Jump to content
Jacenty

Lody o smaku piwa.

Recommended Posts

Lato się zaczęło, upały nastały, niektórzy sezon zakończyli, a coś trzeba robić. A może lody? Znalazłem taki przepis:

 

Do wykonania piwnych lodów potrzebne są:

Piwo Porter – 2 szklanki

Śmietana kremówka – 2 szklanki

Żółtka jaj – 15 sztuk

Mleko – 3/4 szklanki

Cukier puder – 1 szklanka

Czekoladowe, kokosowe wiórki, kolorowa posypka – do ozdoby wedle uznania

 

Potrzebny będzie sporej wielkości rondel, aby wszystkie składniki się zmieściły. Najpierw wlewamy piwo, które łączymy ze śmietaną kremówką oraz mlekiem. Te trzy połączone składniki gotujemy na bardzo małym ogniu.

W międzyczasie ubijamy żółtka z cukrem pudrem. Powoli dodajemy gorącą mieszankę z rondla (z piwem) do ubitych żółtek i nieustannie mieszamy, aż do chwili, gdy się zmieszają. Następnie wlewamy całość do rondla i gotujemy na niewielkim ogniu, stale mieszając, ale nie doprowadzając do wrzenia. Masę powinniśmy mieszać ok. 5-6 minut.

 

Następnie gotowy krem wlewamy do miski wypełnionej wodą z lodem, mieszamy i pozostawiamy do schłodzenia, co jakiś czas mieszając. Po 30 minutach wlewamy krem do pojemnika i umieszczamy w zamrażarce. Powinny się tam znajdować co najmniej 4 godziny. Po wyjęciu ozdabiamy wiórkami i ze smakiem jemy!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lato się zaczęło, upały nastały, niektórzy sezon zakończyli, a coś trzeba robić. A może lody? Znalazłem taki przepis:

 

Do wykonania piwnych lodów potrzebne są:

Piwo Porter – 2 szklanki

Śmietana kremówka – 2 szklanki

Żółtka jaj – 15 sztuk

Mleko – 3/4 szklanki

Cukier puder – 1 szklanka

Czekoladowe, kokosowe wiórki, kolorowa posypka – do ozdoby wedle uznania

 

Potrzebny będzie sporej wielkości rondel, aby wszystkie składniki się zmieściły. Najpierw wlewamy piwo, które łączymy ze śmietaną kremówką oraz mlekiem. Te trzy połączone składniki gotujemy na bardzo małym ogniu.

W międzyczasie ubijamy żółtka z cukrem pudrem. Powoli dodajemy gorącą mieszankę z rondla (z piwem) do ubitych żółtek i nieustannie mieszamy, aż do chwili, gdy się zmieszają. Następnie wlewamy całość do rondla i gotujemy na niewielkim ogniu, stale mieszając, ale nie doprowadzając do wrzenia. Masę powinniśmy mieszać ok. 5-6 minut.

 

Następnie gotowy krem wlewamy do miski wypełnionej wodą z lodem, mieszamy i pozostawiamy do schłodzenia, co jakiś czas mieszając. Po 30 minutach wlewamy krem do pojemnika i umieszczamy w zamrażarce. Powinny się tam znajdować co najmniej 4 godziny. Po wyjęciu ozdabiamy wiórkami i ze smakiem jemy!

Przygotowywałeś lody z tego przepisu? Jaką porcję można uzyskać z powyższych proporcji? W piątek wyprawiam urodziny i myślę, że byłoby to znakomita niespodzianka dla przybyłych gości :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...