Skocz do zawartości
morzedzungli

Czy mogę zacierać słód w całości bez śrutowania?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

 

Czy mogę zacierać słód w całości bez śrutowania? ponieważ nie mam jak ześrutować.

 

Karol

Uzupełnij profil, a napewno znajdzie się w okolicy jakiś piwowar z wolną mocą przerobową śrutownika :cool:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Uzupełnij profil, a napewno znajdzie się w okolicy jakiś piwowar z wolną mocą przerobową śrutownika :cool:

 

ja w sumie mam teraz w domu 4 śrutowniki :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ja w sumie mam teraz w domu 4 śrutowniki :)

4 śrutowniki, min. 2 warzelnie. Kolekcjoner jaki czy co? ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zgadzam się z anteksem- to wolny kraj i każdemu wolno zacierać nieśrutowany słód w ziarnie.

Będzie to jak używanie w toalecie papieru ściernego- efekt niewielki i przyjemność żadna, ale można :D

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Będzie to jak używanie w toalecie papieru ściernego- efekt niewielki i przyjemność żadna, ale można :D

Z tą przyjemnością różnie bywa ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przyjemne może być to że filtracja napewno się nie zablokuje

mniej przyjemne to że filtracja nie będzie filtrować, ani wysładzać, poziom blg będzie identyczny ;) za to wypłucze się wszelkie śmieci z łuski. Wszelkie cukry pozostaną w ziarnie.

 

 

PS to że mówi o ziarnie zamiast o ześrutowanym słodzie nie świadczy że używa słodu w formie całego ziarna. Przyjrzyj się raz jeszcze 2' oraz 7'50

Marcin z domowego browarka popełnia sporo błędów nazewniczych, część koryguje na pasku napisowym

Edytowane przez mimazy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tłumaczenie z angielskiego przez translator google, all grain to nie jest pełne ziarno, tylko zacieranie słodu :P

Edytowane przez Gabe

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

gość na YT zaciera pełne ziarno

Nie idź tą drogą! ;) Tzn. możesz zacierać jak ten gość, ale jak widać na filmiku w 02:04, on ma ześrutowany słód.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

1:51 Marcin, dodatkowo to możesz dać mech, ziarno jest podstawą! :)

Nie da się zatrzeć nieześrutowanego ziarna, problem z wydajnością i filtracją będziesz miał nawet przy źle ześrutowanym ziarnie - moje pierwsze samodzielne śrutowanie było za grube i pils wyszedł 10,5* zamiast zakładanego 12*, dodatkowo bardzo mętny.

Do Marcina - mimo drobnych błędów ode mnie plusik, że Ci się chce nagrywać i publikować :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×