Jump to content
Sign in to follow this  
sp5

Keg pepsi technologia-zapytanie

Recommended Posts

Witam serdecznie

 

czy mógłby ktoś z Was opisać technologię kega pepsi, czyli jaka powinna (musi) być konfiguracja sprzętu co jest potrzebne, na co zwrócić uwagę , jak zacząć ?

 

Pozdrawiam Piotr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też jestem na etapie poznawania całego systemu :) Na wiki znajdziesz sporo info, ale najwięcej dowiesz się z filmów na you tube, wystarczy, że wpiszesz HOME BEER KEGGING i znajdziesz mnóstwo instrukcji odnośnie kegowania. Szczególnie filmik z kanału CraigTube bardzo dokładnie opisuje kegowanie. Minimum, to na pewno butla co2, sam keg, szybkozłączki, kran, reduktor, a całość połączona wężami. Powodzenia w zgłębianiu tajników :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podczas poszukiwań gdzie w mojej okolicy napełnią/wypożyczą mi butlę Co2 natknąłem sie na bardzo przyjazną firme http://gaz24.pl/www/...hp?art=1&cat=12 Wiki już przeczytałem jeśli chodzi o kegi, ale nie znalazłem nic na temat mieszanki piwnej (Azot+co2) macie z tym jakieś doświadczenie czy można tak samo używać jak zwykłego Co2??

Edited by Przemczysław

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak mamy :) mieszanka jest nieco droższa niż nabicie butli co2, poza tym jest do tego inna butla /do azotu/, a co za tym idzie zawór i reduktor.

Jednak nie do wszystkich piw taką mieszankę wykorzystasz /w sensie że nie jest to najlepsze rozwiązanie/, jak wiadomo najlepszy i dedykowany wyszynk to piwa angielskie słabo nagazowane bitery, IPA, no i oczywiście stouty które wychodzą jak w angielskim pubie z charakterystyczną pianka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak jest przechowywany, w sensie rozpręża się od tam od mniej więcej 60 bar chyba ale generalnie tak, skroplony jest. Oczywiście mówie tu tylko o butlach ciśnieniowych nie sprayach itp.

Edited by mahometus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie jest to płyn gęstości wody przecież, czemu ciągle jest tam ok 50-60 bar a dopiero jak się kończy gwałtownie spada ciśnienie? ;). Z reszta żeby nie być gołosłownym na przykład tu specyfikacja z jakiegoś zakładu produkcji gazów

Edited by mahometus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pod ciśnieniem 60 bar jest zawsze w płynie. Nie należy kłaść butli jak się odkręca reduktor. Dlaczego ciśnienie nie spada powoli na reduktorze tylko jak się butla kończy od razu. Kończy się forma płynna i ciśnienie staje się niemal zerowe.

Gaśnice mają rurkę do dna po to by pryskać śniegiem. Nasze do piwa nie i dlatego leci rozprężony gaz za reduktorem. Gdyby ją położyć zaczną lecieć drobinki suchego lodu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...