Jump to content
ukko

Brown Ale - receptura "na szybko"

Recommended Posts

Przeglądając na szybko mój "słodowy magazyn" skleciłem na szybko coś takiego:

 

Składniki:

Słód Pale Ale – 3 kg

Słód pilzneński – 1 kg

Słód karmelowy Carared – 0,5 kg

Słód karmelowy Cara Crystal – 0,2 kg

 

Nie wiem czy cara crystal nie za słaby na kolor, pasowałby caraaroma jak w zestawie BA ale nie mam :(

 

Chmiel East Kent Goldings – 30g

Chmiel Fuggles – 30g

Mech irlandzki

 

Zacieranie

 

67 C – 60 min

 

Chmielenie

 

East Kent Goldings

Fuggles

Mech irlandzki

 

Zastanawiam się który na goryczkę a ktory na aromat, to chmiele stosunkowo podobne nie wiem który szlachetniejszy.

 

Fermentacja:

 

Drożdże Safale S-04 zadane w temp. 20 C

Edited by ukko

Share this post


Link to post
Share on other sites

Receptura wygląda dla mnie dobrze, tylko że to nie jest "Brown Ale" to jest Red Ale / Amber Ale. Brown Ale potrzebował by chocolate malt albo/i brown malt.

Do Red Ale używa się ok 20% słodów karamelowych (tak jak w tej recepturze). Do Brown Ale używa się czekoladowy, karamelowy, często brown (jako część lub całość słodu podstawowego) i często też inne, np. biscuit malt.

Na aromat możesz użyć zarówno Fuggles jak i EKG - obydwa bardzo dobre chmiele dla tego stylu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Receptura wygląda dla mnie dobrze, tylko że to nie jest "Brown Ale" to jest Red Ale / Amber Ale. Brown Ale potrzebował by chocolate malt albo/i brown malt.

Do Red Ale używa się ok 20% słodów karamelowych (tak jak w tej recepturze). Do Brown Ale używa się czekoladowy, karamelowy, często brown (jako część lub całość słodu podstawowego) i często też inne, np. biscuit malt.

Na aromat możesz użyć zarówno Fuggles jak i EKG - obydwa bardzo dobre chmiele dla tego stylu.

 

Racja, 0,2 kg Cara crystal 120 EBC to za mało żeby piwo stało się "brown", w zestawie z BA jest caraaroma ale on ma 300-400 EBC a najlepszy faktycznie byłby czekoladowy. Na stanie z najciemniejszych słodów mam cara crystal ew. miałbym dostęp do odrobiny prażonego słodu jęczmiennego do portera ale nie wiem jakie by dał efekty w tego typu piwie. Ostatecznie pójdę w Red Ale a pilzneński częściowo zastąpie monachijskim.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Akurat kolor nie ma tutaj aż tak dużo do rzeczy jak smak. Karamelowy (crystal) daje ci smak karamelu, a czekoladowy czekolady. Red Ale ma posmak karamelowy a Brown Ale czekoladowy (między innymi). Zajrzałem na stronę BA oni do Brown Ale używają Carafa II jako zamiennik czekoladowego. Taki "typowy" przepis na Brown Ale to 80% słodu podstawowego, 5% czekoladowego i 15% karamelowego. "Typowy" Red Ale to 80% słodu podstawowego, 20% karamelowego.

Tak czy siak twój przepis bardzo mi się podoba, tyle że ja bym go nazwał Red Ale a nie Brown Ale.

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ile litrów piwa z tego wyszło? Jakie BLG?

 

Napiszę jak uwarzę czyli między niedzielą a wtorkiem. Z reguły wysładzam do objętości (23-24 l) a nie Blg

Edited by ukko

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...