Jump to content
Sign in to follow this  
VeryBerry

VeryBerryPA - moja pierwsza prawdziwa warka

Recommended Posts

Witam.

 

Jak juz napisałem w poście powitalnym, rozpoczynam moją przygodę z prawdziwym warzeniem:)

 

Przygotowałem sobie własny przepis na moje "piwo marzeń". Nie chce rozpoczynać od prostych warek ponieważ na początek chciałbym się przekonać dodatkowo że ten cały czas spędzony przy zacieraniu jest tego wart i że piwa któego sobie sam nawarzę nie będę mógł kupić w żadnym markecie!:>

 

VeryBerryPA (23l): słody: ilość: 1 Słód pale ale 5,5-7,5 EBC Weyermann ® 2,5 kg 2 Słód Abbey Malt 40 - 50 EBC Weyermann ® 0,7 kg 3 Słód karmelowy jasny Carahell ® 20-30 EBC Weyermann 0,2 kg 4 Słód Caraamber ® 60-80 EBC Weyermann ® 0,4 kg 5 Słód monachijski typ II 20-25 EBC Weyermann ® 1 kg chmiele 1 Chmiel Citra (USA) 12,7% A-A 15 g 2 Chmiel Styrian Golding (SLO) 4,1 % A-A 15 g 3 Chmiel Perle (DE) 9,7 % A-A 30 g drożdże Drożdże Safbrew S-33 1 paczka

 

Zacieranie:

- 20min. temperatura 63st

- podgrzać do 67st - trzymać do czasu otrzymania negatywnej skrobi.

 

chmielenie

czas: 65min.

- perle po pierwszych 5min gotowania

- styrian 25min przed końcem chmielenia

- citra 15min przed końcem chmielenia

 

co sądzicie o tym przepisie? Wyjdzie z tego coś do czego będzie można się przyssać?

ps. Zastanawiałem się nad wyborem drożdży bo na ich temat jestem aktualnie całkowicie zielony (w gre wchodza tylko drozdze suche)

 

z góry dzięki za rady

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do takiego piwa na pewno wziąłbym us-05, a nie s-33. Nie wiem czemu ma być to Twoje piwo marzeń, przecież to będzie dopiero 5 warka w tym 1 zacierana.

Pomyśl o czymś prostym, zachowaj chmielenie j.w. daj 5 kg pale ale i dodatkowo 0,5 karmelowego ok. 120 EBC. Do tego us-05 i będzie OK.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wg mnie zdecydowanie za dużo słodów specjalnych. Słody bazowe - jak sama nazwa wskazuje - powinny dominować w zasypie, słody specjalne powinny być tylko dodatkami.

 

Ja bym dał 4 kg Pale Ale

1kg Monachijski II

500g Abbey Malt

 

Chmiele możesz tać takie jak piszesz, choć stosujesz niecodzienne połączenie chmieli europejskich i amerykańskich

 

Drożdże zdecydowanie US-05

 

Zacieranie - na lenia 75min w 65 stopniach i na pewno wyjdzie dobre :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do takiego piwa na pewno wziąłbym us-05, a nie s-33. Nie wiem czemu ma być to Twoje piwo marzeń, przecież to będzie dopiero 5 warka w tym 1 zacierana.

Pomyśl o czymś prostym, zachowaj chmielenie j.w. daj 5 kg pale ale i dodatkowo 0,5 karmelowego ok. 120 EBC. Do tego us-05 i będzie OK.

napisałem piwo marzeń, ponieważ próbowałem stworzyć konsystencje oraz aromat wg pewnego schematu który pojawił mi się w głowie, i po uzyskaniu efektu o którym myślałem te piwo było by perfekcyjne dla moich kubków smakowych. Fakt, że efekt pradopodobnie nie będzie taki jak się spodziewam bo to pierwsza warka zacierana, i nie obędzie się bez błędów, ale mam nadzieje ze będzie to coś chociaż zbliżonego do tego co chce osiągnąć:

- intensywny czerwony kolor

- wyrazisty słodowo-karmelowy smak

- zrównoważona goryczka z odrobiną egzotycznego orzeźwienia (stąd chmiel o aromacie cytrusów)

 

Wg mnie zdecydowanie za dużo słodów specjalnych. Słody bazowe - jak sama nazwa wskazuje - powinny dominować w zasypie, słody specjalne powinny być tylko dodatkami.

 

Faktycznie mogło być ich trochę dużo, wiec zmieniłem proporcje i wyglądają one następująco: Słód pale ale 5,5-7,5 EBC Weyermann ® 3 kg Słód Abbey Malt 40 - 50 EBC Weyermann ® 0,5 kg Słód karmelowy jasny Carahell ® 20-30 EBC Weyermann 0,2 kg Słód Caraamber ® 60-80 EBC Weyermann ® 0,3 kg Słód monachijski typ II 20-25 EBC Weyermann ®

1 kg

 

 

Nie chce w pierwszej warce iść całkowicie na łatwizne warząc z 2 słodów. Chce trochę poznać smaki oraz właściwości składników i m.in stąd bardziej skomplikowana receptura.

 

Dzięki za rady

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie chce w pierwszej warce iść całkowicie na łatwizne warząc z 2 słodów. Chce trochę poznać smaki oraz właściwości składników i m.in stąd bardziej skomplikowana receptura.

 

 

Nie uważam, żeby robienie piwa z dwóch słodów jest pójściem na łatwiznę. Samo zacieranie jest już dużym wyzwaniem, a piwa z dwóch słodów będziesz z pewnością robił w przyszłości. Dwa słody nie znaczy, że wyjdzie marne piwo.

Edited by Afghan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szczerze mówiąc im bardziej kombinuję ze swoimi piwami i sklejam swoje receptury tym więcej wad w swoich piwach znajduje, także na początek nie polecam kombinować ;) Ze swoich 4 warek za najlepszą wciąż uznaję drugą, która była zwykłą pszenicą, 2 słody + szczypta karmelowego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Nie chce w pierwszej warce iść całkowicie na łatwizne warząc z 2 słodów. Chce trochę poznać smaki oraz właściwości składników i m.in stąd bardziej skomplikowana receptura.

 

 

Pod wpływem reklam koncerniaków chyba, można zaobserwować nowy podział receptur: ze względu na ilość zastosowanych słodów ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tylko dlatego, że jest ich od groma? Moim zdaniem każdy składnik pełni określoną rolę w piwie, jak ich namieszasz od groma, to i tak nie będziesz wiedział co który wniósł.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Masz rację. Chodziło mi o to, że jest ich tyle, że kupuje się sporo, a potem gdy zaczynają się terminować zastanawiasz się jak tu je na siłę wykorzystać ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odnośnie receptur z 5-cioma i więcej różnych rodzajów słodów, tak z drugiej strony dodam, że w tym sezonie jedne z lepszych piw które uwarzyłem to było 100% pils :)

Edited by korko_czong

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stosowanie większej ilości słodów powinno być jakoś umotywowane. Ok, warzyłem 6 zbóż, ale wg receptury z CP - sam bym takiej nie złożył. Jak teraz planowałem kilka warek, zawsze sprawdzałem już istniejące przepisy, starałem się doczytać co i dlaczego się w nich wzięło. W sumie co z tego, że dołożysz jakiegoś słodu, skoro piwo na tym nie zyska, bo będzie go za mało?

 

Na początek warto trzymać się sprawdzonych receptur, co nie oznacza, że nie można eksperymentować. Za moje największe osiągnięcie uważam modyfikację zacierania dla 6 zbóż z CP, tak, żeby osiągnąć pełniejsze, mniej wytrawne piwo. Powiodło się :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak mnie trochę nastraszyliście swoimi postami. Ale o to w sumie mi chodzilo - czyli o warażenie waszej opinii. To że nie jest taka jaką bym chciał otrzymac to już inna bajka ;)

 

Zastanowie się jeszcze nad moim pierwszym prawdziwym piwkiem i moze na poczatek sprobuje jakiegoś sprawdzonego przepisu jak grand champion belgijskie pale ale, czy "czerwony topór" IRA z wiki.piwo.

 

 

Na początek warto trzymać się sprawdzonych receptur, co nie oznacza, że nie można eksperymentować. Za moje największe osiągnięcie uważam modyfikację zacierania dla 6 zbóż z CP, tak, żeby osiągnąć pełniejsze, mniej wytrawne piwo. Powiodło się :)

 

no ja tez sugerowalem sie belgijskim pale ale, i troche w nim namieszalem wg wlasnego uznania- najwiecej w chmielach bo w moim przepisie zmienily sie calkowicie:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...