Skocz do zawartości
amap

Mam lodówkę :)

Rekomendowane odpowiedzi

właśnie stałem się posiadaczem całej lodówki, którą zamierzam wykorzystać do celów piwowarskich :)

miejsca mam w sam raz na dwa korneliusy, butlę co2 a na górę mogedac jeden fermentor. mam jednak pytania:

- fermentor ma jakieś 5cm wolnej przestrzeni, więc wykluczone jest bym wstawił rurkę do burzliwej - może ktoś ma sprawdzony patent na taki krótki bulkator?

- ze względu na miejsce, w którym będzie stała lodówka szukam składanego ociekacza pod krany, wstępnie nie znalazłem czegoś takiego - ktoś widział gotowe?

:beer:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Proponuję najkrótszy bulkator jaki istnieje czyli jego brak ;)

to jest opcja o której nie chciałem pisac :D - chcę mieć jednak jakieś zamknięcie...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś, nie pamiętam w jakim sklepie w sieci, widziałem wiadra z bulkatorami montowanymi w ścianę fermentora. Do tego sam bulkator kątowy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W marketach budowlanych bądź w sklepach dla winiarzy można kupić rurkę szklaną boczną, można dzięki niej postawić np. 3 fermentatory jeden na drugim a rurki wystają z bocznej ścianki. Ważne żeby otwór zrobić maksymalnie blisko pokrywy ze względu na pianę.

tu masz tą rurkę:

http://www.eurowin.pl/pl/p/Rurka-fermentacyjna-szklana-katowa/234

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Proponuję najkrótszy bulkator jaki istnieje czyli jego brak ;)

to jest opcja o której nie chciałem pisac :D - chcę mieć jednak jakieś zamknięcie...

zamiast rurki, wężyk igielitowy , a drugi jego koniec do słoika z woda i masz profesjonalny bulkator :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

tieroo, i to jest dobry patent i najprostszy :D, masz plusa... dlaczego ja na to nie wpadłem? :roll:

co do bocznego bulkatora to szkoda byłoby mi dziurawić fermentor...

:beer:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zamiast rurki wstaw blow-off tube (Tomek-Pasieka tweierdzi, że to po polsku się nazywa "bulkator wężykowo-naczyniowy). Duże browary też tego używają, z mniejszą rurką zabierze ci mniej miejsca u góry.

The%2520Frau%2520is%2520strong%2521%2520So%2520strong%2520that%2520I%2520had%2520a%2520crash%2520course%2520in%2520blow-off%2520tubes.%2520Hope%2520I%2520got%2520to%2520i%2520....jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

wężyk w słoiku ma wadę że może zassać wodę z powrotem do fermentora. Ja u siebie miałem kawałek wężyka, który kończył się rurką fermentacyjną przyczepioną do ścianki lodówki.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bulkator z tworzywa można zrobić bocznym. Udało mi się za czasów winiarskich kupić taki w "liroju".

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

wężyk w słoiku ma wadę że może zassać wodę z powrotem do fermentora. Ja u siebie miałem kawałek wężyka, który kończył się rurką fermentacyjną przyczepioną do ścianki lodówki.

 

Trzeba założyć zaworek zwrotny akwariowy za 2,50.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×