Skocz do zawartości

Piwo świąteczne jabłkowe


kristof1984

Rekomendowane odpowiedzi

To piwo zrobiłem z ekstraktu oraz jabłek.

Receptura na ok 10l.

 

W garnku 1 (5ltr):

 

Ztarte na tarce 5 srednich jabłek, chmiel goryczkowy (20g), szczypta cynamonu i imbiru, 100g cukru, gotowane razem przez godzine.

 

W garnku 2 ok 1kg ekstraktu słodowego jasnego rozpuszczenego w 5ltr wody.

 

Jabłka filtruje tak jak zacier + 1 ltr płukanie(coś jakkby wysładzanie), filtrat dodaje do garnka 2, gotuje przez kilka minut, daje chmiel aromatyczny (20g), gotuje jeszcze 10 min.

 

Ekstrakt ok 11°Blg

 

Fermentacja: drożdze S-33, po tygodniu butelkowanie.

 

Piwo butelkowałem pod koniec listopada, wiem że zbyt krótko leżkowało, ale jezt dobre, wyraźny smak jabłek, cynamon i imbir wyczuwalny. Mam nadzieję, że to piwo urozmaci świąteczny stół.

Edytowane przez kristof1984
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.