Skocz do zawartości
Jacenty

Lody o smaku piwa.

Rekomendowane odpowiedzi

Lato się zaczęło, upały nastały, niektórzy sezon zakończyli, a coś trzeba robić. A może lody? Znalazłem taki przepis:

 

Do wykonania piwnych lodów potrzebne są:

Piwo Porter – 2 szklanki

Śmietana kremówka – 2 szklanki

Żółtka jaj – 15 sztuk

Mleko – 3/4 szklanki

Cukier puder – 1 szklanka

Czekoladowe, kokosowe wiórki, kolorowa posypka – do ozdoby wedle uznania

 

Potrzebny będzie sporej wielkości rondel, aby wszystkie składniki się zmieściły. Najpierw wlewamy piwo, które łączymy ze śmietaną kremówką oraz mlekiem. Te trzy połączone składniki gotujemy na bardzo małym ogniu.

W międzyczasie ubijamy żółtka z cukrem pudrem. Powoli dodajemy gorącą mieszankę z rondla (z piwem) do ubitych żółtek i nieustannie mieszamy, aż do chwili, gdy się zmieszają. Następnie wlewamy całość do rondla i gotujemy na niewielkim ogniu, stale mieszając, ale nie doprowadzając do wrzenia. Masę powinniśmy mieszać ok. 5-6 minut.

 

Następnie gotowy krem wlewamy do miski wypełnionej wodą z lodem, mieszamy i pozostawiamy do schłodzenia, co jakiś czas mieszając. Po 30 minutach wlewamy krem do pojemnika i umieszczamy w zamrażarce. Powinny się tam znajdować co najmniej 4 godziny. Po wyjęciu ozdabiamy wiórkami i ze smakiem jemy!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Lato się zaczęło, upały nastały, niektórzy sezon zakończyli, a coś trzeba robić. A może lody? Znalazłem taki przepis:

 

Do wykonania piwnych lodów potrzebne są:

Piwo Porter – 2 szklanki

Śmietana kremówka – 2 szklanki

Żółtka jaj – 15 sztuk

Mleko – 3/4 szklanki

Cukier puder – 1 szklanka

Czekoladowe, kokosowe wiórki, kolorowa posypka – do ozdoby wedle uznania

 

Potrzebny będzie sporej wielkości rondel, aby wszystkie składniki się zmieściły. Najpierw wlewamy piwo, które łączymy ze śmietaną kremówką oraz mlekiem. Te trzy połączone składniki gotujemy na bardzo małym ogniu.

W międzyczasie ubijamy żółtka z cukrem pudrem. Powoli dodajemy gorącą mieszankę z rondla (z piwem) do ubitych żółtek i nieustannie mieszamy, aż do chwili, gdy się zmieszają. Następnie wlewamy całość do rondla i gotujemy na niewielkim ogniu, stale mieszając, ale nie doprowadzając do wrzenia. Masę powinniśmy mieszać ok. 5-6 minut.

 

Następnie gotowy krem wlewamy do miski wypełnionej wodą z lodem, mieszamy i pozostawiamy do schłodzenia, co jakiś czas mieszając. Po 30 minutach wlewamy krem do pojemnika i umieszczamy w zamrażarce. Powinny się tam znajdować co najmniej 4 godziny. Po wyjęciu ozdabiamy wiórkami i ze smakiem jemy!

Przygotowywałeś lody z tego przepisu? Jaką porcję można uzyskać z powyższych proporcji? W piątek wyprawiam urodziny i myślę, że byłoby to znakomita niespodzianka dla przybyłych gości :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×