Jump to content
Sign in to follow this  
witex

Czy można rozcieńczać przed rozlewaniem

Recommended Posts

Witam serdecznie!

 

Uprzejmie zwracam się do braci piwowarskiej o pomoc w pewnym zagadnieniu.

 

Otóż z poprzedni piątek uwarzyłem sobie piwko. Po zacieraniu miałem 16,5l i 15°Blg. Był to dla mnie bardzo miły wynik. Niestety podczas chmielenia, prawdopodobnie zbyt mocno gotowałem i po całym procesie wyszło raptem 12l i ok. 20°Blg. Pomyślałem sobie "Ok, najwyżej piwo będzie trochę bardziej kopyrtne" po czym nastawiłem fermentację. Dopiero wczoraj znalazłem informcję, że w takim przypadku piwo może być zbyt goryczkowe. Jako, że ja aż tak bardzo za goryczką nie przepadam, chciałbym się dowiedzieć czy mogę dolać trochę sterylnej wody przed rozlewem do butelek? Czy nie wpłynie to źle na smak piwa?

 

A może tylko przesadzam z tą goryczką? Przy chmieleniu dałem 40g Marynki szyszki (60min) i 10g Fuggles granulat (15min).

 

Co o tym myślicie?

Edited by witex

Share this post


Link to post
Share on other sites

wszystkie browary przemysłowe stosują tą technikę, nazywa się HGB (ang. High Gravity Brewing)

co do goryczki to i jak dodasz 8l to będzie spora

na 22-24l "desitkę" (10 blg) może złagodnieje :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dla Ciebie to i 10g Northern Brewer było za gorzkie :P

 

I tu właśnie pojawia się problem... Co nazywamy piwem gorzkim? Dla jednego to samo piwo może być mocno gorzkie, dla innego mniej :) No ale nic... doleję ok 4l i "przetestuję", czy będzie mi smakować czy nie. Chociaż co ja mówię... przecież nie istnieje takie coś jak "niesmaczne piwo" :)

 

Dziękuję wszystkim za pomoc, teraz już wiem, że mogę bez obaw dolewać wody do piwa! Pozdrawiam!

Share this post


Link to post
Share on other sites

I tu właśnie pojawia się problem... Co nazywamy piwem gorzkim?

170g chmieli przy 24-litrowej warce mojego Full Aroma Hops to jest gorzkie piwo :smilies:. Cztery miesiące musiałem czekać, żeby toto ze smakiem pić.

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

... przecież nie istnieje takie coś jak "niesmaczne piwo" :)

 

też tak myślałem do wczoraj,otworzyłem jedną z dwóch eksperymentalnych butelek pszenicy gdzie do refermentacji dałem cukier cynamonowy ,pierwsze piwo które po dwóch łykach wylałem do zlewu ,więc jak nie wierzysz że takowe może być mogę Ci dać drugą butelkę

Edited by Gawon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...