Skocz do zawartości
kol4

Ale na bazie pilzneńskiego

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Przeprowadziłem ostatnio swoje pierwsze zacieranie wg następującej receptury na 20 L :

 

- 4,5 kg słodu pilzneńskiego zacierane 62 st przez 30 ' i 72 st przez 30 ' poczym podgrzanie do 78 st.

- gotowanie brzeczki 70 min w tym chmielenie ( 30 g sybili 60 ' + 25 g lubelskiego 15 ').

- zawartość ekstraktu w brzeczce nastawnej 11 blg.

- do fermentacji zadałem drożdże S33,

 

Fermentacja burzliwa 1 tydz w tem. 17 - 18 st, fermentacja cicha 2 tyg 17-18 st.

 

Rozlew z 4 g cukru/0,5 L.

Leżakowanie w 17-18 st.

 

 

Pytanie moje jest następujące:

 

- czy dopatrujecie się tu jakiś błędów w sztuce ( recepturę opracowałem po przeczytaniu wielu różnych receptur dostępnych na forum, chciałem się zbliżyć do koelscha).

- czego mogę się spodziewać po takim doborze składników i temperatur.

Edytowane przez kol4

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

- czego mogę się spodziewać po takim doborze składników i temperatur.

 

Zrobiłem w zeszłym roku bardzo podobne piwo

http://www.piwo.org/topic/5423-browar-mistrevich-warzy/?do=findComment&comment=113183 tylko inaczej chmielone.

użyłem tych samych drożdży (s33), zaś temperaturę fermentacji miałem identyczną. Wyszło proste, bardzo pijalne piwo (aczkolwiek bez szaleństw smakowych), u mnie mocno opalizujące (ostatnia butelka wypita w czerwcu br, nadal nie była klarowna - mimo że na cichej klarowałem żelatyną).

Dałem 7g cukru/l - nie było przegazowane.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Fermentacja burzliwa 1 tydz w tem. 17 - 18 st, fermentacja cicha 2 tyg 17-18 st.

Może być za krótko dla tych drożdży. Koledzy gdzieś na forum zgłaszali ślamazarne fermentowanie tego szczepu.

edit: Coś gdzieś mi dzwoniło :P Zerknąłem w wątek i chodziło o słabe odfermentowanie

 

A tak poza tym 'będzie Pan zadowolony' :D

Edytowane przez Swiaderny

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Robiłem w zeszłym roku bardzo podobne piwo z tym że dodałem trochę prażonego słodu i fermentowałem w nieco wyższej temperaturze, wyszło bardzo smaczne. Na goryczkę dawałem Maryńkę

Edytowane przez ukko

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Robiłem w zeszłym roku bardzo podobne piwo z tym że dodałem trochę prażonego słodu i fermentowałem w nieco wyższej temperaturze, wyszło bardzo smaczne. Na goryczkę dawałem Maryńkę

sam prażyłeś ten słód?napisz jak-i ile to jest "troche"szklanka?,pół?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Robiłem w zeszłym roku bardzo podobne piwo z tym że dodałem trochę prażonego słodu i fermentowałem w nieco wyższej temperaturze, wyszło bardzo smaczne. Na goryczkę dawałem Maryńkę

sam prażyłeś ten słód?napisz jak-i ile to jest "troche"szklanka?,pół?

 

Użyłem 0,15 kg słodu prażonego z Żywca.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Polecam ten wątek. Monachijski i karmelowe można ograniczyć do minimum i też będzie gites.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sądze, że masz problemy z wysładzaniem (pewnie za szybko - słaba wydajność), ale przy pierwszej warce to w sumie normalne, z czasem będzie lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To sie zgadza, miałem troche prloblemów technologicznych związanych z filtracją i wysładzaniem. Zacierałem w worku bawełnianym tak jak to było gdzies opisane na forum i okazało sie ze po wyjeciu nie odcieka więc musiałem się ratowac durzym sitem:) .

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No ...jak durzym to nie miało prawa dobrze wyjść! :smilies:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To sie zgadza, miałem troche prloblemów technologicznych związanych z filtracją i wysładzaniem. Zacierałem w worku bawełnianym tak jak to było gdzies opisane na forum i okazało sie ze po wyjeciu nie odcieka więc musiałem się ratowac durzym sitem:) .

Kolega zacierał metodą BIAB?

Polecam worek z materiału poliestrowego. Np. taki jaki stosuje się w produkcji flag reklamowych.

Niema tragedii z odcieknięciem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czy była to metoda BIAB - cos mniej więcej w tej postaci :) . Pytanie skąd można pozyskać worek poliestrowy?

 

Mam jeszcze jedno pytanko - wczoraj otwarłem pierwszą butelkę po ok 4 tyg od butelkowania. Goryczka wyczuwalna, leciutka słodowość też jest ale brak mi aromatu chmielowego w zapachu i posmaku - czyżby 25 g lubelskiego na ostatnie 15' to za mało ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czy była to metoda BIAB - cos mniej więcej w tej postaci :) . Pytanie skąd można pozyskać worek poliestrowy?

Materiał można dostać u producenta flag reklamowych i uszyć we własnym zakresie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czy mieli byśćie jakieś ewentualne wskazówki co do chmielenia ? Chciał bym uzyskac troszkę większa goryczke i wyraźnie chmielowy aromat.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ilość na 25-30l

30-40g magnum lub 40-55 marynki 60'

60-80g lubelski lub 50-60 perle 10-15'

20g lubelski lub 20 perle na cichą

Edytowane przez leszcz007

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki wielkie za podpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×