Skocz do zawartości
Gawon

Co to będzie?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,myślę że dorosłem do zacierani i zabieram się za pierwszą warkę z wolna.

Wymyśliłem sobie coś takiego :

-Château Pale Ale 7-9 EBC -5kg

-Cara-red 50 EBC -1kg

-Château Melanoidowy 80 EBC-1kg

-Cascade -50g

-Challenger-50g

-Magnum-50g

-US-05

 

Wyjdzie coś z tego pijalnego jak nic w drodze nie zepsuję ?

Chcę że by było mocno goryczkowe (bardzo) i pachnące chmielem

Jak rozłożyć chmielenie?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Trochę dużo tego melanoidowego. Cara red też sporo

Na maksa bym dał 0,2 kg, każdego. Wrzuć do tego np. 1 kg monachijskiego.

Z taką ilością chmielu to da radę zrobić nawet AIPA.

Magnum 25 g na początek.

Challenger 25 g po 30 minutach

Cascade cały na koniec np. 5 minut

 

Z tym monachijskim na 20 litrów i wydajności 70%, będziesz miał 16,6°Blg i prawie 60 IBU, barwa 18 SRM i fermentacja do ok. 4,2°Blg - 6,8% ABV (na szybko w Brewtarget).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja bym z tego zrobil takie IPA:

 

Château India Pale Ale

 

5 kg chateau pale

0,50 kg CaraRed

 

25g Magnum 60 min

25g Chalenger 15 min

25g Cascade 5 min

25g Cascade na zimno na 1 tydzień przed butelkowaniem

 

drożdże US-05

zacieranie 67°C przez 60 min

Edytowane przez scooby_brew

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Fidel, powiem szczerze że właśnie coś w AIPA starałem się trafić,nie jestem jakimś wielkim koneserem piw ale ostatni kupiłem od Pinty Imperium Atakuje i jestem zauroczony nim jak po kilku minutach czuć tą miłą gorycz jeszcze w ustach ,tylko jak dla mnie mało pachnie ,mogło by mieć trochę mnie %,bo pić by się chciało,a dużo nie można (bo i kupić nie łatwo)

niestety już to mam zamówione więc bez "Monachium" będzie ,skoro piszecie że po kilogramie za wiela to dam po 0,5kg zobaczymy co będzie

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na pierwsze zacieranie warto skorzystać z czyjejś sprawdzonej receptury, najlepiej jakies mało skomplikowane piwo, aby poznać smaki słodów, chmieli itp.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

cześć,mam pytanie odnośnie tego co napisałeś w temacie

http://www.piwo.org/...0-co-to-bedzie/

możesz bliżej coś laikowi napisać jak dokładnie to zacierać?

wsypać do wody o temperaturze ?

na ile?

napisałeś 67C 60

czyli w 76C trzymać 1 godz i wysładzać?

Użyj tego kalkulatora do obliczeń temperatury: http://www.rackers.org/calcs.shtml

 

Zakładam, że temperatura słodu będzie 22°C (zostaw słody w mieszkaniu przez 2-3 dni). Jak nie, to użyj tego kalkulatora.

Zakładam też, że warzysz Château India Pale Ale, tzn używasz 5,5 kg słodów.

Do gara wlej 16,5L wody zagrzej do 75°C. Wyłącz gaz, wsyp słody, zamieszaj, po 15 min gdy temperatury się wyrównają będziesz miał temperaturę zacieru równo 67°C. Utrzymaj tą temp. przez godzinę, tzn co jakiś czas włącz gaz, pomieszaj, wyłącz gaz. Po 60 min podnieś temp. do 80°C i zacznij wysładzanie.

Wysładzaj aż otrzymasz 25L przed gotowaniem. Po gotowaniu powinieneś mieć ok. 21L, co ci da potem 19L do butelkowania.

Edytowane przez scooby_brew

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja bym z tego zrobil takie IPA:

 

Château India Pale Ale

 

5 kg chateau pale

0,50 kg CaraRed

 

25g Magnum 60 min

25g Chalenger 15 min

25g Cascade 5 min

25g Cascade na zimno na 1 tydzień przed butelkowaniem

 

drożdże US-05

zacieranie 67°C przez 60 min

Przepraszam za głupie pytanie, ale to przepis na warkę 20 litrów?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

i stało się "pierwszy raz" mam za sobą :) poszło całkiem miło i przyjemnie. Mam nadzieję że będzie jednak coś z tego fajnego bo nie sprawdziłem skrobi bo nie maiłem czym,zapomniałem kupić. Jedynie co to jest strasznie mętne ale to chyba przez chmiel bo w 80% wypłukał się z woreczków mimo że były podwójne ,następnym razem szyszki chyba będą i nad wydajnością trzeba popracować

zrobiłem prawie tak jak radził Scooby(wielkie dzięki za podpowiedz ) tyle że Melanoidowy i Cara-red po 0,3 kg,Magnum poszło całe 50,a Chalenger 25g-30min i 25g-15min

 

teraz czas chyba na jakiegoś Milk'a :)więc sprawdzony przepis mile widziany

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie wydaje mi się żeby od chmielu było mętne bo on dość szybko opada na dno gara (powinieneś to widzieć przy dekantacji). Prawdopodobnie W całym procesie to piwo się jeszcze wyklaruje.

 

Jak dla mnie mocno przesadziłeś z Magnumem. Oczywiście co kto lubi, bo ja nie przepadam za bardzo mocno chmielonymi piwami.

 

Wysyłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk 2

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mam nadzieję że będzie jednak coś z tego fajnego bo nie sprawdziłem skrobi bo nie maiłem czym,zapomniałem kupić.

Ja pierwszy raz sprawdziłem gdzieś przy 15 zacieraniu i wydaje mi się, że przy pierwszych warkach to niepotrzebne dodatkowe zamieszanie. Jeżeli jednak koniecznie chcesz sprawdzić to możesz kupić zwykłą jodynę w aptece.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

teraz to i tak już po ptakach ,Rosek,właśnie to jest jeden z głównych powodów że zabrałem się za robienie piwa sam po prostu uwielbiam mocno chmielone,a szlak mnie trafia ja widzę w sklepie Okocim podwójnie chmielony ,a w domu się okazuje że drugi raz był chyba chmielony tym samym chmielem jeszcze raz,ważne że poszło chyba wszystko ok :)

Jak zacierać na słodko stouta ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja pierwszy raz sprawdziłem gdzieś przy 15 zacieraniu i wydaje mi się, że przy pierwszych warkach to niepotrzebne dodatkowe zamieszanie. Jeżeli jednak koniecznie chcesz sprawdzić to możesz kupić zwykłą jodynę w aptece.

 

Dokładnie. Przy ostatnich dwóch warkach zrobiłem mały test: po wsypaniu słodów i ustaleniu temperatury robiłem próbę jodową co 5 minut. Po 20 minutach próba była już negatywna.

Nie znaczy to oczywiście żeby próby jodowej nie robić, wręcz przeciwnie robić by mieć pewność, że zacieranie poszło ok.

 

Co do stuota. Właśnie warzę Milk Stouta. Zacierałem 60' w 67*, próba jodowa, dodanie słodów barwiących i 10' w 76*.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

zrobiłem prawie tak jak radził Scooby(wielkie dzięki za podpowiedz ) tyle że Melanoidowy i Cara-red po 0,3 kg,Magnum poszło całe 50,a Chalenger 25g-30min i 25g-15min

Faktycznie dużo Magnum, wyjdzie ci z tego prawdziwa "hop-bomb!". Inny kłopot że nie ma tu amerykańskich chmieli które dały by ci typowe cytrusowe smaki. Challenger jest angielskim chmielem o raczej angielskich smakach nieco podobnych do Goldings, najczęściej do goryczki. Teraz żeby uratować to piwo dodaj dużą ilość np. Cascade na zimno, np. 50g na ok. tydzień przed butelkowaniem. Chmiel wrzuć do piwa bez siatki, siatkę załóżż na rurkę przy dekantowaniu piwa do wiadra z kraniekiem do butelkowania/dodania cukru.

 

Zwykle w tych piwach pomaga też dodatek chmieli na ok. 5-0 min, ale w tym wypadku nie da się już na ten temat nic zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

dobre będzie :D oczywiście jak dla mnie ,Cascade mam 25g na zimno zostawione,zobaczymy za jakieś dwa miesiące ,jak coś będę mieszał pół na pół z colą

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

mam chyba małego zonka ,piwo jest mętne jak pszenica ,dzisiaj otworzyłem dekiel pierwszy raz, piwo stoi już 2 tygodnie i nic się nie wyklarowało,może troszkę ,do tego na wierzchu ta na 70% była cienka warstwa piany która zanim zrobiłem zdjęcie znikła prawie cała ,jak powąchałem to nic zbytnio niepokojącego nie czuć bo tchu braknie od dwutlenku ,chmiel czuć :)

czy podczas zacierania można coś zwalić że piwo będzie mętne ?nie wiem jak ten termometr co mam,niby we wrzątku równo pokazuje 100C

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

czy podczas zacierania można coś zwalić że piwo będzie mętne ?nie wiem jak ten termometr co mam,niby we wrzątku równo pokazuje 100C

Az ilu do ilu odfermentowało? Można podczas takiego zacierania coś zepsuć, w sensie zacierać w zbyt wysokiej temperaturze (błąd termometru), ale wówczas piwo powinno płytko odfermentować. Ja bym raczej stawiał na drożdże US-05, piwa na nich często są mętne, zwłaszcza gdy fermentacja przebiega w wysokiej temperaturze (powyżej 20°C). Jak się samo nie wyklaruje to użyj żelatyny.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

mi tam nie przeszkadza zbytnio to że jest mętne ,może jeszcze to przez te 125g chmielu w granulacie? zeszło z 16 do 4-5 blg ,temperatura pokojowa a raczej kuchenna więc spokojnie po wyżej 20 bardziej tak 23 +/- 1

jak można sprawdzić poprawność termometru przy temperaturze tak koło 70C bo jak będę miał dwa i będzie 10C różnicy to też nie wiem który ok

 

czy przez gotowanie /chmielenie złe może zrobić się mętne?

 

i takie może głupkowate pytanie ale... jak by wykorzystać filtr paliwa np. taki od malucha ,przelać go pierw wrzątkiem ,założyć wężyk silikonowy i przepuścić np.przy przelewaniu na cichą ?wiem że nie ma to atestu do kontaktu ze spożywką ale to tylko chwila więc nie powinno mieć znaczenia

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W trakcie cichej fermentacji piwo się wyklaruje a reszta w butelkach.

Nie ma potrzeby kombinować z filtrami.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

muszą spróbować,jakieś specjalne zalecenia?zwykła żelatyna (chyba z kości wołowych) na cichej ze dwa dni przed butelkowaniem zadać i zamieszać delikatnie?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zwykle w tych piwach pomaga też dodatek chmieli na ok. 5-0 min, ale w tym wypadku nie da się już na ten temat nic zrobić.

Można jeszcze coś zrobić - trzeba zaparzyć herbatkę chmielową ;) Po prostu wrzucić chmiel, np. 30g cascade do 0,5 litra wrzątku, pogotować 5 minut, przestudzić i dodać do brzeczki podczas cichej fermentacji. A swoją drogą chmielenie na zimno - cascade daje super cytrusowe smaki :okey:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

i tudzież tak się czyni właśnie, 25g na jakieś 19L nie wiem czy nie za mało?

jaki jest chmiel najlepszy na zimno,znaczy najbardziej aromatyczny?

tak na marginesie czym i jak chmielić że by był taki aromat jak kiedyś miał Lech? jak się otwierało to taką jak by marihuaną pachniało :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×