Jump to content
Sign in to follow this  
mardokpl

Brak burzliwej fermentacji

Recommended Posts

Witam,

Czy istnieje możliwość że piwo fermentuje po cichu ?

Jest to piwo z puszki plus 1kg cukru. Jest to moje drugie piwo, pierwsze było gratis z zestawem piwowara. To podstawowe, już po 2 dniach strzelało z tłumika że nocą spać nie szło.

 

Teraz piwo przyszykowałem w niedziele do fermentacji, dzisiaj jest czwarek a piwo nie bulgota z rurki, małe ciśnienie jest bo wode wypycha. Poczekać do niedzieli i dopiero ocenić ? Przed zamknieciem wsadziłem reke bo kranik za słabo dokreciłem. Temperatura oscyluje w 24C, a drożdze dodałem przy 27C. Piwo to English Bitter.

 

Będe wdzieczny za pomoc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wsadzałeś rękę do brzeczki? Jeśli nie miałeś założonej jałowej rękawicy sięgającej połowy ramienia to miałeś karkołomny pomysł. Toż to prosi się o infekcję.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chodzi ci o cukier ?, nalałem troche do rurki i pokazało 6 i 2%, bąbelki są, w smaku też normalne, tzn jak moje poprzednie nie ma kwasowatości. Czyżby pojemnik nie był szczelny i po jednym razie się zerwało wieko. Ale nie śmierdzi w pokoju jak poprzednim razem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bulkanie o niczym nie świadczy. Mi też pierwsze piwo bulkało jak szalone, a 3-4 już wcale. Fermentor się minimalnie rozszczelnia od otwierania. A pianę jakąś od fermentacji widać? Daj piwu spokój na tydzień, wtedy mierz i się martw.

 

No a z wsadzaniem ręki do piwa to pomysł fatalny, jak Ci się teraz to upiecze to masz szczęście, ale nie radzę powtarzać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

witam

 

Nie chcę zakładać nowego tematu a problem mam podobny.

Od 10 dni mam Coopers Wheat w fermentatorze. Założyłem warkę i niestety musiałem wyjechać, rodzinka miała uzupełniać ewentualne braki wody w rurce.

Wczoraj wróciłem i usłyszałem że 'tym razem nie bąbelkowało'. Po otwarciu pokrywy widok raczej nietypowy - całkowity brak piany i troche gliny na sciankach fermentatora.

W smaku brak smaku i troche musuje :)

 

Poprzednie puchy prawie odlatywały z fermentatorem a ta nic. Drożdże dodałem przy 25 stopniach także raczej ich nie ubiłem. Nie sprawdziłem blg. Teraz jest 4.5.

 

Co robić?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coopers Wheat... jak dodawałem Light malt 1.8kg syrop to końcowe ok. 3.6 jak dodałem light malt dry 0.5kg i 0.3 breawing sugar to zeszło do 2.3.

po mojemu to po 10 dniach przelej do butelek dodając 40 g cukru na 10 litrów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...