Skocz do zawartości
mamdobreklapki

Fermentacja BEZPOŚREDNIO w lodówce turystycznej

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem lodóweczkę 30l z Kauflandu zasilaną prądem stałym, dałem jakieś 200zł. Kupiłem ją głównie w celu bezpośredniego (bez dodatkowego fermentatora) fermentowania w niej lagerów. Niestety nie ma termostatu. Z dodatkowym osprzętem można wykorzystać ją do grzania (do 65st C). Co myślicie o takim fermentowaniu? Albo inaczej: dlaczego nie?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wydajność zarówno grzania jak i chłodzenia może być bardzo mała. Możesz spróbować fermentacji lagerów, ale najpierw powinieneś ustalić temperaturę w sposób alternatywny, a układ chłodzący lodówki wykorzystać tylko do utrzymania odpowiedniej temperatury. Oczywiscie musialbys zainstalowac zewnetrzny uklad sterujacy, ktory pozwoli ci ustlic odpowiednia temperature.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bał bym się bardziej kontaktu brzeczki z tym plastikiem.. co myślicie?

 

Jest niebezpieczeństwo, że drożdże wlezą do elektroniki i zrobią zwarcie.

 

Przy napełnieniu do 25l chyba nie mam o co się martwić?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przy napełnieniu do 25l chyba nie mam o co się martwić?

Tego nie mozesz byc w 100% pewny. Wszystko zalezy od drozdzy. Mi kiedys 'wyszly' z wiadra 33l w ktorym fermentowaly ~20l.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kupiłem lodóweczkę 30l z Kauflandu zasilaną prądem stałym, dałem jakieś 200zł. Kupiłem ją głównie w celu bezpośredniego (bez dodatkowego fermentatora) fermentowania w niej lagerów. Niestety nie ma termostatu. Z dodatkowym osprzętem można wykorzystać ją do grzania (do 65st C). Co myślicie o takim fermentowaniu? Albo inaczej: dlaczego nie?

obawiam się że pojemność jest podana dla pojemnika bez przykrywki(z mechanizmem chłodzącym) a z tego co kojarzę to mechanizm bywa w pokrywce tak zamontowany że po nałożeniu wchodzi w te 30l - inaczej mówiąc zmniejsza objętość użytkową przez co może nawet i być na styku lustra brzeczki.

Też mam 30l chłodziarkę turystyczną i nie wiem czy nie wykorzystać jej w inny sposób. Świtało mi co nie co w głowie aby wykorzystać pokrywkę z mechanizmem chłodzącym do zbudowania lekko większej chłodziarki ze sklejki i styropianu... taki był plan, ale nie wiem czy wypali, może ktoś inny podejmie temat

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Odradzam wszystkim tego eksperymentu.

Próbowałem na próbę schłodzić 20l wody w takiej lodówce. Nie wiem dlaczego ale za każdym razem kiedy otwierałem lodówkę, wieko z mechanizmem chłodzącym było mokre. A sama lodówka nie wiem dlaczego nie chłodzi cieczy, maksymalnie schodzi o 3 stopnie poniżej temperatury otoczenia.. co ja teraz z tą lodówka zrobię..

 

Czy ktoś wyjaśni mi dlaczego lodówka nie działa prawidłowo gdy wewnątrz jest "mokro" ? - na elemencie chłodzącym skrapla się woda.

 

Już wiem dlaczego lodówka tak słabo działała, adapter sieć - zapalniczka samochodowa podawał 6 razy za małe natężenie prądu :)

 

Nadal mam obawy przed fermentowaniem bezpośrednio w tej lodówce z dwóch przyczyn:

1) Wymuszony obieg powietrza w "fermentatorze" - CO2 nie będzie chronić mojej brzeczki przed infekcją?

2) Obawy czy uda mi się dobrzy wysterylizować układ chłodzący oparami piro.

3) Czy skraplanie się brzeczki (wody z brzeczki?) na zimnym radiatorze będzie istotnie niekorzystnie wpływało na piwo?

 

Czy warto w ogóle próbować?

Edytowane przez mamdobreklapki

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×