Jump to content
Sign in to follow this  
kristof1984

Piwo świąteczne jabłkowe

Recommended Posts

To piwo zrobiłem z ekstraktu oraz jabłek.

Receptura na ok 10l.

 

W garnku 1 (5ltr):

 

Ztarte na tarce 5 srednich jabłek, chmiel goryczkowy (20g), szczypta cynamonu i imbiru, 100g cukru, gotowane razem przez godzine.

 

W garnku 2 ok 1kg ekstraktu słodowego jasnego rozpuszczenego w 5ltr wody.

 

Jabłka filtruje tak jak zacier + 1 ltr płukanie(coś jakkby wysładzanie), filtrat dodaje do garnka 2, gotuje przez kilka minut, daje chmiel aromatyczny (20g), gotuje jeszcze 10 min.

 

Ekstrakt ok 11°Blg

 

Fermentacja: drożdze S-33, po tygodniu butelkowanie.

 

Piwo butelkowałem pod koniec listopada, wiem że zbyt krótko leżkowało, ale jezt dobre, wyraźny smak jabłek, cynamon i imbir wyczuwalny. Mam nadzieję, że to piwo urozmaci świąteczny stół.

Edited by kristof1984

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.