VeryBerry 12 1 Browary Zgłoś Napisano 2 Lipiec 2012 Znalazłem ostatnio książkę z przepisami na różne "napitki" w tym m.in. piwo. Myślę że składy ponizszych piw, i sam sposób robienie ostatniego z nich, was zaciekawi. a moze ktoś sie nawet pokusi o uważenie któregoś z nich;) źródło: Andrzej Sarwa: "Lecznicze napitki" " "piwo domowe jęczmienne" skład: słód jęczmienny - pół wiadra woda - 2 wiadra chmiel - jedna trzecia wiadra sół - łżeczka szklanka drożdżymiód ciemny płynny - 200g" i w tej samej książce zupełna odwrotność - dokłądność do 1g " "piwo z patoki" patoka (płynny miód pszczeli) - 2,5kg woda - 5,5kg imbir - 39g liść laurowy - 3szt chmiel - 60g drożdże - 30g kolendra - 39g cynamon - 39g goździk korzenny - 1szt" i na koniec ciekawy sposób warzenia piwa:) "piwo domowe (przepis starorosyjcki) skład: słód żytni - 1,5 kg mąka żytnia - 1,5 kg drożdże rozpuszczone w wodzie - 35g woda 3,5 l chmiel rozdrobiony słód i mąkę wymieszać z ciepłą wodą. przygotować duże gliniane naczyni, dno naczynia wysłać czystą żytnią słomą, wlać na to cisko słodowo-mączne, przykryc pokrywką i wstawić do mocno nagrzanego piekarnika. Wyjąć zeń po 24 godzinach. Delikatnie zlać rozczyn do osobnego naczynia, na ciasto nalać wrzątku, odstawić na godzinę i powonie zlać rozczyn (połączyć do ze zlanym wcześniej). do rozczyny dodać uwarzony wcześniej chmiel, wymieszać dodać drożdże.Naczynie zakryć i odczekać aż ustanie burzliwa fermentacja. " Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mrblaha 31 1 Browary Zgłoś Napisano 2 Lipiec 2012 Zdaje się, że Ćwierczakiewiczowa też miała przepis na piwo, nawet z wysładzaniem przez słomę No cóż, technologia produkcji idzie naprzód Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elroy 490 1 Browary Zgłoś Napisano 2 Lipiec 2012 słód jęczmienny - pół wiadra chmiel - jedna trzecia wiadra I proporcje mieli godne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sojer 82 Zgłoś Napisano 2 Lipiec 2012 To ja polecam wydawnictwo z 1936 r. Wina, octy, miody, piwa likiery itp. Jak wyrabiać sposobem domowym z ilustracjami opracowali inż. Ludomir Mariacki i dr Mieczysław Wisser. Technika bardzo zbliżona, tyle, że bez wysładzania. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
prusak 13 1 Browary Zgłoś Napisano 3 Lipiec 2012 słód jęczmienny - pół wiadra chmiel - jedna trzecia wiadra I proporcje mieli godne Polska IPA. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szop007 30 Zgłoś Napisano 3 Lipiec 2012 Chyba chodzi o zielone szyszki, a nie granulat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach