś jak wróciłem z roboty...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziś wykonałem pomiar blg po 7 dniach fermentacji w temperaturze około 22-24 oC hefe weizena:

fermentor nr 1 - 3,5 blg z początkowego 11,5 użyte drożdże Mauribrew Weiss

fermentor nr 2 - 3 blg z początkowego 11,5 użyte drożdże Brewferm Blanche

fermentor nr 3 - 2,5 blg z początkowego 11,5 użyte drożdże Danstar Munich

 

Daje zdjęcia jak to wygląda. Drugi fermentor mnie troszkę niepokoi, piwo wydaje się być kwaśne i ma dalej pianę drożdżową (a może jest to co innego?), co widać na zdjęciu. Przy fermentacji drożdże tak wystartowały że aż wyszły z fermentora, a osadu z nich jest chyba z 12 cm. W pozostałych #1: 1,5 - 2 cm; #3: 5cm. One powinny się tak zachowywać czy jest coś z nimi nie tak?

post-3812-0-15243500-1343576501_thumb.jpg

post-3812-0-75007700-1343576525_thumb.jpg

post-3812-0-09325100-1343576550_thumb.jpg

post-3812-0-85740700-1343576574_thumb.jpg

post-3812-0-48385700-1343576598_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Te drożdże tak mają, startują dość szybko, a potem fermentacja się trochę ślimaczy, tak więc myślę, że będzie dobrze :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Butelkowałem wczoraj hefeweizena. Wyszło mi 13 skrzynek i keg.

Piwo z fermentora nr 1 jest wpożądku. Nr 2 jest nad wyraz kwaśne (zobaczymy co będzie po refermentacji). Nr 3 jest ok, ale dziwnie ciemne.

Nr 2 i 3 miały bardzo dużo osadu drożdżowego - moim zdaniem za dużo. Jakieś dziwne te drożdże.

Share this post


Link to post
Share on other sites

PROHIBBICJA

 

Musiałem wylać 5 skrzynek piwa do ścieku...kwas jakich mało. Można by lać do akumulatora. Ostatni raz używałem drożdży brewferm. Jakby nie wyszły z fermentora to zapewne było by ok. Ale na szczęście zostało się jeszcze 8 skrzynek i keg.

 

Na razie nic nie warzę bo garaż jest zawalony klejem do styropianu i innymi badziewiami, bo na domu pojawia się elewacja... Mam nadzieję że szybko się ten koszmar skończy bo z chęciom bym coś nawarzył.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No niby nie, ale w nocy wyszły na przechadzkę i mogły coś przynieść do fermentora, a poza tym taki duży osad? To jakieś nieporozumienie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wczoraj uwarzyłem belgijskiego dubla w ilości dwóch warek i wyszło mi 166l.

Receptura z wiki "vitaminator". Popełniłem mały błąd w zasypie i wyszedł bardzo bardzo ciemny - wręcz stoutowy, ale zobaczymy po fermentacji jaki będzie w smaku. Gęstości nie mierzyłem bo stłukłem aerometr. Kupuje z tego powodu jak najszybciej refraktometr.

 

Warzyłem ciągle na jednym palniku dlatego warka zajęła mi 15,5 H.

 

Jak najszybciej kupuje palniki i pompę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 35-36 Dubbel Belgijski [07 - 09- 2012]

 

 

 

Słody

 

pale ale - Strzegom - 13,5 Kg

wiedeński - Strzegom - 4,5 Kg

bursztynowy - Strzegom - 2,25 Kg

karmelowy 150 - Strzegom - 1,125 Kg

karmelowy 300 - Strzegom - 1,35 Kg

pszeniczny - Strzegom - 1,125 Kg

pszenica karmelowa - Strzegom - 0,45 Kg ( w sumie dodane przez przypadek dlatego wyjdzie bardzo ciemy - pomyliłem barwę o jedno zero ze 140 na 1400 )

czekoladowy 1200 - Strzegom - 0,225 Kg ( w drugiej warce nie dodany )

 

Chmiele

 

Chmiel Marynka (granulat) 200g

 

Drożdże

 

Fermentis Safbrew S-33

 

Inne dodatki

 

Rodzynki - 400 g

Cukier trzcinowy - 2 Kg

 

Zacieranie

 

- do około 60L wody o temp 36°C wrzucam wszystkie słody oprócz czekoladowego

- 35°C - 15 min

- 45°C - 15 min

- 55°C - 15 min

- 64°C - 90 min następnie dorzucam słód czekoladowy (tylko w pierwszej warce)

- 78°C - filtracja

 

Czas gotowania

 

60 minut

 

Chmielenie

 

2000g - Cukier trzcinowy - w 0 min

100g - Marynka - w 0 min

50g - Marynka - w 45 min

400g - Rodzynki - w 50 min

 

Fermentacja

 

Wyszło około 166L brzeczki ? BLG ( stłukł mi się balingometr, a refraktometru nie zdążyłem kupić)

Fermentacja burzliwa w planach - 10 dni w temp. ok. 20°C

Fermentacja Cicha w planach - 15 dni w temp. ok. 20°C

 

 

 

 

Oczywiście przy warzeniu spalił się silnik (musiał mieć jakąś wadę bo strasznie się grzał)

 

Tak oto bulka :D po 24h od zadania drożdży:

 

[media]

[/media]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziś zamontowałem do warzelni konstrukcje podtrzymującą mieszalnik (poprzednia nie zdała egzaminu) z nowym silnikiem. Zamontowałem także dwa paniki pod kadzią zacierną i warzelną po 15.05 kW. Palniki mają regulację odległości od dna garnka. Pozostało mi do podłączenia pompa i pomalowanie konstrukcji oraz zrobienie obejm do odprowadzania spalin (chwilowo nie mam odpowiedniej blachy). Zdjęcia wkrótce.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...