Jump to content
pershi

Warzenie w miesiącach letnich. Tak czy nie?

  

124 members have voted

  1. 1. Czy Koleżanka/Kolega warzy w sezonie letnim?

    • Nie. Za duże ryzyko infekcji.
      6
    • Nie. Nie ma warunków do przeprowadzenia poprawnej fermentacji.
      9
    • Nie. Mam takie zapasy na lato, że nie ma takiej potrzeby.
      6
    • Tak.
      103


Recommended Posts

Witam serdecznie.

 

Spotykam na forum rożne opinie na temat piwowarzenia w czasie lata.

Jednak przeglądając zasoby sieci, widać pliki wideo, gdzie piwowarzy czynią swoją powinność w czasie upalnych dni.

Czy w innych rejonach świata, możliwość kwasiura jest mniejsza?

 

Zapraszam i z góry dziękuję z odpowiedź w temacie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja warze przez cały rok, m.in dlatego że w piwnicy mam 18-20°C zimą i latem. W sam raz na piwa które lubię, tzn. Ales. Dzisiaj na zewnątrz mam 40°C, w domu 23°C (klimatyzacja), a w piwnicy 20°C.

 

Latem warze na zewnątrz na decku, żeby nie ogrzewać domu, a zimą w garażu.

 

Nawet jeżeli masz temp. ~25°C ciągle możesz fermentować, np. amerykańskie pszeniczne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fermentuję w lodówce. W tak wysokich temperaturach jakie teraz mamy raczej nie odważyłbym się na trzymanie fermentora w temperaturze pokojowej i nie chodzi nawet o ryzyko zakażenia, co o smak piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nawet jeżeli masz temp. ~25°C ciągle możesz fermentować, np. amerykańskie pszeniczne.

W piwnicy mam 18-20 0C

Chyba jedynm rozwiazani jest lanie goracej brzeczki do fermentora, zamkniecie go i studzenie w wannie.

W trakcie chłodzenia chłodnicą zanurzeniową, może coś się przyplątać?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja warzę cały rok średnio co 3 tyg. czasami częściej. Leję gorącą brzeczkę do fermentora i na drugi dzień zadaje drożdże. Do tej pory na 32 warki jeden ocet i żadnej innej infekcji, oprócz tego że alt i kolecsh nie miał gazu.

Teraz na fermentacji jest dunkel weizen w temp. 24oC i zapewnej wyjdzie dobry jak każdy :D

Edited by Qxa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja ważę cały rok średnio co 3 tyg. czasami częściej. Leję gorącą brzeczkę do fermentora i na drugi dzień zadaje drożdże. Do tej pory na 32 warki jeden ocet i żadnej innej infekcji, oprócz tego że alt i kolecsh nie miał gazu.

Teraz na fermentacji jest dunkel weizen w temp. 24oC i zapewnej wyjdzie dobry jak każdy :D

Lejesz wrzątek, czy taką trochę przestudzoną brzeczkę? Ja myślałem o lekkim przestudzeniu, ale pewnie lepiej wlać wrzątek żeby fermentator się lepiej z dezynfekował.

Edited by Afghan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Leję jak tylko chmieliny opadną na dno gara. Jest bardzo gorąca.

Mi przy wrzeniu temperatura podnosi się o jakieś 4-5oC do około 24-25C. A warzenie odbywa się w garażu.

Edited by Qxa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak napisał Zgoda - trzeba jakoś zapewnić dostawy świeżej pszenicy, więc warzyć trzeba ;)

W piwnicy przy obecnych upałach mam 19-20°C, czyli idealnie. Poza tym dysponuję lodówką do celów jedynie piwowarskich (w tej chwili mam na burzliwej pilsa, temp. fermentacji 8,5°C)

Myślę, że najgorzej jest z chłodzeniem i tutaj nie ma złotego środka: albo powolne chłodzenie w zamkniętym fermentorze co odbija się na jakości piwa, albo większe ryzyko infekcji przy "normalnym" chłodzeniu i przelewaniudo fermentora (przeciągi, muszki owocówki itp.).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przez lato warzę mocne piwka , żeby na zimę były już dojrzałe. Przez lato spijam owoce zimowej i wiosennej pracy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W Dublinie :) We Wrocku chyba upaly sa :)

Upały we Wrocławiu wciągu dnia, na wieczór burze jak ta lala, strach się pałętać po ulicach;)

 

Co do waRZenia (do Afghana :P) piwka w lecie to pszenica i alesy idą równo bo w piwnicy 18-20 st. Ogrzewanie domu nie jest duże bo zamykam się w jednym pokoju i pilnuję żeby żadne muszkowe gadziny mi do brzeczki nie wpadały!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warzę w otwartym garażu ,a fermentuję w piwnicy w 18-20st.Jednak nie tak często jak w innych porach roku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...