Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witbier:

 

Słód pilzneński 2kg + 170g

Słód pszeniczny 1kg

Słód Carahell 0,15kg

Słód zakwaszający 0,2kg

Płatki pszenne 2kg

Łuski ryżowe 0,3kg ( nie udało mi się zdobyć łuski ryżowej, użyłem 150g łuski gryczanej, którą przed dodaniem do kotła porządnie namoczyłem)

 

Chmiel Saaz 20g (18g granulatu)

Chmiel Hersbrucker 10g ( 9g granulatu)

Kolendra indyjska 15g (prażona)

Skórki pomarańczy ok.100g - skórki z 4szt.

 

Drożdże Brewfarm Blanche

 

Warzenie:

 

skleikowanie płatków - 65-70°C - 15', 100°C - 15' - po 15 minutach dodanie 170g słodu pilzneńskiego

przerwa białkowa 53-55°C - 40' - po 40' dodanie skleikowanych płatków

przerwa scukrzająca 62-64°C - 60'

przerwa dekstrynująca 71-74°C - 15'

zagrzanie do 78°C

 

Filtrowanie - droga przez mękę - blisko 2h.

 

Gotowanie 60':

chemiel Saaz (szyszki) 12g w 5' (11g granulatu)

chmiel Hersbrucker 5g w 5' (4g granulatu

kolendra 9g w 45'

skórki pomarańczy 3szt w 45'

chmiel SaaZ 8g w 52' (7g granulatu)

chmiel Hersbrucker 5g w 52' (5g granulatu)

kolendra 6g w 55'

skórki pomarańczy 1szt w 55'

 

Planuję około 12blg przy 22l brzeczki - Wyszło 11blg przy 20l brzeczki (około 60st.C), po schłodzeniu próbki areometr wskazuje 12blg.

 

Schłodzenie i zadanie drożdżami przy temperaturze 28-29°C. - przelałem gorącą brzeczkę do fermentatora szczelnie zamykam i zostawiam do wystudzenia w wannie, drożdże zadam po wystudzeniu (prawdopodobnie rano).

Edytowane przez Gustaw

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×