Jump to content
ukko

Witbier owocowy

Recommended Posts

słód pilzneński - 2,3 kg

płatki pszenne - 1,2 kg

płatki owsiane - 0,4 kg

slód pszeniczny - 0,4 kg

słód zakwaszający - 0,2 kg

 

Zacieranie:

 

65 C - 60 min

72 C - 30 min

 

Chmielenie - 60 min

 

Lubelski 25 g - 60 min

Wilamette - 10 g - 10 min

Curacao 10g - 15 min

Kolendra 7g - 15 min

Curacao 10g - 5 min

Kolendra 7g - 3 min

 

Schładzam brzeczkę do ok 20 C. Zlewam po 10 l do 2 fermentorów. Do jednego z fermentorow wlewam 2 syropy malinowe Herbapol, do drugiego dwa wiśniowe. Mierzę Blg w każdym z wiader, następnie dolewam odpowiednia ilość źródlanej wody aby uzyskać optymalne Blg dla witbiera. Rehydratyzuje drożdże po czym aplikuje po połowie do każdego z wiaderek. Opcja druga - przygotowuje wcześniej starter z drożdży płynnych i zadaje odpowiednia ilość do każdego z pojemników.Po burzliwej zlewam na cichą, następnie zlewam do butelek (do refermentacji używam tegoż samego syropu). Dosladzam slodzikiem, cukrem brzozowym, ew. stewią.

Zastanawiam się jak z chmieleniem, Czy nachmielić od razu mocniej przy warzeniu czy później dodać w postaci "herbatki".

To wstępna wersja, wszelkie korekty i sugestie mile widziane!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tutaj olo333 eksperymentuje z witem wiśniowym, możesz poczekać na efekty.

Fajnie, że te wypociny ktoś czyta ;) Od siebie dodam tylko tyle - dlaczego syropy? Mamy koniec czerwca, wiśnie już się zaczynają, malin wkótce będzie w bród. Nie sądze, że syrop da taki aromat jak świeże owoce, a jeżeli da, to wspomagany sztucznie. Syropy zostaw sobie na zimę (i to najlepiej własnoręcznie zrobione:)).

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja się pochwalę: tutaj eksperymentuję z czereśniowym weizenem :)

 

No i czereśniowy weizen. Możesz poczytać w moim temacie albo tutaj.

 

Dzisiaj go zabutelkuję, więc za dwa tygodnie będą jakieś efekty :)

Edited by crosis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...