Jump to content
Sign in to follow this  
scooby_brew

Kiełbaski w piwie - Beer Brats

Recommended Posts

2011-10-06_17-20-32_301.jpg

 

To jest prosty sposób robienia kiełbasek, można to zrobić w kuchni albo na grillu. Ja używam niemiecki Bratwurst, ale można użyć polską Białą Kiełbasę. W kiełbasach zrób małe dziurki co kilka centymetrów i wrzuć je do naczynia z gotującym piwem. Gotuj przez kilka-kilkanaście minut potem dokończ smażeniem na grillu lub na patelni z masłem aż skurka na kiełbasie zrobi się brązowa.. Do piwa możesz wrzucić cebulę i paprykę, lub możesz ją usmażyć potem na patelni lub grillu. Takie kiełbaski są bardziej soczyste w środku niż smażone tylko na grillu lub patelni, ale na zewnątrz ciągle mają zarumienioną na brązowo chrupiącą skurkę - takie coś "pomiędzy" smażeniem/grillowaniem i gotowaniem.

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zachęciłeś mnie Scooby tym przepisem :D Ale mam kilka pytań:

 

1) Czy rodzaj piwa ma znaczenie? Może być byle jaki sikacz ze sklepu?

2 Kiełbasa biala rozumiem surowa a nie parzona?

3) Czy po etapie gotowania w piwie, przenosząc na patelnie z masłem równiez dodaje odrobiny piwa czy już tylko smaże kiełbasy na tłuszczu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz użyć kupnego sikacza albo kupne/domowe piwo "z charakterem". Zrobiłem to nawet z IPA i stoutem. To zależy co lubisz, na co masz ochotę. Jasny sikacz nie doda ci żadnych smaków do kiełbasy, piwo "z charakterem" da ci lekki posmak w kiełbasie, możesz ten posmak zwiększyć jeżeli ugotujesz w tym piwie cebulę do kiełbaski. Ja bym ci radził zacząć z lekkim/jasnym piwem.

 

Kiełbaski są surowe a nie parzone.

 

Po przeniesieniu kiełbasek na grill/patelnie nie przenosisz już piwa, tylko po prostu dosmażasz kiełbaskę żeby miała chrupiącą brązową skurkę.

Na youtube znajdziesz polski przepis gdzie kobieta używa tego piwa po gotowaniu na sos (właściwie roux), w/g mnie bardzo dobry pomysł, ale jeszcze nie próbowałem.

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobiłem sobie takie kiełbaski wczoraj na obiad i powiem, że bardzo dobry przepis. Użyłem sikacza ze sklepu ( Żywca ) i mimo to smak piwa było czuć w kiełbasie. Do masła dodałem trochę oliwy, żeby się nie przypalało. Podejrzewam, że w wersji grillowanej, jest jeszcze lepsze, bo w wersji "patelnianej" całe danie wydawało się troche zbyt ciężkie i tłuste jak na mój gust. Nie mniej jednak polecam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prawdę mówiąc to gdy smarzę cokolwiek - ryż po hiszpańsku czy scallopine też zawsze używam olej z oliwek + masło. Daje to dobry smak i nie przypala się tak szybko jak z samym masłem. Tylko że w tym poście nie chciałem się aż tak "rozdrabniać" na temat szczegółów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oliwa z oliwek tak , ale nie z pierwszego tłoczenia bo do smażenia się nie nadaje.

Samo sklarowane masło daje fajny efekt.

Dodrą oliwę można dodać na końcu aby nie straciła swoich właściwości.

Masło przypala się bo ma w swiom składzie białko i cukry , sklarowane to czysty tłuszcz.

Edited by bubuś

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiłem kiełbaski na obiad. Rewelacja :D

Jak ktoś lubi pieczarki, to polecam najpierw je lekko podgotować z kiełbaskami, a potem podsmażyć. Do tego pieczona w piekarniku czerwona papryka, młode ziemniaki...i zimne piwko :beer:

Polecam!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...