Skocz do zawartości
VeryBerry

receptury starej daty

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłem ostatnio książkę z przepisami na różne "napitki" w tym m.in. piwo. Myślę że składy ponizszych piw, i sam sposób robienie ostatniego z nich, was zaciekawi. a moze ktoś sie nawet pokusi o uważenie któregoś z nich;)

 

źródło:

Andrzej Sarwa: "Lecznicze napitki"

"

"piwo domowe jęczmienne"

skład:

słód jęczmienny - pół wiadra

woda - 2 wiadra

chmiel - jedna trzecia wiadra

sół - łżeczka

szklanka drożdżymiód ciemny płynny - 200g"

 

i w tej samej książce zupełna odwrotność - dokłądność do 1g

 

"

"piwo z patoki"

patoka (płynny miód pszczeli) - 2,5kg

woda - 5,5kg

imbir - 39g

liść laurowy - 3szt

chmiel - 60g

drożdże - 30g

kolendra - 39g

cynamon - 39g

goździk korzenny - 1szt"

 

i na koniec ciekawy sposób warzenia piwa:)

 

"piwo domowe (przepis starorosyjcki)

skład:

słód żytni - 1,5 kg

mąka żytnia - 1,5 kg

drożdże rozpuszczone w wodzie - 35g

woda 3,5 l

chmiel

 

rozdrobiony słód i mąkę wymieszać z ciepłą wodą. przygotować duże gliniane naczyni, dno naczynia wysłać czystą żytnią słomą, wlać na to cisko słodowo-mączne, przykryc pokrywką i wstawić do mocno nagrzanego piekarnika. Wyjąć zeń po 24 godzinach. Delikatnie zlać rozczyn do osobnego naczynia, na ciasto nalać wrzątku, odstawić na godzinę i powonie zlać rozczyn (połączyć do ze zlanym wcześniej). do rozczyny dodać uwarzony wcześniej chmiel, wymieszać dodać drożdże.Naczynie zakryć i odczekać aż ustanie burzliwa fermentacja. "

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

słód jęczmienny - pół wiadra

chmiel - jedna trzecia wiadra

 

I proporcje mieli godne :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To ja polecam wydawnictwo z 1936 r. Wina, octy, miody, piwa likiery itp. Jak wyrabiać sposobem domowym z ilustracjami opracowali inż. Ludomir Mariacki i dr Mieczysław Wisser.

Technika bardzo zbliżona, tyle, że bez wysładzania.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

słód jęczmienny - pół wiadra

chmiel - jedna trzecia wiadra

 

I proporcje mieli godne :)

Polska IPA.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×