Skocz do zawartości
mardokpl

Brak burzliwej fermentacji

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czy istnieje możliwość że piwo fermentuje po cichu ?

Jest to piwo z puszki plus 1kg cukru. Jest to moje drugie piwo, pierwsze było gratis z zestawem piwowara. To podstawowe, już po 2 dniach strzelało z tłumika że nocą spać nie szło.

 

Teraz piwo przyszykowałem w niedziele do fermentacji, dzisiaj jest czwarek a piwo nie bulgota z rurki, małe ciśnienie jest bo wode wypycha. Poczekać do niedzieli i dopiero ocenić ? Przed zamknieciem wsadziłem reke bo kranik za słabo dokreciłem. Temperatura oscyluje w 24C, a drożdze dodałem przy 27C. Piwo to English Bitter.

 

Będe wdzieczny za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wsadzałeś rękę do brzeczki? Jeśli nie miałeś założonej jałowej rękawicy sięgającej połowy ramienia to miałeś karkołomny pomysł. Toż to prosi się o infekcję.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chodzi ci o cukier ?, nalałem troche do rurki i pokazało 6 i 2%, bąbelki są, w smaku też normalne, tzn jak moje poprzednie nie ma kwasowatości. Czyżby pojemnik nie był szczelny i po jednym razie się zerwało wieko. Ale nie śmierdzi w pokoju jak poprzednim razem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bulkanie o niczym nie świadczy. Mi też pierwsze piwo bulkało jak szalone, a 3-4 już wcale. Fermentor się minimalnie rozszczelnia od otwierania. A pianę jakąś od fermentacji widać? Daj piwu spokój na tydzień, wtedy mierz i się martw.

 

No a z wsadzaniem ręki do piwa to pomysł fatalny, jak Ci się teraz to upiecze to masz szczęście, ale nie radzę powtarzać.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

witam

 

Nie chcę zakładać nowego tematu a problem mam podobny.

Od 10 dni mam Coopers Wheat w fermentatorze. Założyłem warkę i niestety musiałem wyjechać, rodzinka miała uzupełniać ewentualne braki wody w rurce.

Wczoraj wróciłem i usłyszałem że 'tym razem nie bąbelkowało'. Po otwarciu pokrywy widok raczej nietypowy - całkowity brak piany i troche gliny na sciankach fermentatora.

W smaku brak smaku i troche musuje :)

 

Poprzednie puchy prawie odlatywały z fermentatorem a ta nic. Drożdże dodałem przy 25 stopniach także raczej ich nie ubiłem. Nie sprawdziłem blg. Teraz jest 4.5.

 

Co robić?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Coopers Wheat... jak dodawałem Light malt 1.8kg syrop to końcowe ok. 3.6 jak dodałem light malt dry 0.5kg i 0.3 breawing sugar to zeszło do 2.3.

po mojemu to po 10 dniach przelej do butelek dodając 40 g cukru na 10 litrów.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×