Skocz do zawartości
witex

Czy można rozcieńczać przed rozlewaniem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!

 

Uprzejmie zwracam się do braci piwowarskiej o pomoc w pewnym zagadnieniu.

 

Otóż z poprzedni piątek uwarzyłem sobie piwko. Po zacieraniu miałem 16,5l i 15°Blg. Był to dla mnie bardzo miły wynik. Niestety podczas chmielenia, prawdopodobnie zbyt mocno gotowałem i po całym procesie wyszło raptem 12l i ok. 20°Blg. Pomyślałem sobie "Ok, najwyżej piwo będzie trochę bardziej kopyrtne" po czym nastawiłem fermentację. Dopiero wczoraj znalazłem informcję, że w takim przypadku piwo może być zbyt goryczkowe. Jako, że ja aż tak bardzo za goryczką nie przepadam, chciałbym się dowiedzieć czy mogę dolać trochę sterylnej wody przed rozlewem do butelek? Czy nie wpłynie to źle na smak piwa?

 

A może tylko przesadzam z tą goryczką? Przy chmieleniu dałem 40g Marynki szyszki (60min) i 10g Fuggles granulat (15min).

 

Co o tym myślicie?

Edytowane przez witex

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Spokojnie możesz rozcieńczyć, np. cukier do refermentacji rozpuścić nie w 500ml tylko w 4l wody.

 

Ale z 40g Marynki to i tak będzie gorzkie. :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

wszystkie browary przemysłowe stosują tą technikę, nazywa się HGB (ang. High Gravity Brewing)

co do goryczki to i jak dodasz 8l to będzie spora

na 22-24l "desitkę" (10 blg) może złagodnieje :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dla Ciebie to i 10g Northern Brewer było za gorzkie :P

 

I tu właśnie pojawia się problem... Co nazywamy piwem gorzkim? Dla jednego to samo piwo może być mocno gorzkie, dla innego mniej :) No ale nic... doleję ok 4l i "przetestuję", czy będzie mi smakować czy nie. Chociaż co ja mówię... przecież nie istnieje takie coś jak "niesmaczne piwo" :)

 

Dziękuję wszystkim za pomoc, teraz już wiem, że mogę bez obaw dolewać wody do piwa! Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

I tu właśnie pojawia się problem... Co nazywamy piwem gorzkim?

170g chmieli przy 24-litrowej warce mojego Full Aroma Hops to jest gorzkie piwo :smilies:. Cztery miesiące musiałem czekać, żeby toto ze smakiem pić.

Edytowane przez Jacenty

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

... przecież nie istnieje takie coś jak "niesmaczne piwo" :)

 

też tak myślałem do wczoraj,otworzyłem jedną z dwóch eksperymentalnych butelek pszenicy gdzie do refermentacji dałem cukier cynamonowy ,pierwsze piwo które po dwóch łykach wylałem do zlewu ,więc jak nie wierzysz że takowe może być mogę Ci dać drugą butelkę

Edytowane przez Gawon

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

wszystkie browary przemysłowe stosują tą technikę, nazywa się HGB (ang. High Gravity Brewing)

Może nie wszystkie, tylko te co podlejsze.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×