Skocz do zawartości
pepe11

warka dwu słodowe

Rekomendowane odpowiedzi

Piłem ostatnio warka mocne dwu słodowe , ma ktoś może pomysł jaki skład wybrać żeby zrobić coś w tym klimacie ?

Edytowane przez pepe11

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Co to znaczy podobne w klimacie?

 

Zrób mocne jasne i już.

piłeś Warkę o której piszę ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przecież to normalna warka strong.

nie pije na co dzień piw koncernowych ale wpadła mi ręce Warka dwu słodowa z takim ciekawym palonym posmakiem , żadne z tych które warzyłem nie było blisko więc nie mam pomysłu na zasyp

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

nie pije na co dzień piw koncernowych ale wpadła mi ręce Warka dwu słodowa z takim ciekawym palonym posmakiem , żadne z tych które warzyłem nie było blisko więc nie mam pomysłu na zasyp

 

Reklama to jednak potężne narzędzie. Wystarczy napisać "piwo dwusłodowe" i dla wielu już jest godne uwagi, a nawet naśladowania. Pepe, jak sam napisałeś wyczuwasz posmaki palone więc jeżeli jest dwusłodowe, to musisz użyć słodu pilzneńskiego i palonego. Acha, nie zapomnij o kukurydzy, której do Warki dodaje się sporo. Możesz jeszcze dodać syropu glukozowego - będzie bardziej "strong"

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ogółem większość piw koncernowych jest dwusłodowa - słód karmelowy jest używany do korekcji barwy. Tylko te najjaśniejsze piwa na rynku są tylko na pilzneńskim.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czasem przy okazji pokazów tłumaczę ludziom jak dają się mamić "dwusłodowością" i "podwójnym chmieleniem" zwanym czasem "dodatkową porcją chmielu". I wówczas mówię im, że zdarzało mi się warzyć piwa, do których sypałem 5 rodzajów słodów.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

"Norma na piwo PN-A-79098:1995, z późniejszymi zmianami z roku 2000 została wycofana 6 III 2006 i już nie jest obowiązująca", co oznacza ni mniej ni więcej że piwo można w naszym kraju robić ze wszystkego ;) Dwu słodowe może oznaczać pilzneński 5%, palony 2%, kukurydza (ryż, cukier, syrop glukozowo-fuktozowy lub mix tych składników) 93%

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

"Zawiera słód jęczmienny" Jak to dumnie brzmi :lol:

 

"może zawierać śladowe ilości słodu jęczmiennego" :D

albo:

słód i chmiel identyczny z naturalnym,hehe

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Panowie... popłakałem się ze śmiechu! Dzięki za tak wdzięczne podsumowanie tematu :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Panowie... popłakałem się ze śmiechu! Dzięki za tak wdzięczne podsumowanie tematu :D

 

Bardzo dużo wynika w waszych wpisów :) , cierpliwie odpisze , chodzi mi o efekt jaki uzyskali nie z jakiego to jest świństwa zrobione

piwo mi po prostu pasuje ,, smakowo '' chętnie bym coś podobnego zrobił używając ,, normalnych składników '' . Dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W domu, podobnie smakowego nie zrobisz, bo musiałbyś filtrować. Najlepiej zapomnieć o kopiowaniu piw przemysłowych.

 

Filtracja bardzo zmienia smak piwa.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W domu, podobnie smakowego nie zrobisz, bo musiałbyś filtrować. Najlepiej zapomnieć o kopiowaniu piw przemysłowych.

 

Filtracja bardzo zmienia smak piwa.

Dziękuję za pomoc. Odpuszczam sobie .

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×