Skocz do zawartości

Browar ***Poremba***


Rekomendowane odpowiedzi

Problem jest niestety głębszy (wybaczcie dzisiejsze przerwy w dostawie piwo.org) i siedzi dogłębnie w aktualnej wersji serwera php-fpm. Będę nad tym pracował. Co ciekawe, jest to jedyne miejsce na forum z taką anomalią...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #10 Stout

 

pilzneński 4,5kg

płatki owsiane 0,5kg

pszenica palona 0,3kg

czekoladowy 1200 0,2kg

 

Zacieranie 17l:

63C - 45min

72C - 25min

78C filtracja

 

Chmielenie:

sybilla 40g - 60min

lubelski 30g - 15min

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka #11 Pils

 

pilzneński 5kg

 

Zacieranie 19l:

63C - 20min

72C - 60min

76C filtracja

 

Chmielenie:

sybilla 32g - 60min

lubelski 250g - 20min

 

Po gotowaniu 25l 13,7Blg drożdże T-58.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #12 Świąteczne

 

pilzneński 6kg

czekoladowy 1200 0,3kg

 

Zacieranie 20l:

67C - 60min

78C filtracja

 

Chmielenie:

sybilla 55g - 60min

przyprawy - 5min

 

Po gotowaniu 22l 16,8Blg drożdże T-58

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #13 Porter wędzony

 

pilzneński 3,75kg

wędzona pszenica 1kg

płatki jęczmienne 0,4kg

palony jęczmień 0,3kg

karmelowy 300 0,3kg

czekoladowy 1200 0,15kg

 

Zacieranie 20l:

52C - 10min

67C - 60min ( w 45 min dodany jęczmień palony)

76C - 5min

78C - filtracja

 

Chmielenie:

sybilla 35g - 60min

lubelski 20g - 30min

 

Po gotowaniu 26,5l 12,5Blg drożdże Danstar Nottingham.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #14 Pszeniczne / Hefewizen

pszeniczny 3kg

pilzneński 2kg

karmelowy czerwony 0,1kg

 

Zacieranie :

45C - 10min

52C - 15min

63C - 30min

72C - 20min

78C filtracja

 

Chmielenie:

sybilla 10g - 60min

sybilla 10g - 30min

 

24litry 11,8Blg

Drożdze WB-06 gęstwa

 

23.01.2013r zeszło do 2,7Blg i zabutelkowane z 157g glukozy 48x0,5l

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #15 Russian Imperial Stout

pilzneński 6kg

jęczmień palony 0,4kg

karmelowy 600 0,3kg

czekoladowy 1200 0,1kg

syrop z cukru 130C(3kg + szklanka kawy)

 

Zacieranie :

63C - 30min

72C - 45min

78C filtracja

 

Chmielenie:

sybilla 80g - 60min

lubelski 40g - 30min

 

24,5l 23Blg

Drożdze Danistar Nottingham gęstwa.

 

25.I.2013r Piwo przelane na cichą zeszło do 5,4Blg co daje mu 9,8%

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #16 Zielone/Mietowe

pilzneński 6kg

cukru 0,75kg

 

Zacieranie :

62C - 60min

72C - 25min

78C filtracja

 

Chmielenie:

sybilla 80g - 60min

 

Zielone: 20l - 13Blg

Mietowe:15,5l - 15,5blg (750ml syropu mietowego)

 

Drożdze Danistar Nottingham gęstwa.

 

Zielone 30g lubelskiego na cichej 8 dni. Zeszło do 2Blg

Mietowe zeszło do 1,8Blg

 

Oba rozlane do butelek.

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #17 IRA

pilzneński 5kg

karmelowy czerwony 0,25kg

karmelowy 300 0,125kg

jęczmień palony 0,06kg

 

Zacieranie 20l:

 

63C - 60min

72C - 15min

78C filtracja

 

Chmielenie:

sybilla 35g - 60min

lubelski 20g - 30min

 

25l o gęstości 14,3Blg

Drożdze Danistar Nottingham gęstwa.

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #18 Stout

 

pilzneński 4,5kg

płatki jęczmienne 0,4kg

jęczmien palony 0,3kg

carafa I 0,2kg

 

Zacieranie :

63C - 60min

72C - 25min

78C - 5min i filtracja

 

Chmielenie:

Magnum 25g - 60min

Lubelski 15g - 20min

 

25lo gęstości 14,4Blg

Drożdze Danistar Nottingham gęstwa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #19 Weizenbock

pszeniczny 2,9kg

pilzneński 2kg

płatki pszeniczne 1,1kg

karmelowy 600 0,5kg

 

Zacieranie :

43C - 25min

52C - 15min

63C - 45min

72C - 20min

78C filtracja

 

Chmielenie:

magnum 30g - 60min

 

25litry 13,9Blg troche za mało jak na ten styl mogło troche bardziej odparować.

Drożdze WB-06 gęstwa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #20 Czarny Pirat

 

pilzneński 5,5kg

barwiący 0,25kg

 

Zacieranie 20l:

52C - 10min

63C - 25min

72C - 40min

78C 5min + filtracja

 

Chmielenie 28l:

Magnum 25g - 60min

Sybilla 15g zostanie dodane na cichej.

 

 

23,2l o gęstośći 15,1Blg 1.061

Drożdże suche Safale US-05

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #21 Dobre bo Poslkie

 

pilzneński 5kg

karmelowy 600S 0,07kg

 

Zacieranie 20l:

63C - 30min

72C - 40min

78C 15min + filtracja

 

Chmielenie 27l:

Sybilla 40g - 60min

Lubelski 20g - 30min

Lubelski 10g - 5min

 

Gęstwa Danistar Nottingham

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #22 Pszeniczne Ciemne

pszeniczny 3,8kg

pilzneński 2,3kg

barwiący 0,2kg

 

Zacieranie 19l:

45C - 65min po 10 minutach dekokt I

 

Dekokt I

52C - 10min

63C - 10min

72C - 5min

100C - 6min

52C - 50min po 10 minutach dekokt II

Dekokt II

63C- 5min

72C - 5min

100C - 5min

63C - 15min

72C - 20min

78C filtracja

 

Chmielenie30l:

perl 20g - 60min

sybilla 10g - 20min

perl 10g - 20min

 

OG - ~12Blg dodana woda mineralna do 32l.

Starter z Mauribrew Weiss

 

18.05.13r

FG - 4Blg

Alkocholu 4,3%

227 gram glukozy

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #23 Strong Scotch Ale

 

pilzneński 6kg

karmelowy czerwony S 0,15kg

wędzony jęczmień W 0,15kg

jęczmien palony 0,1kg

czekolakowy 400 S 0,05kg

karmelowy 600 0,05kg

 

Zacieranie 20l:

67C - 70min

78C - 5min i filtracja

 

Chmielenie 26l:

Magnum 10g - 60min

Magnum 10g - 20min

 

Brzeczki 24l:

Drożdze Danistar Nottingham gęstwa.

OG - 17,7Blg 1,072

FG - 4,5Blg 1,017

Alkocholu 7,2%

110gram glukozy

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #24 Witbier

 

pilzneński 3kg

pszenica niesłodowa 2,388kg

cukier 0,26kg

 

Zacieranie 20l:

66C - 40min

72C - 40min

78C - 5min i filtracja

 

Chmielenie 26l:

Sybilla 20g - 60minut

Lubelski 15g - 15minut

Curacao 20g - 10minut

Kolendra 15g - 10minut

Kmin rzymski 3g - 10minut

Lubelski 10g - 5minut

Skórka pomarańczy 31g po gotowaniu

 

Brzeczki 22l:

Safbrew S-33

OG - 11,5Blg (1,046) 24.V.2013r

FG -

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #25 Special Bitter

 

pilzneński 4kg

karmelowy czerwony S 0,35kg

pszenica prażona 0,05kg

 

Zacieranie 20l:

67C - 90min

72C - 10min

78C - 5min i filtracja

 

Chmielenie 26l:

Magnum 20g - 60min

Lubelski 10g - 30min

Lubelski 20g - 10min

 

Brzeczki 24l:

S-04

OG - 11,5Blg 1,046

FG -

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #26 Hefeweizen

pszeniczny 2,9kg

pilzneński 2,6kg

karmelowy czerwony 0,25kg

 

Zacieranie 15l:

45C - 65min po 10 minutach dekokcja

 

Dekokt

63C - 30min 3,5ml kwasu mlekowego dodane

72C - 10min

100C - 30min

 

63C - 25min

72C - 25min

78C filtracja

 

Wysładzanie 22l z 4ml kwasu mlekowego

 

Chmielenie 28l z 1ml kwasu mlekowego (PH około 5,1):

perl 18g - 60min

perl 15g - 30min

perl 10g - 15min

 

Brzeczka rozwodniona 9,3l wody do 34,3l

OG - ~12Blg

FG - 2,8Blg

Wydajność BT - 96%

IBU - 14,7

Gęstwa Mauribrew Weiss

2x132gr glukozy

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #27 Dry Stout

pilzneński 6,8kg

płatki jęczmienne 0,8kg

jęczmień prażony 0,35kg

carafa II 0,35kg

barwiący 0,15kg

czekoladowy 1200 0,1kg

 

Zacieranie 21l:

płatki skeikowane w tem. 95C 15min i dodane razem ze słodem

63C - 40min + 1,5ml k. m. 80%

72C - 25min

78C filtracja

 

Wysładzanie 25l z 6ml k. m. 80%

Chmielenie 38l :

magnum 25g - 60min

heltertau 25g - 45min

heltertau 10g - 30min

perl 20g - 35min

lubelski 30g - 15min

 

Brzeczka rozwodniona 12,2l wody do 46l(2x23l)

OG - ~12,5Blg

FG - S-04= 4Blg (1,015)

FG - DN=3,4Blg (1,013)

ABV:

S-04=4,6%

DN=4,8%

 

Wydajność BT - 94%

IBU - 39,1

Gęstwa S-04 i Danistar Nottingham

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #28 Witbier

pilzneński 4,5kg

pszenica niesłodowa 4,5kg

jęczmien niesłodowy 0,2kg

 

Zacieranie :

Ziarno niesłodowe kleikowane:

63C - 30min + 1ml k. m. 80%

90C - 15min

Obniżenie temp. do 65C i dodane słód

63C - 40min + 3ml k. m. 80%

72C - 25min

76C filtracja

 

Wysładzanie 20l z 2ml k. m. 80%

Chmielenie 32l :

Citra 15g - 60min

Sybilla 15g - 30min

Curacao 40g - 15min

Kolendra 30g - 10min

Lubelski 30g - 10min

Sórka z 5 pomarańczy i 2 cytryn dodana po gotowaniu

 

Brzeczka - 2 x 19,5l

OG - 12,4Blg (1,050)

FG - 3,7Blg (1,014)

Wydajność - 55% (BT 73%)

IBU - 17,2

ABV - 4,7%

Glukozy - 2x148gram

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.