Skocz do zawartości

Witbier owocowy


ukko

Rekomendowane odpowiedzi

słód pilzneński - 2,3 kg

płatki pszenne - 1,2 kg

płatki owsiane - 0,4 kg

slód pszeniczny - 0,4 kg

słód zakwaszający - 0,2 kg

 

Zacieranie:

 

65 C - 60 min

72 C - 30 min

 

Chmielenie - 60 min

 

Lubelski 25 g - 60 min

Wilamette - 10 g - 10 min

Curacao 10g - 15 min

Kolendra 7g - 15 min

Curacao 10g - 5 min

Kolendra 7g - 3 min

 

Schładzam brzeczkę do ok 20 C. Zlewam po 10 l do 2 fermentorów. Do jednego z fermentorow wlewam 2 syropy malinowe Herbapol, do drugiego dwa wiśniowe. Mierzę Blg w każdym z wiader, następnie dolewam odpowiednia ilość źródlanej wody aby uzyskać optymalne Blg dla witbiera. Rehydratyzuje drożdże po czym aplikuje po połowie do każdego z wiaderek. Opcja druga - przygotowuje wcześniej starter z drożdży płynnych i zadaje odpowiednia ilość do każdego z pojemników.Po burzliwej zlewam na cichą, następnie zlewam do butelek (do refermentacji używam tegoż samego syropu). Dosladzam slodzikiem, cukrem brzozowym, ew. stewią.

Zastanawiam się jak z chmieleniem, Czy nachmielić od razu mocniej przy warzeniu czy później dodać w postaci "herbatki".

To wstępna wersja, wszelkie korekty i sugestie mile widziane!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tutaj olo333 eksperymentuje z witem wiśniowym, możesz poczekać na efekty.

Fajnie, że te wypociny ktoś czyta ;) Od siebie dodam tylko tyle - dlaczego syropy? Mamy koniec czerwca, wiśnie już się zaczynają, malin wkótce będzie w bród. Nie sądze, że syrop da taki aromat jak świeże owoce, a jeżeli da, to wspomagany sztucznie. Syropy zostaw sobie na zimę (i to najlepiej własnoręcznie zrobione:)).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja się pochwalę: tutaj eksperymentuję z czereśniowym weizenem :)

 

No i czereśniowy weizen. Możesz poczytać w moim temacie albo tutaj.

 

Dzisiaj go zabutelkuję, więc za dwa tygodnie będą jakieś efekty :)

Edytowane przez crosis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.