Skocz do zawartości
Qxa

Zatrzymana refermentacja?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

 

Butelkowałem jakiś czas temu 3 piwka. Alt, Pale Ale, Koelsch i coś poszło nie tak. Pierwszy raz mi się tak zdarzyło.

Wszystkie w jeden dzień po jakieś 57-58l każde.

Piwka po 1 tyg burzliwej i 2 tyg. cichej. Fermentowały w beczkach 60l speidla. Do odkażania używam nadwęglanu sodu.

Do re fermentacji użyłem sacharozy.

Pale ale - Piana gęsta duża utrzymująca się, dużo gazu w piwie.

dwa pozostałe - Brak piany i gazu piwa słodkie.

 

Co mogło pójść nie tak lub co stałe się z drożdżami że nie zaczaiły że mają co jeść?

 

Nadmienię jeszcze że 2 koelsch butelkowany 3tyg później wyszedł super świetna piana nagazowanie ok.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jakie drożdże? które pokolenie? oraz temperatury fermentacji i refermentacji podaj. Ile czasu się refermentują? Ja mam tak w Marcowym będziesz musiał dodać drożdży do każdej butelki. Broń boże nie dodawaj cukru bo jest już w piwie, ale nie został przerobiony jak piszesz że piwa słodkie. Po cichej widocznie drożdże nie dostały się do butelek lub było ich mało i obumarły... lecz do końca nie da rady ustalić co poszło nie tak

Edytowane przez Undeath

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pewnie drożdże zasnęły. Przenieś w cieplejsze miejsce, potrzęś każdą butelką żeby dobrze napowietrzyć i może refermentacja ruszy, daj jeszcze tym drożdżom co najmniej 3 tygodnie w cieplejszej temperaturze.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Re fermentują jakieś 5-6 tyg w temp. około 18oC tak samo jak fermentacja - to samo pomieczszenie . Drożdży używałem suchych tych z zestawów BA (do tej pory warzyłem tylko z zestawów - z lenistwa i braku śrutownika).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Spróbuj zrobić tak jak pisze scooby, przenieś na 2 tygodnie do 22-24 stopni i sprawdź jak dalej nie będzie gazu będziesz musiał dodać gęstwy do każdej butelki, bo w przeciwnym razie będziesz musiał pić bez gazu a to nie jest przyjemne raczej :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziś otworzę butelkę żeby zobaczyć, czy wstrzyknięcie po około 1ml rozrobionych w wodzie paczuszki suchych drożdży dało radę uratować piwko.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wielkie dzięki za rady! Zadziałało. Alt - piana gęsta i nie opadająca zbyt szybko, dużo gazu, słodycz ustąpiła. Mi i teściowi bardzo smakuje (bo tylko my piliśmy).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Proszę bardzo. Ja zaczynam sie już przyzwyczajać do tego, że do każdej butelki piwa którego fermentacja cicha trwała około 2 tygodnie lub więcej dodaje troszeczkę drożdży, bo dwa razy musiałem już wstrzykiwać pod kapsel drożdże takim piwą, a to trochę żmudne :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziwna sprawa, nigdy nie miałem takich problemów, nawet przy lagerach które fermentuję 2/3 tygodnie (burzliwa/cicha)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja mam na cichej czasmi 4 tygodnie( głównie dolniaki ) a drożdże i tak robią swoje.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Też zawsze miałem wszystko w porządku, ale nastał czas po 28 warce że coś musiało pójść nie tak bo było by zbyt łatwo.

Podejrzewam, że przyczyną mogło być zabicie drożdży w butelkach niewypłukanym dobrze pirosiarczanem. Robił to mój szwagier bo ja później wróciłem z roboty i pewnie się nie przyłożył - jak chcesz coś zrobić dobrze zrób to sam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×