Skocz do zawartości
Kasanga

Starter temat oklepany

Rekomendowane odpowiedzi

Nastawiłem w mojej przygodzie z piwowarstwem pierwszy starter niestety bez mieszadła, jak rozpoznać że można już drożdży użyć.

pozdrawiam

ps. albo słabo szukałem ale to co znalazłem to było na temat starterów na mieszadle.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Starter należy dość często mieszać. Pojawią sie wyraźne znaki fermentacji , wydzielanie CO2 , zmętnienie , charakterystyczny zapach. Drożdże są wtedy najbardziej aktywne i w tej postaci ja zawsze dodaje je do brzeczki. Czasami wyraźna fermentacja brzeczki następuje po godzinie , czy dwóch po dodaniu tak aktywnego startera.

Edytowane przez pepek84

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×