Jump to content
czeki

Browar ***Poremba***

Recommended Posts

Witam

Na początku mojej zabawy w warzenie piwa domowego rzuciłem się od razu na warzenie z zacieraniem. Duża pomoc teoretyczna otrzymałem od Pierona któremu dziękuje. :)

 

Warka #1 Piwo jasne.

Słód pilzneński 5kg

 

Chmiel:

Sybilla 60g - 60min

Lubelski 40g 15min

 

Zacieranie:

10' - 52°C

20' - 63°C

40' - 73°C

77°C - filtracja

 

Drożdże:

Safale S-04

 

Wysładzanie:

I tu mój brak doświadczenia i wiedzy nie wiedziałem iloma litrami wysładzać. Po chmieleniu wyszło mi 19l brzeczki o gęstości 16Blg.

 

Fermentacja burzliwa 3.06-5.06 (5,5Blg)

Fermentacja cicha 5.06-16.06 (5Blg)

 

Refermentacja: 103g glukozy

 

31x0,5l reszta wypita podczas meczu :P

Edited by czeki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #2

Słód pilzneński 5kg

Słód karmelowy ciemny 0,3kg

 

Chmiel:

Sybilla 50g - 60min

Lubelski 40g - 15min

 

Zacieranie:

10' - 52°C

60' - 66-67°C

78' - filtracja

 

Wysładzanie:

3x5l 1x2,5l

25,5l brzeczki 12,5Blg

 

Safale S-04 z poprzedniej warki

 

Fermentacja burzliwa 17.06-20.06 4Blg

Fermentacja Cicha 20.06-

Edited by czeki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja się cieszę, bo Czeki to wspaniały uczeń i wszystko szybko połknął wraz z bakcylem.

Powodzenia życzę no i kwasa, bo to nieodłączny gadżet piwowara - tylko że Czeki używa clo2 więc będzie trudno. :okey:

Share this post


Link to post
Share on other sites

A w sobotę #2 warka do butelek idzie i kolejne piwko warzone

Warka @3 Otto's Albert

Słód pilzneński 2,8kg

Słód monachijski 1,8kg

Słód cara 0,3kg

Słód pszeniczny 0,25kg

Słód melanoiden 0,12kg

Słód czekoladowy 0,08kg

 

Chmiel:

Sybilla 35g - 60min

Lubelski 20g- 20min

 

Zacieranie:

64°C

Edited by czeki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

Warka #3

 

Zacieranie:

64°C - 60'

 

Wysładzanie

2x5l 1,1,5

 

Po gotowaniu wyszło mi 22l o gęstości 14Blg i tu pytanie do was ile przegotowanej wody muszę dodać by gęstość spadła do 12Blg?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki kupie sobie 5l wody niegazowanej i doleje pierw te 3 litry i zobaczę jak się zmieni gęstość. Drożdże i tak dopiero jutro dodam bo starter dopiero w przygotowaniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #2 zeszła do 3,5Blg przelana do fermentatora z kranikiem jutro butelkowanie.

Warka #3 12Blg dodany starter S-04 z warki 2.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #2

 

Słód pilzneński 5kg

 

Słód karmelowy ciemny 0,3kg

 

 

Chmiel:

 

Sybilla 50g - 60min

 

Lubelski 40g - 15min

 

 

Zacieranie:

 

10' - 52°C

 

60' - 66-67°C

 

78' - filtracja

 

 

Wysładzanie:

 

3x5l 1x2,5l

 

25,5l brzeczki 12,5Blg

 

 

Safale S-04 z poprzedniej warki

 

 

Fermentacja burzliwa 17.06-20.06 4Blg

 

Fermentacja Cicha 20.06-

 

 

 

Fermentacja cicha 20.06-10.07 3,5Blg

 

 

Glukozy 158g do refermentacji.

 

 

Butelkowanie

 

39x0,5l

 

6x0,66l

1l do degustacji :D

Edited by czeki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka @3 Otto's Albert

Słód pilzneński 2,8kg

Słód monachijski 1,8kg

Słód cara 0,3kg

Słód pszeniczny 0,25kg

Słód melanoiden 0,12kg

Słód czekoladowy 0,08kg

 

Chmiel:

Sybilla 35g - 60min

Lubelski 20g- 20min

 

Zacieranie:

64°C

 

12Blg dodany starter S-04 z warki 2.

 

Burzliwa:

9.VII-15VII 3,5Blg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

Mam pytanie do was zebrałem gęstwe do słoika 2l i na dnie o siadły mi drożdże i pytanie do was to poniżej lini ciemniejsze to martwe drożdże a jaśniejsze to żywe ?

 

drożdże

Share this post


Link to post
Share on other sites

Urlop czas zacząć zakasać rękawy i poświęcić się przyjemnościom ;) Żałuje że tak późno zacząłem warzyć miał bym więcej przyjemności na urlopie ale za rok to na pewno piwniczka będzie dobrze zaopatrzona :P .

 

Warka #4 Dry Stout

 

Słód pilzneński 5kg

Płatki jęczmienne 0,4kg

Jęczmień palony 0,3kg

Słód carafa I 0,2kg

 

Zacieranie 20L

63 - 40min (słody jasne)

72 - 20min (dodane słody ciemne na początku przerwy)

76 - 10min filtracja

 

Wysładzanie:

2 x 5L

1 x 2,5

Gotowanie 70min

Chmielenie:

Sybilla - 40g 60min

Lubelski - 30g 20min

 

Chłodzenie 40min do temperatury 34C pozostawione w garnku na noc by natura sama resztę schłodziła.

Przelane do fermentatora bez osadu i wyszło 21,5 l brzeczki 15Blg, więc dolałem mineralki 3l i spadło do 13Blg tak zostawiłem.

 

Drożdże to starter z poprzedniej warki S-04. Temperatura zadania to 22C

Burzliwa: 22.07-25.07

Cicha: 25.07-11.08

158gram glukozy

 

Butelkowane

40x0,5l

2x1,5l

Edited by czeki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...