Jump to content
Sign in to follow this  
iSparrow

Brązowy nalot na pianie - fermentacja

Recommended Posts

Koledzy Piwowarzy :)

Mimo kilku popełnionych warek cały czas staram się dokształcać i czytać literaturę fachową. Wczoraj wróciłem do książki "Domowe Warzenie Piwa" Rocharda Lehlr'a i natknąłem się na takie stwierdzenie: (piszę z pamięci, sorry)

"Brązowy nalot na kożuchu / pianie podczas fermentacji burzliwej jest spowodowany utleniającymi się olejkami chmielowymi. Aby nie przenikały do piwa i nie psuły smaku, warto jest to usunąć, np. przez tzn. blow - off".

Zgłupiałem. Myślałem, że to trzeba zostawiać, że to sobie w końcu opadnie. Przy zlewaniu na cichą się najwyżej tego nie zaciągnie.

To jak Panowie, zdejmować tą pianę? Faktycznie miałbym lepszy smak piwa zdejmując?

Czynności się trochę boję bo takie gmeranie to proszenie się o infekcję...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakiekolwiek grzebanie przy fermentującej brzeczce niesie ze sobą ryzyko infekcji. Musisz sobie sam odpowiedzieć czy te jak piszesz olejki tak znacząco pogorszą ci smak piwa czy wolisz wylewać w kanał zainfekowane piwo.Druga sprawa czy na pewno są to olejki czy też normalny odcień piany wynikający z rodzaju drożdży lub stylu piwa .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja też nie zbierałem. Zastanowiła mnie tylko ta informacja o tym, że to psuje smak piwa. Nie mam porównania bo nigdy nie zdejmowałem. Ktoś ma?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...