Jump to content
Sign in to follow this  
marbelka

owies kontra płatki

Recommended Posts

czytałem na forum różne opinie dotyczące dodatków niesłodowanych -chodzi mi o owies i płatki owsiane.Wg wiki zarówno owies jak i płatki polepszają pienistość piwa ,jednak na forum znalazłem posty ,w których opisywano ,że owies źle wpływa na pianę-dlatego proszę o opinie-czy ktoś warzył piwo z zasypem owsa -i to samo piwo ale zamiast owsa -płatki owsiane-jaka była piana?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dwa razy warzyłem wita z owsem: za 1. razem piana przyjemna, wysoka, nieopadająca, tworzyła tzw. belgijską koronę na szklance, za drugim razem też dość wysoka, ale szybko opada, nie zostawia śladów. Wykorzystywałem owies zakupiony w różnych terminach, skład zasypu procentowo taki sam, słody z różnych słodowni (1-Weyermann, 2-Best Malz) (pisałem Ci zresztą co nieco na PW).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tym owsem to chyba o to chodzi, że z jednej strony zwiększa "lepkość" piwa i polepsza piane a z drugiej zawiera dużo tłuszczu, który piane pogarsza. Tak więc owsem można pianie pomóc albo zaszkodzić - w zależności od dawki... To tak na chłopski rozum - najwyżej niech mnie ktoś poprawi bardziej obeznany z tematem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy tak dużo tego tłuszczu... Słód jęczmienny ma około 2% tłuszczu, a owsiany około 5%. Ale też nie stosuje się go bardzo dużo, spotkałem się z opiniami że do 10-20% zasypu. Ale są tacy co i 30% słodu owsianego użyli :). Ja robiłem stout owsiany z 16% słodu owsianego i piana była znakomita.

Tłuszcz ze słodów drożdże potrafią wszamać podczas fermentacji, więc jeśli nie ma go bardzo dużo, to nie powinien popsuć piany.

Edited by Mason

Share this post


Link to post
Share on other sites

czytałem na forum różne opinie dotyczące dodatków niesłodowanych -chodzi mi o owies i płatki owsiane.Wg wiki zarówno owies jak i płatki polepszają pienistość piwa ,jednak na forum znalazłem posty ,w których opisywano ,że owies źle wpływa na pianę-dlatego proszę o opinie-czy ktoś warzył piwo z zasypem owsa -i to samo piwo ale zamiast owsa -płatki owsiane-jaka była piana?

Pytanie było takie a niektórzy opisują co innego.

Nie mam doświadczenia z owsem, ale dodaje niesłodowanego jęczmienia zamiast płatków jęczmiennych. Ten sam typ piwa, te same pozostałe składniki, taka sama piana. Teraz w stoutach mam zasyp- 1:1 pilzno z niesłodowanym ziarnem. Taki troszkę przymusowy eksperyment, ale zobaczymy co wyjdzie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

ciekawy ten zasyp 1:1 ,jak długo zacierałeś,w jakich przerwach?Robiłeś próbę jodową?

 

ps

No co jest Paulek,lazis po forum a niy chces odpedzieć?

Edited by marbelka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z scukrzeniem to była męka. Napewno nie opłaca się bawić z niesłodowanym ziarnem w takich ilościach. (strata czasu,energi i brak kontroli nad zacieraniem). Po tygodniu od butelkowania piękna gęsta piana ( jechałem na Zymoferm Z037-0-38 Stout) Sweet Stout- wyszedł ok. A np. Dry Stout - wcale nie jest wytrawny (zacierałem chyba z 4h przedział temp. między 60 a 72 różny) Chyba dużo skrobi przeszło bo coś zabardzo mętne, ale podobno skrobia tez z czasem opada na dno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...