Jump to content
Kasanga

Starter temat oklepany

Recommended Posts

Nastawiłem w mojej przygodzie z piwowarstwem pierwszy starter niestety bez mieszadła, jak rozpoznać że można już drożdży użyć.

pozdrawiam

ps. albo słabo szukałem ale to co znalazłem to było na temat starterów na mieszadle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Starter należy dość często mieszać. Pojawią sie wyraźne znaki fermentacji , wydzielanie CO2 , zmętnienie , charakterystyczny zapach. Drożdże są wtedy najbardziej aktywne i w tej postaci ja zawsze dodaje je do brzeczki. Czasami wyraźna fermentacja brzeczki następuje po godzinie , czy dwóch po dodaniu tak aktywnego startera.

Edited by pepek84

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...