Jump to content
crosis

Dwa weizeny do oceny

Recommended Posts

Moje ostatnie warzenie zaowocowało dwoma niezależnymi weizenami. Nie wiem, czy ktoś już coś takiego robił, ale strzelałem na czuja - może zerkniecie i powiecie, co może z tego wyjść?

 

Zasyp:

pszeniczny: 3,3 kg

pilzneński: 2 kg

Carahell: 0,25 kg

 

Zacieranie:

18 l wody.

20' - 44° C

10' - 56° C

20' - 64° C

40' - 72° C --> negatywna próba jodowa

--> mash out

 

Podzieliłem warkę. Pierwsze, do pełnego gara i 10 BLG przed chmielemiem...

 

Chmielenie tegoż:

80' - gotowanie

20' - 20g Lubelski

50' - 10g Lubelski

70' - 10g Lubelski

75' - 22g świeżo otartej skórki pomarańczy (piwo ma być mega letnie, to nie konkursowy Weizen).

 

Po chłodzeniu i przelaniu do baniaka otrzymałem:

21l, 12,5° BLG

Zadane drożdżami US-06.

 

Reszta to coś koło 19litrów brzeczki o gęstości 6° BLG. Chmielimy Citrą, po amerykańsku:

70' - gotowanie

10' - 10g

40' - 10g

60' - 10g

Nie mam doświadczenia z tym chmielem, więc strzelałem.

 

Po chłodzeniu mam coś koło 14l brzeczki o gęstości ~8° BLG. Dokładność słaba, bo jest 3 w nocy.

I tak: celem eksperymentu było uzyskanie czegoś grejpfrutowego. Lekkiego, ale chmielowego, owocowego piwa na lato. Mój chory plan przewidział na tym etapie dodanie soku grejpfrutowego. Takiego z Lidla, coś koło 12,5° BLG.

 

Zrobiłem jak mówiłem: dodałem 5l, czyli stanowił będzie ~25% całości.

19l, 10° BLG. Zadane drożdżami US06.

 

Ciekawi mnie co wyjdzie, w sobotę minie prawie tydzień od nastawienia. Fermentacja chyba wyjdzie jednostopniowa, bo weizena chyba nie ma sensu na cichą...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślę, że stosowniej byłoby używać nazwy "piwo pszeniczne". Weizen, jakby nie było, to nazwa konkretnego stylu, z którym te piwa mają mało wspólnego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drożdże US-06?

 

Znam tylko US-05 lub WB-06, w przypadku tych pierwszych wyjdzie ci pszeniczniak amerykański (takie lekkie, jasne piwo - ale bez cech przypisywanych pszeniczniakom, czyli bananem i goździkiem - sam takie robiłem, tylko ze skórką cytryny na cichej), w przypadku tych drugich w stylu niemieckim.

Share this post


Link to post
Share on other sites

WB-06 oczywiście. Mój błąd. Co do samej nazwy tematu - z tego na ile znam niemieci, weizenbier to po prostu piwo pszeniczne, nie styl.

 

Właściwie to najważniejsze dla mnie jest określenie, co będzie z tego chmielenia Citrą. Kompletnie nie mam doświadczenia z tym chmielem i strzelałem...

Edited by crosis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale według BJCB to styl:

http://www.piwo.org/topic/683-15a-weizenweissbier/

mniejsza o nazwę zrestą. Myślałem, że będziesz to robić na US-05 i nie wiem czy to by nie było lepsze rozwiązanie, bo ten chmiel przykryje pewnie wszystki aromaty goździkowe i bananowe w tym piwie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...