Skocz do zawartości

Browar ***Poremba***


Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...

Warka #50 Ciemny lager

 

pilzeński 2,2kg

monachijski I 1,8kg

karmelowy 600 0,2kg

kawowy 0,1kg

czekoladowy 1200 0,075kg

 

Zacieranie:

63C - 35min

72C - 40min

78C - filtracja

 

Chmielenie:

kazbek 30g - 60min

saaz 20g - 5min

 

Brzeczki 24l

OG - 12,6Blg (1.05)

FG - 3,4Blg (1.013)

ABV - 4,86%

Wydajność - 72%

Gęstwa 2308 Munich Lager

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #51 Bitter

 

pale ale 2,1kg

pilzeński 1,9kg

karmelowy 150 0,25kg

 

Zacieranie:

68C - 70min

72C - 15min

78C - filtracja

 

Chmielenie:

admiral 17g - 60min

admiral 20g - 5min

 

Brzeczki - 25l

OG - 12,3Blg (1.049)

FG - 3,4Blg (1.013)

ABV - 4,7%

Wydajność - 76%

S-04 gęstwa

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #52 American Amber Ale

 

pilzeński 2,5kg

pale ale 1kg

monachijski I 0,8kg

karmelowy 30 0,3kg

karmelowy 60 0,3kg

karmelowy 150 0,25kg

karmelowy 600 0,05kg

 

Zacieranie:

52C - 10min

63C - 30min

72C - 35min

78C - filtracja

 

Chmielenie 29l:

mosaic 13g - 60min

willamette 20g - 60min

pacyfica - 10g - 30min

cascade 20g - 1min

cascade 30g na zimno

citra 30g na zimno

 

Brzeczki - 25l

OG - 14,5Blg (1.059)

FG - 2,6Blg (1.01)

ABV - 6,4%

Wydajność - 75%

US-05

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka #53 Marcowe

 

pilzeński 3,5kg

monachijski 1kg

karmelowy 150 0,2kg

 

Zacieranie15l:

52C - 10min

63C - 20min

72C - 50min

78C - filtracja

 

Chmielenie 30l:

magnum 15g - 60min

perle 20g - 5min

 

Brzeczki - 25l

OG - 13,3Blg (1.054)

FG - 3,4Blg (1.013)

ABV - 5,4%

Wydajność - 74%

Munich Lager

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #54 Pszenica wędzona

 

pszenica 2kg

pszenica wędzona 1kg

pilzeński 1kg

monachijski 1kg

 

Zacieranie15l:

44C - 15min

63C - 30min

72C - 30min

78C - filtracja

 

Chmielenie 31l:

perle 60g - 60min

perle 35g - 5min

 

Brzeczki - 25,3l

OG - 15,5Blg (1.063)

FG - 3,4Blg (1.013)

ABV - 5,4%

Wydajność - 75,8%

Drożdże Gozdawa BW-11

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #55 Koźlak

 

pilzeński 3kg

monachijski I 2kg

pszeniczny 0,5kg

karmelowy 150 0,4kg

karmelowy 600 0,15kg

 

Zacieranie:

63C - 35min

72C - 35min

78C - 10min - filtracja

 

Chmielenie 31l:

magnum 15g - 60min

lubelski 20g - 15min

perle 25g - 15min

 

Brzeczki - 25l

OG - 15,7Blg (1.064)

FG - 3,9Blg (1.015)

ABV - 6,4%

Wydajność - 69%

Drożdże W-34/70 gęstwa

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #56 Strong Scotch Ale

 

pale ale 6kg

karmelowy 60 0,15kg

wędzony bukiem 0,15kg

jęczmień prażony 0,1kg

karmelowy 600 0,05kg

czekoladowy 400 0,05kg

 

Zacieranie21:

67C - 90min

78C - filtracja

 

Chmielenie :

admiral 10g - 60min

admiral 10g - 10min

 

Brzeczki - 24,4l

OG - 17,3Blg (1.071)

FG - 6,6Blg (1.026)

ABV - 5,9%

Wydajność - 69,5%

Drożdże Mabgriver Jack's Newcastle Dark Ale

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #57 Schwarzbier

 

monachijski I 3,6kg

pszeniczny 0,4kg

czekoladowy 400 0,3kg

carafa II 0,1kg

barwiący 0,07kg (zimny ekstrakt do wysładzania)

 

Zacieranie:

63C - 30min

72C - 30min

78C - filtracja

 

Chmielenie:

magnum 15g - 60min

perle 30g - 10min

 

Brzeczki 24,9l

OG - 12,3Blg (1.049)

FG - 3,4Blg (1.013)

ABV - 4,7%

Wydajność - 73%

Gęstwa W-34/70

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #58 Czeski Pils

 

pilzeński 4kg

monachijski 0,7kg

 

Zacieranie16,5l:

63C - 40min

72C - 30min

78C - filtracja

 

Chmielenie :

kazbek 27g - 70min

saaz 15g - 60min

saaz 15g - 45min

saaz 20g - 1min

 

Brzeczki - 25,4l

OG - 13Blg (1.053)

FG - 2,5Blg (1.01)

ABV - 5,6%

Wydajność - 74%

gęstwa Munich Lager

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #59 Strong Scotch Ale

 

pale ale 3kg

monachijski 2kg

pilzeński 2kg

karmelowy 60 0,25kg

wędzony bukiem 0,25kg

jęczmień prażony 0,1kg

karmelowy 600 0,08kg

czekoladowy 400 0,1kg

cukier 0,5kg

 

Zacieranie:

67C - 90min

78C - filtracja

 

Chmielenie :

admiral 20g - 80min

 

 

Brzeczki - 26,5l

OG - 19,5Blg (1.08)

FG - 7,2Blg (1.028)

ABV - 6,8%

Wydajność - 65%

gęstwa Mabgriver Jack's Newcastle Dark Ale

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #60 Stout Pszeniczny

 

pszenica 3kg

pilzeński 1,5kg

kawowy 0,4kg

czekoladowy 1200 0,1kg

carafa I 0,1kg

pszenica prażona 0,1kg

 

Zacieranie:

44C - 20min sama pszenica

63C - 45min z reszta słodów

72C - 30min

77C - filtracja

 

Chmielenie :

magnum 20g - 60min

perle 20g - 60min

lubelski 40g - 5min

 

Brzeczki - 26

OG - 14,5Blg (1.058)

FG - 3,5Blg (1.013)

ABV - 5,9%

Wydajność - 74%

gęstwa BW-11

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Koniec sezonu 2 i początek 3:)

Warka #61 Dunkelweizen

 

pszenica ciemna 2kg

monachijski I 2kg

pszenica 0,5kg

caramunich 0,15kg

karmelowy 60 0,1kg

barwiący 0,05kg

 

Zacieranie:

44C - 30min sama pszenica

52C - 10min reszta słodów

63C - 40min

72C - 30min

78C - filtracja

 

Chmielenie :

perle 30g - 60min

 

Brzeczki - 26

OG - 13,4Blg (1.054)

FG - 3,3Blg (1.013)

ABV - 5,4%

Wydajność - 76%

gęstwa BW-11

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #62 Witbier

 

pszenica 2,3kg

pilzeński 1,1kg

monachijski I 0,9kg

karmelowy 60 0,05kg

 

Zacieranie:

52C - 20min

66C - 40min

72C - 20min

78C - filtracja

 

Chmielenie :

magnum 10g - 60min

cascade (sz) 10g - 5min

kolendra 10g - 5min

skórka z 2 pomarańczy i cytryn - 3min

carcade 10g - 0min

kolendra 5g - 0min

curacao 6g - 0min

 

Brzeczki 24l

OG - 12,6Blg (1.05)

FG -

ABV -

Wydajność - 73%

gęstwa BW-11

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #63 Irish Red Ale

 

pale ale 2,1kg

pilzeński 2kg

pszenica 0,5kg

melanoidynowy 0,2kg

karmelowy 60 0,15kg

barwiący 0,04kg

 

Zacieranie:

63C - 50min

72C - 30min

78C - filtracja

 

Chmielenie :

EKG 40g - 60min

EKG 30g - 10min

 

Brzeczki 26l

OG - 12,8Blg (1.051)

FG -

ABV -

Wydajność - 71%

suche M07 British Ale

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #64 AAA

 

pale ale 1kg

pilzeński 2,5kgkg

monachijski I 1,1kg

karmelowy 60 0,3kg

karmelowy 150 0,15kg

karmelowy 600 0,05kg

 

Zacieranie:

52C - 20min

63C - 40min

72C - 30min

78C - filtracja

 

Chmielenie :

calypso 14g - 60min

pacifica 16g - 60min

wilamette 9g - 60min

cascada 4g - 60min

 

Brzeczki 23l

OG - 1.0594 (14,6Blg)

FG -

ABV -

Wydajność - 70%

suche Pure Ale Yeast 7

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka #65 Dubbel

 

monachijski I 2,5kg

pilzeński 2kg

biscuit 0,4kg

karmelowy 60 0,3kg

czekoladowy 400 0,15kg

karmelowy 300 0,1kg

cukier kandyzowany 0,5kg

 

Zacieranie:

63C - 25min

72C - 60min

78C - filtracja

 

Chmielenie :

magnum 10g - 60min

perle 20g - 60min

cukier kandyzowany - 10min

perle 20g - 10min

 

Brzeczki 25l

OG - 1.065 (15,9Blg)

FG -

ABV -

Wydajność - 68%

Belgian Fruit & Spicy Ale

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #66 Weizenbock

 

pszenica 2kg

ciemna pszenica 2kg

pilzeński 2kg

karmelowy 150 0,15kg

barwiący 0,05kg

karmelowy 600 0,05kg

 

Zacieranie:

44C - 30min

52C - 10min

63C - 30min

72C - 30min

78C - filtracja

 

Chmielenie :

chinok (sz) 25g - 60min

 

Brzeczki 25l

OG - 15,4 (1.062)

FG -

ABV -

Wydajność - 65%

drożdże BW11 gęstwa

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Waka #67 3 Zboża

 

monachijski I 2,7kg

pszeniczny 2kg

żytni 0,5kg

karmelowy 60 0,2kg

 

Zacieranie:

52C - 10min

63C - 40min

73C - 30min

78C - filtracja

 

Chmielenie:

magnum 20g - 60min

perle 10g - 60min

lubelski 45g - 5min

 

Brzeczki 25l

OG - 14,1Blg (1.057)

FG -

ABV -

Wydajność - 69%

Drożdże gęstwa M07 British Ale

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #68 English IPA

 

monachijski 2kg

pilzeński 2kg

pszeniczny 1kg

karmelowy 60 0,1kg

karmelowy 600 0,05kg

cukier 0,5kg

 

Zacieranie:

64C - 67C - 90min

78C - filtracja

 

Chmielenie:

magnum 20g - 60min

fuggles 40g - 60min

fuggles 40g - 5min

 

Brzeczki 25l

OG - 15Blg (1.061)

FG -

ABV -

Drożdże gęstwa M07 Britsh Ale

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #69 Czekoladowe

 

monachijski 2,5kg

pilzeński 2kg

pszenica 1kg

czekoladowy 400 0,4kg

czekoladowy 1200 0,3kg

 

Zacieranie:

52C - 20min

63C - 70min

72C - 10min

78C - filtracja

 

Chmielenie:

magnum 20g - 65min

perle 25g - 65min

kakao 65g - 5min

 

Brzeczki - 25l

OG - 17,6Blg (1.072)

FG - 2,6Blg (1.01)

ABV - 8,1%

Drożdże gęstwa Belgian Fruit & Spice Ale

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #70 Stout Extra

 

monachijski I 3kg

pilzeński 1,3kg

pszeniczny 1kg

jęczmień prażony 0,3kg

carafa I 0,25kg

barwiący 0,1kg

 

Zacieranie:

52C - 15min

63C - 30min

72C - 45min

78C - filtracja

 

Chmielenie:

magnum 20g - 60min

perle 25g - 60min

lubelski 40g - 3min

 

Brzeczki 25l

OG - 16,5Blg (1.067)

FG - 2,4Blg (1.009)

ABV - 7,6%

Drożdże gęstwa Britsh Ale

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka #71 Belgian Golden Strong Ale

 

pilzeński 6kg

cukier 0,7kg

 

Zacieranie:

52C - słód i powolne podgrzewanie

63C - 60min

72C - 10min

78C - filtracja

 

Chmielenie:

perle 25g - 60min

kazbek 25g - 60min

kazbek 10g - 30min

cukier 0,7kg -10min

saaz 20g - 10min

saaz 15g - 5min

lubelski 20g - 1min

 

brzeczki 25l

OG - 19Blg (1.078)

FG - 2Blg (1.007)

ABV - 9,3%

drożdże suche Gozdawa BF&SA

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #72 Black IPA

 

pale ale 3kg

wiedyński 1,5kg

pilzeński 1,3kg

karmelowy 600 0,15kg

barwiący 0,2kg

 

Zacieranie:

52C - słody i powolne podgrzewanie

66-68C - 60min

78C - filtracja + słód barwiący

 

Chmielenie:

perle 30g - 60min

magnum 15g - 60min

magnum 15g - 45min

magnum 15g - 30min

Na ziemno:

chinok 25g

cascada 25g

 

Brzeczki 25l

OG - 16,8Blg (1.068)

FG - 4,4Blg (1.017)

ABV - 6,7%

Drożdże suche Gozdawa Pure Ale

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #73 California Ale

 

pale ale 2,4kg

pilzeński 1,3kg

pszeniczny 0,5kg

karmelowy 150 0,2kg

karmelowy 300 0,15kg

karmelowy 600 0,05kg

 

Zacieranie:

52C - 10min

63C - 40min

72C - 20min

78C - filtracja

 

Chmielenie:

motueka 25g - 60min

perle 30g - 60min

motueka 22g - 5min

 

Brzeczki 25l

OG - 13,1Blg (1.053)

FG - 2,4Blg (1.009)

ABV - 5,8%

drożdze ?

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.