Jump to content
reve

Coopers lager - wysoka temperatura fermentacji

Recommended Posts

Witam!

 

Jestem w trakcie fermentacji pierwszej warki. Wszystko ładnie działa, ale zastanawiam się czy temperatura fermentacji nie jest za wysoka i jak wielki będzie to problem. Teoretycznie robię wszystko zgodnie z instrukcją, ale kłóci się to nieco z tym co czytałem na forum.

 

Zacznę od początku, popełniłem pewien błąd na początku i bardzo długo chłodziłem brzeczkę, zgodnie z instrukcją kiedy udało mi się osiągnąć 32 stopnie wrzuciłem drożdże i odstawiłem (napisali, że lepiej wrzucić szybciej niż w mniejszej temperaturze). Przez jeden dzień termometr wskazywał 28 stopni, w ciągu nocy udało się obniżyć temperaturę do 27, czyli takiej, która jest górną granicą w instrukcji.

 

Jeżeli chodzi o drożdże - nie pamiętam jaki był gatunek, pierwsze piwo i to z gotowca więc wsypałem, a opakowanie wyrzuciłem.

 

Są jakieś szanse, że to się nada do picia?

Opłaca się przenieść fermentator do chłodniejszej piwnicy?

Edited by reve

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drożdże dołączane do puszek nie są drożdżami lagerowymi, więc lagera nie zrobisz. Temperatura jest oczywiście zawysoka. Powinno być ok. 20st C.

 

Zrób pomiar cukromierzem, bo prawdopodobnie już przefermentowało.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zobacz pod światło czy jest piana, potem przez kranik wlej do próbówki i zmierz Blg, i przenieś lepiej do piwnicy bo to za wysoka temperatura w której bakterie się świetnie rozwijają!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piany pozostałości, 4Blg cukru

 

Przy okazji pomiaru rozszczelnił się kranik:/ jakiś pomysł na szybkie naprawienie tej usterki?

 

Nie bylo wyjścia musiałem przelać piwo do innego naczynia, nie zdążyłem zdezynfekować go niestety.

Wrzuciłem z powrotem do fermentatora. Sporo przygód przy pierwszej próbie...

Edited by reve

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to źle, że nie dezynfekowałeś, trzeba było chociaż przegotować w czajniku wrzątek i zalać to inne naczynie, wypłukując porządnie! Miej nadzieje że nic nie złapiesz :) Znieś do piwnicy bo będziesz miał dziwne smak tego piwo, a poza tym obniż temperaturę, żeby coś ci się nie przypętało najlepiej gdzieś do około 18 C jak masz możliwość.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sprawdzałem przed chwilą ile tam jest, pokazało 23, mniej nie dam rady osiągnąć (chyba że jeszcze ta temperatura sie zmniejsza). Mam już kilka doświadczeń, które na pewno wykorzystam przy następnej warce;). Fermentacja ciągle trwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy okazji pomiaru rozszczelnił się kranik:/ jakiś pomysł na szybkie naprawienie tej usterki?

No właśnie, tak to jest jak się w wiadrze z kranikiem fermentacje przeprowadza. A prawdopodobne są jeszcze większe atrakcje, zalęgną się w nim bakterie i przy następnych warkach zakażenia będą się szerzyć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lekki winny smak tego piwa może być bardziej objawem infekcji czy może zbyt wysokiej temperatury fermentacji? Ten smak czuć na początku, potem ten smak mocno przykrywa gorycz.

 

Dodam, że to młode piwo, przed rozlaniem do butelek.

Edited by reve

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie pytam, żeby poznać Waszą opinie lepiej czekać czy szybko wypić :) Dzięki:)

 

Z moich "puszkowych" doświadczeń wynika, że lageroporodne Coopersy znacznie lepiej smakują, gdy poleżą przynajmniej dwa miesiące, a najlepiej trzy. W przypadku puszek innych producentów też jest różnica między piwem po miesiącu i trzech od zlania, ale nie taka, jak przy Coopersie.

 

BTW: moje pierwsze zacierane piwo (bezstylowiec, 100% pilzneńskiego, 14 Blg, drożdże US-05) po miesiącu się prawie w ogóle nie nadawało do picia, a dzisiaj (po 4 miesiącach) wypiłem jedną z ostatnich butelek i jest już całkiem w porządku :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przez dwa dni jakoś około 3 Blg mam, mogę to już butelkować? I cukru dać normalną ilość na butelkę? (W obecnej chwili to dla mnie najprostszy sposób). Ciężko mi powiedzieć ile było na początku, bo na początku mierzyłem przy zdecydowanie za dużej temperaturze (zmierzyłem przed zadaniem drożdży i dobrym ostudzeniem, całość myślę miała wtedy 50 albo więcej stopni, zdecydowanie biło stamtąd ciepło) i wtedy balingomierz pokazał 7 Blg.

 

Odnośnie tego cukru, to zamiast podawać ilość, jeśli ktoś ma ochotę, może mi pomóc określić rodzaj tego co wyjdzie w tym: http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html?10568350#tag kalkulatorze

Edited by reve

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...