Skocz do zawartości
smigle

martwe drożdże

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

otrzymałem w prezencie zestaw do warzenia piwa MrBeer.

Wszystko zrobiłem zgodnie z instrukcją, lecz, jak się okazało później, była ona niedokładna.

Problem polega na tym, że nie było wskazanej temperatury cieczy, do której należało dodać drożdże. Więc boję się, że temperatura była zbyt wysoka i drożdże zginęły.

Jak rozpoznać czy są one żywe czy nie?

Może należałoby dodać drożdży?

Dzięki

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześć :-)

A w jakiej temperaturze dodaleś droźdże?

 

Wysłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Podaj temperaturę w której dodałeś drożdże oraz rodzaj drożdży, bo nikt tu nie umie wróżyć. Kiedy dodałeś drożdże i jaki to rodzaj piwa przydało by się jeszcze. Większość szczepów górnej fermentacji przeżyje do 27C, a słyszałem że niektórzy dodają nawet w 30C i nic się z nimi nie dzieje.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

27C +/- 3 to jest chyba standardowa temperatura rehydrydacji, więc myślę, że do 30 każde przeżyją.

 

EDIT: Makaron wyprzedził ;)

Edytowane przez Oskaliber

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ekstrakt słodu: MrBeer West coast Pale ale

Drożdże były pod pokrywą puszki ze słodem. Jakie? Trudno powiedzieć, prawdobodobnie ALE 3GM

Drożdże dodałem bez mierzenia temperatury, po wymieszaniu wody z ekstraktem słodu i cukrem (też był w zestawie).

Woda nie była gorąca, ale boję się, że temperatura mogła być wyższa niż 30C.

 

Jakie powinny być zmiany na powierzchni fermentującego się piwa?

Dodam, że piwo ma już 8 dni i powierzchnia piwa jest czysta bez minimalnej pianki. Wcześniej była odrobina piany.

Właśnie skosztowałem, ma średnio gorzki smak i nie pachnie słodem tak, jak na początku.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wyglada na to,ze fermentacja juz sie zakonczyla.

 

Jasz masz czym to zmierz gestosc.

 

Radze poczytac wiki

 

Wysyłane z mojego GT-I5700 za pomocą Tapatalk 2

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na prośbę Dori darowałem sobie wcześniejszy wpis. Był co prawda bez wstążeczki, ale prezent przyjąłem.

Edytowane przez Tomek-Pasieka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Widzę, że niektórzy jak z seksem. Pojęcia nie mają a biorą się za robotę. I nawet nie wpadną na pomysł by cokolwiek poczytać.

 

Bez obrazy.

Proszę Cię daruj sobie takie teksty. Nie chcesz pomóc, to po prostu zignoruj pytanie i nie odpowiadaj.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Proszę Cię daruj sobie takie teksty. Nie chcesz pomóc, to po prostu zignoruj pytanie i nie odpowiadaj.

Podarunek przyjęty.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Miałem instrukcję, która, jak widać, nie była wystarczająco dokładna.

Myślałem, że jej wystarczy, aby uwarzyć piwo przy pomocy takiego zestawu dla początkujących.

 

Dziękuję wszystkim za porady, poza Sz.P. Tomek-Pasieka, który tylko zaśmieca forum.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A masz areometr? balingomierz kupisz w każdym sklepie ogrodniczym który ma akcesoria do wina, za około 10 zł. Sprawdź poziom Blg to dowiesz się czy piwo już skończyło fermentacja tak jak pisał makaron

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję wszystkim za porady, poza Sz.P. Tomek-Pasieka, który tylko zaśmieca forum.

No co ja zrobię, że czuję wewnętrzny głos.

A koledze gratuluję cierpliwości. 8 dni i żadnego rozpaczliwego wpisu po 3 godzinach od zadania drożdży to rzadkość.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Niestety nie mam, czym zmierzyć. Będę uważał fermentację za ukończoną.

W przyszłości zakupię napewno balingomierz, bo chyba się zaraziłem piwowarstwem :)

 

Jeszcze raz dzięki

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Uznasz fermentację za zakończoną, zabutelkujesz, a później będziesz się okopywał w obawy przed skrzynką granatów. 10 zł nie dużo a balingomierz przyda się na pewno ( radzę kupić nawet ze 2). Także zastosuj się do rady i poczytaj trochę wiki lub wpis Jejskiego o jego przemyśleniach

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

 

Drożdże przeżywają 40°C bez większego problemu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dodam, że piwo ma już 8 dni i powierzchnia piwa jest czysta bez minimalnej pianki. Wcześniej była odrobina piany.

Najlepiej to zgarnij trochę jakąś umytą i wyparzoną łychą i spróbuj. Minęło 8 dni - jeśli wtedy padły drożdże, to do tego czasu na pewno (no dobra... na 98%) za tą brzeczkę wzięły się dzikusy - na pewno zauważysz to w smaku. :ble:

 

Piszesz jednak że była jakaś piana - to znaczy że najprawdopodobniej przynajmniej część drożdży przeżyła.

A skoro już piwo się klaruje to już zakończyły fermentację.

Oczywiście najprawdopodobniej, bo bez ballingomierza tego nie będziesz wiedział na pewno...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Balingomierza w najbliższym czasie niestety nie dostanę.

Piwo jest w zasadzie przezroczyste i smakuje dobrze (gorzkawe), tylko brakuje gazu, ale, z tego, co wiem, w butelkach ma się nagazować

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×