Skocz do zawartości
marbelka

owies kontra płatki

Rekomendowane odpowiedzi

czytałem na forum różne opinie dotyczące dodatków niesłodowanych -chodzi mi o owies i płatki owsiane.Wg wiki zarówno owies jak i płatki polepszają pienistość piwa ,jednak na forum znalazłem posty ,w których opisywano ,że owies źle wpływa na pianę-dlatego proszę o opinie-czy ktoś warzył piwo z zasypem owsa -i to samo piwo ale zamiast owsa -płatki owsiane-jaka była piana?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dwa razy warzyłem wita z owsem: za 1. razem piana przyjemna, wysoka, nieopadająca, tworzyła tzw. belgijską koronę na szklance, za drugim razem też dość wysoka, ale szybko opada, nie zostawia śladów. Wykorzystywałem owies zakupiony w różnych terminach, skład zasypu procentowo taki sam, słody z różnych słodowni (1-Weyermann, 2-Best Malz) (pisałem Ci zresztą co nieco na PW).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z tym owsem to chyba o to chodzi, że z jednej strony zwiększa "lepkość" piwa i polepsza piane a z drugiej zawiera dużo tłuszczu, który piane pogarsza. Tak więc owsem można pianie pomóc albo zaszkodzić - w zależności od dawki... To tak na chłopski rozum - najwyżej niech mnie ktoś poprawi bardziej obeznany z tematem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czy tak dużo tego tłuszczu... Słód jęczmienny ma około 2% tłuszczu, a owsiany około 5%. Ale też nie stosuje się go bardzo dużo, spotkałem się z opiniami że do 10-20% zasypu. Ale są tacy co i 30% słodu owsianego użyli :). Ja robiłem stout owsiany z 16% słodu owsianego i piana była znakomita.

Tłuszcz ze słodów drożdże potrafią wszamać podczas fermentacji, więc jeśli nie ma go bardzo dużo, to nie powinien popsuć piany.

Edytowane przez Mason

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

czytałem na forum różne opinie dotyczące dodatków niesłodowanych -chodzi mi o owies i płatki owsiane.Wg wiki zarówno owies jak i płatki polepszają pienistość piwa ,jednak na forum znalazłem posty ,w których opisywano ,że owies źle wpływa na pianę-dlatego proszę o opinie-czy ktoś warzył piwo z zasypem owsa -i to samo piwo ale zamiast owsa -płatki owsiane-jaka była piana?

Pytanie było takie a niektórzy opisują co innego.

Nie mam doświadczenia z owsem, ale dodaje niesłodowanego jęczmienia zamiast płatków jęczmiennych. Ten sam typ piwa, te same pozostałe składniki, taka sama piana. Teraz w stoutach mam zasyp- 1:1 pilzno z niesłodowanym ziarnem. Taki troszkę przymusowy eksperyment, ale zobaczymy co wyjdzie :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ciekawy ten zasyp 1:1 ,jak długo zacierałeś,w jakich przerwach?Robiłeś próbę jodową?

 

ps

No co jest Paulek,lazis po forum a niy chces odpedzieć?

Edytowane przez marbelka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z scukrzeniem to była męka. Napewno nie opłaca się bawić z niesłodowanym ziarnem w takich ilościach. (strata czasu,energi i brak kontroli nad zacieraniem). Po tygodniu od butelkowania piękna gęsta piana ( jechałem na Zymoferm Z037-0-38 Stout) Sweet Stout- wyszedł ok. A np. Dry Stout - wcale nie jest wytrawny (zacierałem chyba z 4h przedział temp. między 60 a 72 różny) Chyba dużo skrobi przeszło bo coś zabardzo mętne, ale podobno skrobia tez z czasem opada na dno.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×