Jump to content
Sign in to follow this  
coder

Marscheider, BGSA

Recommended Posts

Aromat: 8/12

Owocowy, estrowy, słodki, ale też miodowy, utleniony

 

Barwa: 2/3

jasnożółta, opalizujące

 

Piana: 5/6

wysoka, dość gęsta, trwała

 

Smak: 10/17

Owocowo-słodowe ze słodkimi nutkami, wykończony wyraźną goryczką. Wyczuwalne kartonowe utlenienie spłaszcza smak.

 

Goryczka: 4/6

Niska, krótka, płytka

 

Odczucie w ustach 5/6

Mocno nasycone, pełne, nieco szorstkie.

 

Ogólne wrażenia:

Poprawne i stylowe piwo, smak niestety dość płaski, czy to przez utlenienie, czy to przez niewłaściwy dobór drożdży.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję z ocenę :D

 

Co mogło spowodować utlenienie? Przeglądałem forum i znalazłem ogólniki (drożdże/fermentacja i rozlew)?

Użyłem drożdży Wyeast Belgian Ardennes 3522 (starter z aktywatora).

 

Pozdrawiam,

B.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czas + tlen z powietrza. Piwo stojąc w butelce utlenia się przez cały czas, ciemnym to nadaje trochę fajnych smaczków typu sherry czy rum, jasnym niestety za bardzo nie służy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W warzeniu utlenienie (oxydacja) następuje podczas natleniania gorącej brzeczki, wczesne natlenianie nieschłodzonej brzeczki itd, (różnica między natlenianiem i utlenianiem). Smak kartonu, brudnego ręcznika, czasami też sherry. Łatwo to dostać też od starego ekstraktu płynnego.

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...