Jump to content
Sign in to follow this  
pepe11

warka dwu słodowe

Recommended Posts

Piłem ostatnio warka mocne dwu słodowe , ma ktoś może pomysł jaki skład wybrać żeby zrobić coś w tym klimacie ?

Edited by pepe11

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co to znaczy podobne w klimacie?

 

Zrób mocne jasne i już.

piłeś Warkę o której piszę ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przecież to normalna warka strong.

nie pije na co dzień piw koncernowych ale wpadła mi ręce Warka dwu słodowa z takim ciekawym palonym posmakiem , żadne z tych które warzyłem nie było blisko więc nie mam pomysłu na zasyp

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie pije na co dzień piw koncernowych ale wpadła mi ręce Warka dwu słodowa z takim ciekawym palonym posmakiem , żadne z tych które warzyłem nie było blisko więc nie mam pomysłu na zasyp

 

Reklama to jednak potężne narzędzie. Wystarczy napisać "piwo dwusłodowe" i dla wielu już jest godne uwagi, a nawet naśladowania. Pepe, jak sam napisałeś wyczuwasz posmaki palone więc jeżeli jest dwusłodowe, to musisz użyć słodu pilzneńskiego i palonego. Acha, nie zapomnij o kukurydzy, której do Warki dodaje się sporo. Możesz jeszcze dodać syropu glukozowego - będzie bardziej "strong"

Share this post


Link to post
Share on other sites

ogółem większość piw koncernowych jest dwusłodowa - słód karmelowy jest używany do korekcji barwy. Tylko te najjaśniejsze piwa na rynku są tylko na pilzneńskim.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czasem przy okazji pokazów tłumaczę ludziom jak dają się mamić "dwusłodowością" i "podwójnym chmieleniem" zwanym czasem "dodatkową porcją chmielu". I wówczas mówię im, że zdarzało mi się warzyć piwa, do których sypałem 5 rodzajów słodów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Norma na piwo PN-A-79098:1995, z późniejszymi zmianami z roku 2000 została wycofana 6 III 2006 i już nie jest obowiązująca", co oznacza ni mniej ni więcej że piwo można w naszym kraju robić ze wszystkego ;) Dwu słodowe może oznaczać pilzneński 5%, palony 2%, kukurydza (ryż, cukier, syrop glukozowo-fuktozowy lub mix tych składników) 93%

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie... popłakałem się ze śmiechu! Dzięki za tak wdzięczne podsumowanie tematu :D

 

Bardzo dużo wynika w waszych wpisów :) , cierpliwie odpisze , chodzi mi o efekt jaki uzyskali nie z jakiego to jest świństwa zrobione

piwo mi po prostu pasuje ,, smakowo '' chętnie bym coś podobnego zrobił używając ,, normalnych składników '' . Dzięki za pomoc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W domu, podobnie smakowego nie zrobisz, bo musiałbyś filtrować. Najlepiej zapomnieć o kopiowaniu piw przemysłowych.

 

Filtracja bardzo zmienia smak piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W domu, podobnie smakowego nie zrobisz, bo musiałbyś filtrować. Najlepiej zapomnieć o kopiowaniu piw przemysłowych.

 

Filtracja bardzo zmienia smak piwa.

Dziękuję za pomoc. Odpuszczam sobie .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...