Skocz do zawartości
Oskaliber

AIPA - prośba o ocenę

Rekomendowane odpowiedzi

Wymyśliłem sobie tą recepturę jakiś miesiąc temu, teraz ją weryfikuję bo czas warzenia się zbliża i zastanawiam się skąd wziąłem tyle tego monachijskiego? Przeglądam inne receptury i albo on nie występuje albo jest go dużo mniej, no ale przejdźmy do konkretów:

 

 

16Blg, 19SRM, 69IBU

Pale Ale 3.8kg

Monachijski 1.4kg

Carapils 0.25kg

Caraamber 0.25kg

Caramel/Crystal 30EBC 0.25kg

 

Zacieranie jednotemperaturowe 66C

 

Chmielenie:

Simcoe 25g - 60min

Citra 10g - 25min

Simcoe 10g - 20min

Cascade 10g - 15min

Citra 15g - 2min

Simcoe 15g - 2min

Cascade 15g - 2min

 

Cascade 15g - na zimno

Citra 15g - na zimno

 

Gips piwowarski 4g

Mech irlandzki 4g

 

Safale US-05

 

Czy wyjdzie z tego coś sensownego? Co byście zmienili?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie OK.

Trochę dużo wszelkich karmelowych, ale jasnych więc ujdzie.

Myślę, że w AIPA-ie kluczowe jest chmielenie, a to daje dużą dowolność.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wywal Carapils i zostaw do jakiegoś pilsa, przy takim składzie słodów podstawowych przejdzie niezauważalny. Zacieranie powinno być wytrawne, myślę, że 65°C może być lepsze ale to już szczegół. Trochę przekombinowane to chmielenie w okolicy 20 minuty.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Już mam tego Carapilsa kupionego i ześrutowanego, a pilsy to najbliżej w zimę, więc się zepsuje to go już sypnę.

Prześledziłem dużo receptur na AIPA w 'zapiskach piwowarów domowych' i czasami też widziałem nieźle kombinowane pomysły na chmielenie, więc zrobię tak jak piszę i zobaczymy co z tego wyjdzie ;)

 

Zastanawia mnie tylko ten monachijski. Nie za dużo go tam? W końcu z tego co czytam, ma on wzmacniać słodowość w piwie, a przecież nie o słodowość nam w AIPA chodzi.

Edytowane przez Oskaliber

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pale ale też daje jej trochę. w AIPA bardziej chodzi o to żeby karmelu nie było. Spokojnie możesz w ogóle wywalić karmele i zachować do np. bursztynowego amerykańskiego ale.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wymieszaj chmiele i dodawaj porcjami co ileś minut (dowolność) Osobiście chmieliłem tak dwie swoje AIPY i efekty są co najmniej "ciekawe"

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mnie się ta receptura podoba, z wyjątkiem tego monachijskiego. Z mojego doświadczenia monachijski pasuje do amerykanskich piw (z drożdżami Chico i amerykańskimi chmielami), ale tylko do ok. 10% zasypu, powyżej tej ilości psuje smak piwa. Z drugiej strony jeden z nowszych IPAs, Zombie Dust używa dużo monachijskiego i jest podobno dobre.

PS. Właśnie przeczytałem mój post i to zupełnie nie ma sensu, więc zrób to co codziennie robi moja żona: zignoruj mnie pobłażliwie, po czym zrób to co chciałeś zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×