Jump to content
Sign in to follow this  
radam

Piwo ciemne z dodatkiem barwiącego ekstraktu słodowego

Recommended Posts

Piwo ciemne:

 

Słód pilzneński 3kg

Słód pale ale 2kg

Ekstrakt słodowy WES barwiący 0.5kg (płynny) 7000EBC

Ekstrakt słodowy WES ciemny 0.5kg (płynny)

Chmiel

 

Czy ES barwiący lub ES ciemny daja taki sam posmak spalenizny co słód barwiący ?

 

Czy 0,5 kg barwiacego 7000EBC bedzie dodatkiem wystarczającym nadającym bardzo ciemny kolor i zmieniającym smak?

 

Jeśli 0,5 barwiącego jest wystarczajacym dodatkiem to czy ewentualne 0,5 ES ciemnego nie bedzie dodatkiem nadmiarowym wprowadzającym zbyt silny posmak spalenizny?

 

Jaki ES suchy dodac do refermentacji, barwiący 0,15 czy bursztynowy 0,20?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czy 0,5 kg barwiacego 7000EBC bedzie dodatkiem wystarczającym nadającym bardzo ciemny kolor i zmieniającym smak?

Oj... pół kg barwiącego na pewno Ci wystarczająco "zaczerni" piwo. :beer:

Obawiam się czy aby nie za bardzo. Zależy co chcesz uzyskać.

 

Czy ES barwiący lub ES ciemny daja taki sam posmak spalenizny co słód barwiący ?

Ja mam wrażenie, że słód barwiący dalej większe posmaki palone niż ekstrakt. Pewnie też zależy czy słód barwiący da się do zacierania, do filtracji, czy też jako zimny ekstrakt.

Ale sam ekstrakt wnosi swoje "posmaki". Robiłem kiedyś testowo piwo tylko z ciemnego ekstraktu WES. Mimo, że lekkie (11blg) to miało lekko kwaskowe posmaki. Zapewne od słodów ciemnych/karmelowych, bo ten posmak się nie zmienia (tzn nie "idzie w kwas").

 

Jeśli 0,5 barwiącego jest wystarczajacym dodatkiem to czy ewentualne 0,5 ES ciemnego nie bedzie dodatkiem nadmiarowym wprowadzającym zbyt silny posmak spalenizny?

Myślę, że jak już dasz pół kg barwiącego, to ciemny tu już niewiele zmieni.

 

Jaki ES suchy dodac do refermentacji, barwiący 0,15 czy bursztynowy 0,20?

Barwiący do refermentacji? Ciekawy pomysł. :beer: Pytanie tylko ile go dać? Czy wiesz jak bardzo on odfermentuje? w 40% w 50%? Bezpieczniej chyba dać ten bursztynowy. Albo glukozę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ekstrakt barwiący w ilości 0,5kg da kwaskowe nuty. Dla wielu zbyt intensywne. Nie przesadzałbym.

Ekstrakt barwiący do refermentacji to loteria, gdzieś czytałem, że ma bardzo niską fermentowalność, poniżej 50%. Napisz może do WESa to ci poda konkrety.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.