Skocz do zawartości
coder

Marscheider, BGSA

Rekomendowane odpowiedzi

Aromat: 8/12

Owocowy, estrowy, słodki, ale też miodowy, utleniony

 

Barwa: 2/3

jasnożółta, opalizujące

 

Piana: 5/6

wysoka, dość gęsta, trwała

 

Smak: 10/17

Owocowo-słodowe ze słodkimi nutkami, wykończony wyraźną goryczką. Wyczuwalne kartonowe utlenienie spłaszcza smak.

 

Goryczka: 4/6

Niska, krótka, płytka

 

Odczucie w ustach 5/6

Mocno nasycone, pełne, nieco szorstkie.

 

Ogólne wrażenia:

Poprawne i stylowe piwo, smak niestety dość płaski, czy to przez utlenienie, czy to przez niewłaściwy dobór drożdży.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję z ocenę :D

 

Co mogło spowodować utlenienie? Przeglądałem forum i znalazłem ogólniki (drożdże/fermentacja i rozlew)?

Użyłem drożdży Wyeast Belgian Ardennes 3522 (starter z aktywatora).

 

Pozdrawiam,

B.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czas + tlen z powietrza. Piwo stojąc w butelce utlenia się przez cały czas, ciemnym to nadaje trochę fajnych smaczków typu sherry czy rum, jasnym niestety za bardzo nie służy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W warzeniu utlenienie (oxydacja) następuje podczas natleniania gorącej brzeczki, wczesne natlenianie nieschłodzonej brzeczki itd, (różnica między natlenianiem i utlenianiem). Smak kartonu, brudnego ręcznika, czasami też sherry. Łatwo to dostać też od starego ekstraktu płynnego.

Edytowane przez scooby_brew

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×