Skocz do zawartości
Martinw

Irish Red Ale z 18 blg do 5 blg i nie chce niżej zejść

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Zestaw surowców zakupiony, ześrutowany:

  • Słód pilzneński 1,7 kg
  • Słód monachijski 2,20 kg
  • Słód karmelowy jasny 0,15 kg
  • Słód karmelowy ciemny 0,15 kg
  • Chmiel Marynka, granulat, 20 g
  • Chmiel Lubelski, granulat, 15

Powinno być z wyliczeń 4,2 kg słodu, dotarło 4,92 kg

 

Zacieranie wyszło trochę dłużej, bo pierwszy raz no i po ostudzeniu wyszło 18 blg miało 12 :-)

 

Nie rozwadniałem i do fermentatora z 1,5 m wysokości, aby dobrze napowietrzyć, fermentacja szybka i sprawna 10 dni zeszło do 6 blg, przelana do butli szklanej na cichą już drugi tydzień 5 blg i nie drgnie niżej. Czy to prawidłowy wynik i butelkować ?? ( Urządzenie pomiarowe sprawdzałem w wodzie o temp 20 °C i pokazywało, 0 więc sprawne)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Polecam lekturę http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki zwłaszcza o teście FFT, dzięki niemu nie będziesz miał problemów kiedy zlewać! Ile litrów ci wyszło tak z ciekawości zapytam, i gdzie zamawiałeś że taką pomyłkę zrobili? Ogólnie już bym zlewał, powiedz jeszcze jakie drożdże!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Polecam lekturę http://www.wiki.piwo...ntacja_brzeczki zwłaszcza o teście FFT, dzięki niemu nie będziesz miał problemów kiedy zlewać! Ile litrów ci wyszło tak z ciekawości zapytam, i gdzie zamawiałeś że taką pomyłkę zrobili? Ogólnie już bym zlewał, powiedz jeszcze jakie drożdże!

 

Drożdże Safale S-04, zestaw z browar.biz, (zamówiłem kolejne i znów więcej), wyszło około 22l

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ej kolega jest z miasta obok :) ja z bytomia odrzańskiego :) wkońcu ktoś z okolicy. Ładna wydajność wyszła. Kurde jak ja zamawiam z CP to się tak nie mylą :) Spokojnie możesz zlewać.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ej kolega jest z miasta obok :) ja z bytomia odrzańskiego :) wkońcu ktoś z okolicy. Ładna wydajność wyszła. Kurde jak ja zamawiam z CP to się tak nie mylą :) Spokojnie możesz zlewać.

 

Cieszę się, że nie jestem osamotniony w regionie, jak będzie okazja to będzie można wspomóc lub uzyskać pomocy w razie awarii, np. drożdży J. Choć to moje początki to druga połowa nie za bardzo protestuje, może mi się uda dalej rozwijać w browarnictwie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zrobisz jej Witbiera i przestanie narzekać :) Pomoc sąsiedzka zawsze się przyda :) zawsze też możemy się powymieniać jakimiś piwkami :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ale załamka, dziś spojrzałem na piwo pojawiła się biała wata w kilku miejscach czyli infekcja. Zlewać do butelek czy do muszli ??

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chyba biała piana, to normalne przy fermentacji, a poza tym gaz może powodować unoszenie się drożdży na powierzchni piwa w postaci zbitych kłaczków. Wylać zawsze zdążysz, najpierw spróbuj odczekaj spróbuj jeszcze raz, jeżeli smak i zapach jest w porządku to butelkuj.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ale załamka, dziś spojrzałem na piwo pojawiła się biała wata w kilku miejscach czyli infekcja. Zlewać do butelek czy do muszli ??

Jeśli nie masz pewności to zrób i wrzuć tutaj zdjęcie. Oko doświadczonych piwowarów oceni czy to infekcja ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Gęstość końcowa piwa zależy od sposobu zacierania : wytrawnie czy na "słodko" zacierałeś w jednej temperaturze czy jak ? w jakiej dokładnie temperaturze przebiegało zacieranie ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zdjęciew w załączniku. Zauważyłem że temperatura podniosła się o 2 stopnie na 23 i tak jak by fermentacja powoli się rozkręcała ponownie.

 

Czas zacierania:

 

63°C 30min

71°C 45 min

dojście do 78°C

i filtracja

post-4701-0-92904300-1340122194_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To raczej wygląda jak bąbelki CO2, które spieniły się na wierzchu. Raczej takiego zakażenia nigdy nie widziałem więc to chyba nie jest zakażenie. http://www.wrowar.pl/2012/06/ix-wwp-wyklady-pliki-do-pobrania/ polecam do pobrania drugi wykład jest tam sporo zdjęć i mowa o zakażeniach. :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Powiedziałbym nawet, że bardzo ładnie i zdrowo wygląda ta pianka :) . Jak będziesz mieć zakażenie, to raczej wątpliwości mieć nie będziesz. Albo coś brzydkiego na powierzchni pływać będzie, albo zapach Cię odrzuci.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No to zatarłeś na "słodko" wiec taki wynik pomiaru to całkowita normalność. W podobny sposób zacirałem stout'a i wynik po 3 tygodniach podobny. Czyli rób syrop z glukozy i do butelek :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za słowa otuchy, nigdy nie miałem styczności z zainfekowanym piwem. Czyli w czasie zacierania wytrąciło się dużo cukrów niefermentowalnych, dzięki temu piwo będziesz słodsze. Fermentacja cicha w balonie szklanym, dziekuje za przestrogę, podczas burzliwej już nie otwieram to moje trzecie piwko i dzięki temu wykształciła się trochę cierpliwość.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
No to zatarłeś na "słodko" wiec taki wynik pomiaru to całkowita normalność. W podobny sposób zacirałem stout'a i wynik po 3 tygodniach podobny.

 

Akurat czy to było na słodko, to zależy od słodu. Na niektórych pilzneńskich jest to wyjątkowo wytrawnie, np. na słynnej partii słodu z Optimy/Bogutyn Młyn. Zależy od siły diastatycznej i pH zacieru.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×