Jump to content
Sign in to follow this  
morzedzungli

Czy mogę zacierać słód w całości bez śrutowania?

Recommended Posts

Witam serdecznie,

 

Czy mogę zacierać słód w całości bez śrutowania? ponieważ nie mam jak ześrutować.

 

Karol

Uzupełnij profil, a napewno znajdzie się w okolicy jakiś piwowar z wolną mocą przerobową śrutownika :cool:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zgadzam się z anteksem- to wolny kraj i każdemu wolno zacierać nieśrutowany słód w ziarnie.

Będzie to jak używanie w toalecie papieru ściernego- efekt niewielki i przyjemność żadna, ale można :D

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Będzie to jak używanie w toalecie papieru ściernego- efekt niewielki i przyjemność żadna, ale można :D

Z tą przyjemnością różnie bywa ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przyjemne może być to że filtracja napewno się nie zablokuje

mniej przyjemne to że filtracja nie będzie filtrować, ani wysładzać, poziom blg będzie identyczny ;) za to wypłucze się wszelkie śmieci z łuski. Wszelkie cukry pozostaną w ziarnie.

 

 

PS to że mówi o ziarnie zamiast o ześrutowanym słodzie nie świadczy że używa słodu w formie całego ziarna. Przyjrzyj się raz jeszcze 2' oraz 7'50

Marcin z domowego browarka popełnia sporo błędów nazewniczych, część koryguje na pasku napisowym

Edited by mimazy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tłumaczenie z angielskiego przez translator google, all grain to nie jest pełne ziarno, tylko zacieranie słodu :P

Edited by Gabe

Share this post


Link to post
Share on other sites

gość na YT zaciera pełne ziarno

Nie idź tą drogą! ;) Tzn. możesz zacierać jak ten gość, ale jak widać na filmiku w 02:04, on ma ześrutowany słód.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1:51 Marcin, dodatkowo to możesz dać mech, ziarno jest podstawą! :)

Nie da się zatrzeć nieześrutowanego ziarna, problem z wydajnością i filtracją będziesz miał nawet przy źle ześrutowanym ziarnie - moje pierwsze samodzielne śrutowanie było za grube i pils wyszedł 10,5* zamiast zakładanego 12*, dodatkowo bardzo mętny.

Do Marcina - mimo drobnych błędów ode mnie plusik, że Ci się chce nagrywać i publikować :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...