czeki 17 Zgłoś Napisano 3 Lipiec 2012 (edytowane) Witam Na początku mojej zabawy w warzenie piwa domowego rzuciłem się od razu na warzenie z zacieraniem. Duża pomoc teoretyczna otrzymałem od Pierona któremu dziękuje. Warka #1 Piwo jasne. Słód pilzneński 5kg Chmiel: Sybilla 60g - 60min Lubelski 40g 15min Zacieranie: 10' - 52°C 20' - 63°C 40' - 73°C 77°C - filtracja Drożdże: Safale S-04 Wysładzanie: I tu mój brak doświadczenia i wiedzy nie wiedziałem iloma litrami wysładzać. Po chmieleniu wyszło mi 19l brzeczki o gęstości 16Blg. Fermentacja burzliwa 3.06-5.06 (5,5Blg) Fermentacja cicha 5.06-16.06 (5Blg) Refermentacja: 103g glukozy 31x0,5l reszta wypita podczas meczu Edytowane 3 Lipiec 2012 przez czeki 1 Pieron dodał reakcję Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czeki 17 Zgłoś Napisano 3 Lipiec 2012 (edytowane) Warka #2 Słód pilzneński 5kg Słód karmelowy ciemny 0,3kg Chmiel: Sybilla 50g - 60min Lubelski 40g - 15min Zacieranie: 10' - 52°C 60' - 66-67°C 78' - filtracja Wysładzanie: 3x5l 1x2,5l 25,5l brzeczki 12,5Blg Safale S-04 z poprzedniej warki Fermentacja burzliwa 17.06-20.06 4Blg Fermentacja Cicha 20.06- Edytowane 3 Lipiec 2012 przez czeki 1 Pieron dodał reakcję Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andy 67 1 Browary Zgłoś Napisano 3 Lipiec 2012 Wszystko ładnie pięknie tylko brzęczka nie pasuje.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czeki 17 Zgłoś Napisano 3 Lipiec 2012 Jak to nie pasuje ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bielok 157 Zgłoś Napisano 3 Lipiec 2012 Jak to nie pasuje ?? brzeczka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacer 299 1 Browary Zgłoś Napisano 3 Lipiec 2012 Tak to. Napisałeś z błędem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kamilo 34 1 Browary Zgłoś Napisano 3 Lipiec 2012 chodzi o to że pisze się Brzeczka a nie Brzęczka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czeki 17 Zgłoś Napisano 3 Lipiec 2012 Dzięki za zwrócenie uwagi 1 Pieron dodał reakcję Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fidel 151 1 Browary Zgłoś Napisano 3 Lipiec 2012 Nie napisałeś jakie drożdże. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shayboos 21 Zgłoś Napisano 3 Lipiec 2012 Fajnie, że w Zabrzu i okolicach jest nas coraz więcej Brawo za odwagę i zaczęcie warzenia z procesem zacierania ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pieron 148 1 Browary Zgłoś Napisano 3 Lipiec 2012 Ja się cieszę, bo Czeki to wspaniały uczeń i wszystko szybko połknął wraz z bakcylem. Powodzenia życzę no i kwasa, bo to nieodłączny gadżet piwowara - tylko że Czeki używa clo2 więc będzie trudno. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czeki 17 Zgłoś Napisano 3 Lipiec 2012 (edytowane) A w sobotę #2 warka do butelek idzie i kolejne piwko warzone Warka @3 Otto's Albert Słód pilzneński 2,8kg Słód monachijski 1,8kg Słód cara 0,3kg Słód pszeniczny 0,25kg Słód melanoiden 0,12kg Słód czekoladowy 0,08kg Chmiel: Sybilla 35g - 60min Lubelski 20g- 20min Zacieranie: 64°C Edytowane 4 Lipiec 2012 przez czeki 1 Pieron dodał reakcję Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fidel 151 1 Browary Zgłoś Napisano 4 Lipiec 2012 piwko ważone Waży się na wadze, piwo jest warzone. Znowu nie napisałeś jakie drożdże. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czeki 17 Zgłoś Napisano 8 Lipiec 2012 Witam Warka #3 Zacieranie: 64°C - 60' Wysładzanie 2x5l 1,1,5 Po gotowaniu wyszło mi 22l o gęstości 14Blg i tu pytanie do was ile przegotowanej wody muszę dodać by gęstość spadła do 12Blg? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WiHuRa 511 1 Browary Zgłoś Napisano 8 Lipiec 2012 Ściąganij sobie toolkita z działu pliki, tam jest kalkulator, nie tylko do tego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czeki 17 Zgłoś Napisano 8 Lipiec 2012 mam ten plik ale nie mogę zmienić atrybutu "tylko do odczytu" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WiHuRa 511 1 Browary Zgłoś Napisano 8 Lipiec 2012 (edytowane) Kalkulatory działają bez problemu w trybie "tylko do odczytu", notabene hasło jest bardzo proste piwo.org Edytowane 8 Lipiec 2012 przez WiHuRa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pieron 148 1 Browary Zgłoś Napisano 8 Lipiec 2012 Dodaj 3,5l wody -wg kalkulatora Codera. Woda może być i mineralna niegazowana. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czeki 17 Zgłoś Napisano 8 Lipiec 2012 Dzięki kupie sobie 5l wody niegazowanej i doleje pierw te 3 litry i zobaczę jak się zmieni gęstość. Drożdże i tak dopiero jutro dodam bo starter dopiero w przygotowaniu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czeki 17 Zgłoś Napisano 9 Lipiec 2012 Warka #2 zeszła do 3,5Blg przelana do fermentatora z kranikiem jutro butelkowanie. Warka #3 12Blg dodany starter S-04 z warki 2. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czeki 17 Zgłoś Napisano 10 Lipiec 2012 (edytowane) Warka #2 Słód pilzneński 5kg Słód karmelowy ciemny 0,3kg Chmiel: Sybilla 50g - 60min Lubelski 40g - 15min Zacieranie: 10' - 52°C 60' - 66-67°C 78' - filtracja Wysładzanie: 3x5l 1x2,5l 25,5l brzeczki 12,5Blg Safale S-04 z poprzedniej warki Fermentacja burzliwa 17.06-20.06 4Blg Fermentacja Cicha 20.06- Fermentacja cicha 20.06-10.07 3,5Blg Glukozy 158g do refermentacji. Butelkowanie 39x0,5l 6x0,66l 1l do degustacji Edytowane 10 Październik 2012 przez czeki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czeki 17 Zgłoś Napisano 15 Lipiec 2012 Warka @3 Otto's Albert Słód pilzneński 2,8kg Słód monachijski 1,8kg Słód cara 0,3kg Słód pszeniczny 0,25kg Słód melanoiden 0,12kg Słód czekoladowy 0,08kg Chmiel: Sybilla 35g - 60min Lubelski 20g- 20min Zacieranie: 64°C 12Blg dodany starter S-04 z warki 2. Burzliwa: 9.VII-15VII 3,5Blg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czeki 17 Zgłoś Napisano 16 Lipiec 2012 Witam Mam pytanie do was zebrałem gęstwe do słoika 2l i na dnie o siadły mi drożdże i pytanie do was to poniżej lini ciemniejsze to martwe drożdże a jaśniejsze to żywe ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pieron 148 1 Browary Zgłoś Napisano 16 Lipiec 2012 tak Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czeki 17 Zgłoś Napisano 22 Lipiec 2012 (edytowane) Urlop czas zacząć zakasać rękawy i poświęcić się przyjemnościom Żałuje że tak późno zacząłem warzyć miał bym więcej przyjemności na urlopie ale za rok to na pewno piwniczka będzie dobrze zaopatrzona . Warka #4 Dry Stout Słód pilzneński 5kg Płatki jęczmienne 0,4kg Jęczmień palony 0,3kg Słód carafa I 0,2kg Zacieranie 20L 63 - 40min (słody jasne) 72 - 20min (dodane słody ciemne na początku przerwy) 76 - 10min filtracja Wysładzanie: 2 x 5L 1 x 2,5 Gotowanie 70min Chmielenie: Sybilla - 40g 60min Lubelski - 30g 20min Chłodzenie 40min do temperatury 34C pozostawione w garnku na noc by natura sama resztę schłodziła. Przelane do fermentatora bez osadu i wyszło 21,5 l brzeczki 15Blg, więc dolałem mineralki 3l i spadło do 13Blg tak zostawiłem. Drożdże to starter z poprzedniej warki S-04. Temperatura zadania to 22C Burzliwa: 22.07-25.07 Cicha: 25.07-11.08 158gram glukozy Butelkowane 40x0,5l 2x1,5l Edytowane 11 Sierpień 2012 przez czeki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach