Skocz do zawartości

Browar Whittail


Rekomendowane odpowiedzi

No.126 - Critical Mass (Dark American Lager) (2015-01-10)


Zasyp:
- Słód pilzneński Soufflet - 3,5 kg
- Słód wiedeński Strzegom - 0,5 kg
- Słód Weyermann Carapils - 0,2 kg
- Słód barwiący Strzegom - 0,1 kg (ekstrahowany zimną wodą)
- Pszenica prażona Strzegom - 0,05 kg

Zacieranie:
- 67 °C - 65 °C - 60 min
- 78 °C

Gotowanie (90 minut):
- 15 g Amarillo - 60 min
- 15 g Amarillo - 15 min
- 10 g Amarillo - 5 min
- 10 g Amarillo - 0 min

Wyszło 21 litrów 12,5 °Blg, zadane gęstwą Wyeast Danish Lager, temperatura fermentacji 9 °C.

Dark American Lager.pdf

 

Ocena: Trochę dziwnie smakują amerykańskie chmiele w lagerze, ale piwo bez wad.

Edytowane przez jake
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

No.127 - Get It Up (Vienna Lager) (2015-01-25)

Woda: z filtra RO wymieszana z wodą z kranu w proporcji 1:2

Zasyp:
- Słód wiedeński Strzegom - 2,8 kg
- Słód monachijski I Strzegom - 0,4 kg
- Słód monachijski II Strzegom - 0,3 kg
- Słód pszeniczny Strzegom - 0,2 kg
- Słód Special W Weyermann - 0,2 kg
- Słód karmelowy 30 Strzegom - 0,1 kg
- Słód karmelowy czerwony Strzegom - 0,1 kg
- Słód bursztynowy Strzegom - 0,1 kg
- Słód zakwaszający - 0,05 kg

Zacieranie:
- 63 °C - 30 min
- 72 °C - 30 min
- 78 °C

Gotowanie (80 minut):
- 25 g Hallertauer Spalter Select- 60 min
- 10 g Hallertauer Spalter Select- 20 min
- 15 g Lubelski - 15 min

Wyszło 21 litrów 12,5 °Blg, zadane gęstwą Wyeast 2124 Bohemian Lager, temperatura fermentacji 9 °C.

Vienna Lager.pdf

 

Ocena: Receptura do powtórzenia. Piwo na 4+. Fermentować w niższej temperaturze!

Edytowane przez jake
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

No.128 - Bright Light Fright (Rye Lager) (2015-02-02)


Zasyp:
- Płatki żytnie - 1,5 kg
- Słód pilzneński Soufflet - 1,3 kg
- Słód wiedeński Strzegom - 1,2 kg
- Słód karmelowy 30 Strzegom - 0,2 kg
- Słód zakwaszający - 0,1 kg

Zacieranie:
Płatki skleikowane w 77 °C przez 20 minut i dodane do zacieru
- 52 °C - 10 min
- 62 °C - 20 min
- 72 °C - 40 min
- 78 °C

Uwaga: do wysładzania potrzeba 2 litry wody więcej niż normalnie.

Gotowanie (60 minut):
- 15 g Magnum- 60 min
- 15 g Marynka - 20 min
- 15 g Marynka - 10 min
- 5 g Mech irlandzki - 10 min
- 15 g Marynka - 0 min

Wyszło 21 litrów 12,5 °Blg, zadane gęstwą Wyeast Danish Lager, temperatura fermentacji 9 °C.

Rye Lager.pdf

 

Ocena: Przyjemny żytni lager. Przydałoby się jeszcze trochę chmielu na aromat.

Edytowane przez jake
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

No.129 - Kings And Queens (Munich Dunkel) (2015-02-14)

Woda: z filtra RO wymieszana z wodą z kranu w proporcji 1:4

Zasyp:
- Słód monachijski I Strzegom - 2,6 kg
- Słód monachijski II Strzegom - 0,5 kg
- Słód pilzneński Soufflet - 0,4 kg
- Słód karmelowy 30 Strzegom - 0,2 kg
- Słód karmelowy 300 Strzegom - 0,1 kg
- Słód pszeniczny Strzegom - 0,1 kg
- Słód karmelowy czerwony Strzegom - 0,1 kg
- Słód czekoladowy ciemny Strzegom - 0,1 kg
- Słód melanoidynowy - 0,1 kg
- Słód zakwaszający - 0,05 kg
- Kreda - 5 g

Zacieranie:
- 51 °C - 10 min
- 64 °C - 20 min
- 72 °C - 40 min
- 78 °C

Gotowanie (70 minut):
- 10 g Magnum - 60 min
- 15 g Hallertauer Tradition - 15 min
- 15 g Hallertauer Mittelfrüh - 5 min

Wyszło 20,5 litra 12,5 °Blg, zadane gęstwą Wyeast 2124 Bohemian Lager, temperatura fermentacji 9 °C.

Munich Dunkel.pdf

 

Ocena: Trochę czuć aldehyd octowy. Za mało słodowe.

Edytowane przez jake
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No.130 - The Hand That Feeds (Polotmave) (2015-02-17)


Zasyp:
- Słód pilzneński Soufflet - 3 kg
- Słód monachijski II Strzegom - 0,4 kg
- Słód Weyermann Carapils - 0,3 kg
- Słód karmelowy 150 Strzegom - 0,2 kg
- Słód karmelowy 30 Strzegom - 0,12 kg
- Słód bursztynowy Strzegom - 0,1 kg
- Słód karmelowy 300 Strzegom - 0,05 kg
- Słód karmelowy ciemny Strzegom - 0,05 kg
- Słód zakwaszający - 0,05 kg

Zacieranie:
- 62 °C - 30 min
- 72 °C - 30 min
- 78 °C

Gotowanie (70 minut):
- 20 g Premiant - 60 min
- 20 g Saaz - 15 min
- 15 g Saaz - 5 min
- 15 g Saaz - 0 min

Wyszło 20 litrów 12,5 °Blg, zadane gęstwą Wyeast 2124 Bohemian Lager, temperatura fermentacji 9 °C.

Polotmave.pdf

 

Ocena: Co mi w nim nie pasuje, ale jeszcze nie wiem co.

Edytowane przez jake
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

No.131 - Sight For Sore Eyes (German Pilsner) (2015-02-28)

Woda: z filtra RO wymieszana z wodą z kranu w proporcji 4:1

Zasyp:
- Słód pilzneński Soufflet - 3,9 kg
- Słód Weyermann Carapils - 0,2 kg
- Słód zakwaszający - 0,1 kg

- Gips - 2 g
- Chlorek wapnia - 2 g

Zacieranie:
- 62 °C - 30 min
- 72 °C - 30 min
- 78 °C

Gotowanie (70 minut):
- 10 g Magnum 60 min
- 20 g Hallertauer Tradition - 15 min

- 25 g Hallertauer Mittelfrüh - 10 min

- 20 g Hallertauer Mittelfrüh - 5 min

- 15 g Hallertauer Tradition - 0 min

Wyszło 21 litrów 12,5 °Blg, zadane gęstwą Wyeast Danish Lager, temperatura fermentacji 8 °C.

 

German Pilsner.pdf

 

Ocena: Bardzo udane piwo. Nie znalazłem żadnej wady. Może trochę więcej chmielu na aromat. Do powtórzenia.

Edytowane przez jake
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No.132 - Milk Cow Blues (Baltic Porter) (2015-03-07)


Zasyp:
- Słód wiedeński Strzegom - 3,7 kg

- Słód monachijski I Strzegom - 0,7 kg
- Słód monachijski II Strzegom - 0,4 kg

- Słód czekoladowy ciemny Strzegom - 0,3 kg

- Słód barwiący Strzegom - 0,2 kg (ekstrahowany zimną wodą)
- Słód karmelowy 30 Strzegom - 0,2 kg

- Płatki owsiane - 0,2 kg
- Słód karmelowy 300 Strzegom - 0,15 kg
- Słód karmelowy ciemny Strzegom - 0,15 kg
- Pszenica palona - 0,05 kg

Zacieranie:
- 62 °C - 30 min
- 72 °C - 30 min
- 78 °C

Gotowanie (75 minut):

- 1,2 kg ekstrakt słodowy jasny WES - 75 min
- 20 g Marynka - 60 min
- 20 g Marynka - 25 min
- 15 g Lubelski - 15 min

Wyszło 21 litrów 20 °Blg, zadane gęstwą Wyeast 2124 Bohemian Lager, temperatura fermentacji 9 °C.

 

Baltic Porter.pdf

 

Ocena: Trochę za bardzo wytrawne.

Edytowane przez jake
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

No.133 - No Surprise (Oktoberfest) (2015-04-01)

 

Woda: Z filtra RO wymieszana z wodą z kranu w proporcji 50/50

Zasyp:

- Słód monachijski I Strzegom - 1,75 kg
- Słód wiedeński Strzegom - 1,35 kg

- Słód pilzneński Soufflet - 0,8 kg
- Słód monachijski II Strzegom - 0,45 kg
- Słód karmelowy 30 Strzegom - 0,2 kg

- Słód zakwaszający Weyermann 0,05 kg

- Słód melanoidynowy - 0,05 kg

- Chlorek wapnia - 3 g

 

Zacieranie:
- 64 °C - 30 min
- 72 °C - 40 min
- 78 °C

Gotowanie (75 minut):

- 20 g Marynka - 60 min
- 20 g Lubelski - 20 min

Wyszło 22 litry 13 °Blg, zadane gęstwą Wyeast 2124 Bohemian Lager, temperatura fermentacji 9 °C.

 

Oktoberfest.pdf

 

Ocena: Zdecydowanie do powtórzenia

Edytowane przez jake
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

No.134 - Chiquita (Grodziskie) (2015-05-01)

 

Zasyp:

- Słód wędzony pszeniczny Weyermann - 1,5 kg
- Słód wędzony jęczmienny Weyermann - 1,1 kg

- Słód zakwaszający Weyermann 0,1 kg

 

Zacieranie:
- 37 °C - 30 min

- 50 °C - 20 min

- 70 °C - 30 min

- 75 °C - 30 min

Gotowanie (90 minut):

- 30 g Lubelski - 90 min
- 20 g Lubelski - 60 min

Wyszło 20,5 litra 8 °Blg, zadane drożdżami Fermentis S-33, temperatura fermentacji 18 °C.

 

Grodziskie.pdf

 

Ocena: OK.

Edytowane przez jake
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No.135 - Remember (Walking In The Sand) (American Amber Ale) (2015-05-09)

 

(receptura: Kolomar)

Zasyp:

- Słód pilzneński Soufflet - 4,1 kg

- Słód Caraamber Weyermann - 0,35 kg
- Słód Karapils Soufflet - 0,25 kg

- Słód Carared Weyermann 0,2 kg

 

Zacieranie:
- 66-67 °C - 60 min

- 72 °C - 30 min

- 77 °C

Gotowanie (70 minut):

- 27 g Citra - 60 min
- 20 g Green Bullet - 5 min

- 25 g Simcoe - 0 min

Wyszło 21 litrów 13,5 °Blg, zadane gęstwą Wyeast Americal Ale, temperatura fermentacji 19 °C.

 

American Amber Ale.pdf

Edytowane przez jake
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

No.136 - Cheese Cake (Lichtenhainer) (2015-05-20)

 

Zasyp:

- Słód wędzony jęczmienny Weyermann - 1,5 kg

- Słód pszeniczny Strzegom - 1,4 kg

- Słód zakwaszający Weyermann 0,1 kg

 

Zacieranie:

- 67 °C - 60 min

- 77 °C

Gotowanie (15 minut):

- 50 g Lubelski - 15 min

Wyszły 22 litry 8,5 °Blg, zadane gęstwą po Grodziskim Fermentis S-33, temperatura fermentacji 19 °C. Po dwóch dniach przelane do fermentacji cichej w balonach szklanych i dodane bakterie Lactobacillus helveticus (5 l) i Lactobacillus delbrueckii (15 l).

 

Lichtenhainer.pdf

Edytowane przez jake
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

No.137 - Three Mile Smile (Gose) (2015-06-18)

Zasyp:
- Słód pilzneński Strzegom - 1,9 kg
- Słód pszeniczny Strzegom - 1,8 kg
- Słód bursztynowy Strzegom - 0,1 kg
- Płatki owsiane - 0,1 kg
- Kwas mlekowy 80% - 10 ml

Zacieranie:
- 67 °C - 60 min
- 77 °C

Gotowanie (30 minut):
- 40 g soli niejodowanej
- 20 g Lubelski - 30 min
- 20 g kolendry - 15 min

Receptura na 20 litrów, ja wziąłem wszystkiego połowę.
Wyszło 11 litrów 10,5 °Blg, zadane drożdżami WLP630 - Berliner Weisse Blend, temperatura fermentacji 22 °C.

Podczas rozlewu dodałem 5 ml kwasu mlekowego.

Gose.pdf

 

Ocena: Trochę za słone. Na drugi raz dodać o połowę mniej soli.

Edytowane przez jake
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No.138 - Reefer Head Woman (Berliner Weisse) (2015-06-18)

 

Zasyp:

- Słód pilzneński Strzegom - 1,4 kg

- Słód pszeniczny Strzegom - 1,4 kg

- Kwas mlekowy 80% - 10 ml

 

Zacieranie:

- 67 °C - 60 min

- 77 °C

 

Gotowanie (30 minut):

- 20 g Lubelski - 30 min

 

Receptura na 20 litrów, ja wziąłem wszystkiego połowę.

Wyszło 11 litrów 7,5 °Blg, zadane drożdżami WLP630 - Berliner Weisse Blend, temperatura fermentacji 22 °C.

 

Berliner Weisse.pdf

Edytowane przez jake
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

No.139 - Bone To Bone (Flanders Brown Ale/Out Bruin) (2015-09-12)

Zasyp:
- Słód pilzneński Strzegom - 3,5 kg
- Płatki pszeniczne - 0,4 kg
- Kaszka kukurydziana - 0,4 kg
- Słód karmelowy 300 Strzegom - 0,2 kg
- Słód karmelowy czerwony Strzegom - 0,2 kg

- Słód Weyermann Special W - 0,2 kg

- Słód bursztynowy Strzegom - 0,2 kg

- Słód czekoladowy jasny - 0,1 kg

- Słód karmelowy 150 Strzegom - 0,1 kg

- Słód karmelowy 30 Strzegom - 0,1 kg

- Słód barwiący Strzegom - 0,05 kg

 

Zacieranie:
- Płatki i kukurydza skleikowane - zagotowane i przetrzymane 20 minut

- 50 °C - 10 min - dodany kleik
- 69-67 °C - 60 min
- 78 °C

Gotowanie (80 minut):
- 10 g Marynka - 60 min

- 10 g Marynka - 30 min

- 15 g Lubelski - 5 min
 

Wyszło 21 litrów 15 °Blg zadane drożdżami Danstar Nottingham, temperatura fermentacji 19 °C.
Na cichą w szklanych balonach dodam ćwierć litra rocznego lambica fermentowanego mieszanką Wyeast 3763 Roeselare Ale Blend i płatki dębowe Sherry 50 g oraz 20 płatków dębowych mocno opiekanych moczonych przez tydzień w Whiskey.

 

Flanders Brown Ale.pdf

Edytowane przez jake
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak dla mnie po trzech miesiącach piwo jest idealne - kwaśność akurat.

Ale w czasie tych upałów fermentacja przebiegała w dużo wyższej temperaturze, bo stało w domu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

No.140 - The End (Cream Ale) (2015-10-10)

Zasyp:
- Słód pale ale Strzegom - 3,4 kg
- Płatki ryżowe - 0,95 kg
- Słód bursztynowy Strzegom - 0,2 kg

- Słód pszeniczny Strzegom - 0,1 kg

 

Zacieranie:
- Płatki skleikowane - zagotowane i przetrzymane 20 minut

- 50 °C - 10 min - dodany kleik
- 67 °C - 80 min
- 78 °C

Gotowanie (60 minut):
- 15 g Syblilla - 60 min

- 15 g Sybilla - 15 min

- 7 g Sybilla (szyszki z własnej uprawy) - 0 min
 

Wyszło 21 litrów 13,5 °Blg zadane gęstwą Danstar Nottingham, temperatura fermentacji 15 °C.

 

I to jest ostatni mój wpis w tym temacie na tym forum. Ponieważ dziesiątki osób prosiły mnie o niekasowanie tego tematu, zastanowię się nad tym jeszcze.

 

Cream Ale.pdf

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.