Jump to content
Qxa

Zatrzymana refermentacja?

Recommended Posts

Witam.

 

Butelkowałem jakiś czas temu 3 piwka. Alt, Pale Ale, Koelsch i coś poszło nie tak. Pierwszy raz mi się tak zdarzyło.

Wszystkie w jeden dzień po jakieś 57-58l każde.

Piwka po 1 tyg burzliwej i 2 tyg. cichej. Fermentowały w beczkach 60l speidla. Do odkażania używam nadwęglanu sodu.

Do re fermentacji użyłem sacharozy.

Pale ale - Piana gęsta duża utrzymująca się, dużo gazu w piwie.

dwa pozostałe - Brak piany i gazu piwa słodkie.

 

Co mogło pójść nie tak lub co stałe się z drożdżami że nie zaczaiły że mają co jeść?

 

Nadmienię jeszcze że 2 koelsch butelkowany 3tyg później wyszedł super świetna piana nagazowanie ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakie drożdże? które pokolenie? oraz temperatury fermentacji i refermentacji podaj. Ile czasu się refermentują? Ja mam tak w Marcowym będziesz musiał dodać drożdży do każdej butelki. Broń boże nie dodawaj cukru bo jest już w piwie, ale nie został przerobiony jak piszesz że piwa słodkie. Po cichej widocznie drożdże nie dostały się do butelek lub było ich mało i obumarły... lecz do końca nie da rady ustalić co poszło nie tak

Edited by Undeath

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pewnie drożdże zasnęły. Przenieś w cieplejsze miejsce, potrzęś każdą butelką żeby dobrze napowietrzyć i może refermentacja ruszy, daj jeszcze tym drożdżom co najmniej 3 tygodnie w cieplejszej temperaturze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Re fermentują jakieś 5-6 tyg w temp. około 18oC tak samo jak fermentacja - to samo pomieczszenie . Drożdży używałem suchych tych z zestawów BA (do tej pory warzyłem tylko z zestawów - z lenistwa i braku śrutownika).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spróbuj zrobić tak jak pisze scooby, przenieś na 2 tygodnie do 22-24 stopni i sprawdź jak dalej nie będzie gazu będziesz musiał dodać gęstwy do każdej butelki, bo w przeciwnym razie będziesz musiał pić bez gazu a to nie jest przyjemne raczej :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziś otworzę butelkę żeby zobaczyć, czy wstrzyknięcie po około 1ml rozrobionych w wodzie paczuszki suchych drożdży dało radę uratować piwko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wielkie dzięki za rady! Zadziałało. Alt - piana gęsta i nie opadająca zbyt szybko, dużo gazu, słodycz ustąpiła. Mi i teściowi bardzo smakuje (bo tylko my piliśmy).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Proszę bardzo. Ja zaczynam sie już przyzwyczajać do tego, że do każdej butelki piwa którego fermentacja cicha trwała około 2 tygodnie lub więcej dodaje troszeczkę drożdży, bo dwa razy musiałem już wstrzykiwać pod kapsel drożdże takim piwą, a to trochę żmudne :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też zawsze miałem wszystko w porządku, ale nastał czas po 28 warce że coś musiało pójść nie tak bo było by zbyt łatwo.

Podejrzewam, że przyczyną mogło być zabicie drożdży w butelkach niewypłukanym dobrze pirosiarczanem. Robił to mój szwagier bo ja później wróciłem z roboty i pewnie się nie przyłożył - jak chcesz coś zrobić dobrze zrób to sam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...