Jump to content
smigle

martwe drożdże

Recommended Posts

Witam,

 

otrzymałem w prezencie zestaw do warzenia piwa MrBeer.

Wszystko zrobiłem zgodnie z instrukcją, lecz, jak się okazało później, była ona niedokładna.

Problem polega na tym, że nie było wskazanej temperatury cieczy, do której należało dodać drożdże. Więc boję się, że temperatura była zbyt wysoka i drożdże zginęły.

Jak rozpoznać czy są one żywe czy nie?

Może należałoby dodać drożdży?

Dzięki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :-)

A w jakiej temperaturze dodaleś droźdże?

 

Wysłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podaj temperaturę w której dodałeś drożdże oraz rodzaj drożdży, bo nikt tu nie umie wróżyć. Kiedy dodałeś drożdże i jaki to rodzaj piwa przydało by się jeszcze. Większość szczepów górnej fermentacji przeżyje do 27C, a słyszałem że niektórzy dodają nawet w 30C i nic się z nimi nie dzieje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ekstrakt słodu: MrBeer West coast Pale ale

Drożdże były pod pokrywą puszki ze słodem. Jakie? Trudno powiedzieć, prawdobodobnie ALE 3GM

Drożdże dodałem bez mierzenia temperatury, po wymieszaniu wody z ekstraktem słodu i cukrem (też był w zestawie).

Woda nie była gorąca, ale boję się, że temperatura mogła być wyższa niż 30C.

 

Jakie powinny być zmiany na powierzchni fermentującego się piwa?

Dodam, że piwo ma już 8 dni i powierzchnia piwa jest czysta bez minimalnej pianki. Wcześniej była odrobina piany.

Właśnie skosztowałem, ma średnio gorzki smak i nie pachnie słodem tak, jak na początku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wyglada na to,ze fermentacja juz sie zakonczyla.

 

Jasz masz czym to zmierz gestosc.

 

Radze poczytac wiki

 

Wysyłane z mojego GT-I5700 za pomocą Tapatalk 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na prośbę Dori darowałem sobie wcześniejszy wpis. Był co prawda bez wstążeczki, ale prezent przyjąłem.

Edited by Tomek-Pasieka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Widzę, że niektórzy jak z seksem. Pojęcia nie mają a biorą się za robotę. I nawet nie wpadną na pomysł by cokolwiek poczytać.

 

Bez obrazy.

Proszę Cię daruj sobie takie teksty. Nie chcesz pomóc, to po prostu zignoruj pytanie i nie odpowiadaj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Proszę Cię daruj sobie takie teksty. Nie chcesz pomóc, to po prostu zignoruj pytanie i nie odpowiadaj.

Podarunek przyjęty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miałem instrukcję, która, jak widać, nie była wystarczająco dokładna.

Myślałem, że jej wystarczy, aby uwarzyć piwo przy pomocy takiego zestawu dla początkujących.

 

Dziękuję wszystkim za porady, poza Sz.P. Tomek-Pasieka, który tylko zaśmieca forum.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A masz areometr? balingomierz kupisz w każdym sklepie ogrodniczym który ma akcesoria do wina, za około 10 zł. Sprawdź poziom Blg to dowiesz się czy piwo już skończyło fermentacja tak jak pisał makaron

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję wszystkim za porady, poza Sz.P. Tomek-Pasieka, który tylko zaśmieca forum.

No co ja zrobię, że czuję wewnętrzny głos.

A koledze gratuluję cierpliwości. 8 dni i żadnego rozpaczliwego wpisu po 3 godzinach od zadania drożdży to rzadkość.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety nie mam, czym zmierzyć. Będę uważał fermentację za ukończoną.

W przyszłości zakupię napewno balingomierz, bo chyba się zaraziłem piwowarstwem :)

 

Jeszcze raz dzięki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uznasz fermentację za zakończoną, zabutelkujesz, a później będziesz się okopywał w obawy przed skrzynką granatów. 10 zł nie dużo a balingomierz przyda się na pewno ( radzę kupić nawet ze 2). Także zastosuj się do rady i poczytaj trochę wiki lub wpis Jejskiego o jego przemyśleniach

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodam, że piwo ma już 8 dni i powierzchnia piwa jest czysta bez minimalnej pianki. Wcześniej była odrobina piany.

Najlepiej to zgarnij trochę jakąś umytą i wyparzoną łychą i spróbuj. Minęło 8 dni - jeśli wtedy padły drożdże, to do tego czasu na pewno (no dobra... na 98%) za tą brzeczkę wzięły się dzikusy - na pewno zauważysz to w smaku. :ble:

 

Piszesz jednak że była jakaś piana - to znaczy że najprawdopodobniej przynajmniej część drożdży przeżyła.

A skoro już piwo się klaruje to już zakończyły fermentację.

Oczywiście najprawdopodobniej, bo bez ballingomierza tego nie będziesz wiedział na pewno...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Balingomierza w najbliższym czasie niestety nie dostanę.

Piwo jest w zasadzie przezroczyste i smakuje dobrze (gorzkawe), tylko brakuje gazu, ale, z tego, co wiem, w butelkach ma się nagazować

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...